SLIMME LEZERS KIEZEN VOOR DE ONAFHANKELIJKE BOEKHANDEL EN ZE HEBBEN DAAR GOEDE REDENEN VOOR

15/10/2017 - Boekenhof : Lezing: Joris Capenberghs over het leven van Knud Rasmussen, 'de witte eskimo'

De eerste volledige biografie van Knud Rasmussen (1879-1933). Deze Deens-Groenlandse ontdekkingsreiziger en etnograaf ondernam vele, vaak spectaculaire tochten door het Noordpoolgebied en bracht als eerste de cultuur, de taal en het leven van de Inuit in kaart.

Knud Rasmussen staat te midden van andere grootheden die de laatste ondoordringbare plekken op aarde hebben ontsloten. Hij staat niet alleen bekend om zijn legendarische moed, zijn goedlachse avontuurlijke aard en zijn meesterlijke pen, maar ook voor zijn onschatbare verzameling en studie van liederen, legenden en mythische verhalen van de Inuit.

Rasmussen voelde zich even comfortabel in een pak van berenpels op het poolijs als in een smoking met vlinderdas in de loge van de Kopenhaagse opera. Hij was dol op walrusjacht en theater, sprak vloeiend Kalaallisut – het Groenlandse dialect van de Inuit-taal – en Deens, en voelde zich thuis bij traditionele jagers en sjamanen in het arctische gebied, maar ook bij kunstenaars en wetenschappers in Denemarken en Noord-Amerika. Met souplesse bewoog hij over en weer in deze verschillende, schijnbaar onverenigbare werelden.’

In 2016 ontving de Canadese auteur Stephen Bown voor White Eskimo de prestigieuze William Mills Prize for Non-Fiction Polar Books. Hij schreef verschillende alom gewaardeerde en bekroonde boeken over de geschiedenis van ontdekkingsreizen, wetenschap en ideeën. Bij uitgeverij Ad. Donker verschenen al eerder van dezelfde auteur: Scheurbuik [2004] en De laatste Viking. Het leven van Roald Amundsen [2014].

Joris Capenberghs heet dit werk in het Nederlands vertaald en komt het voorstellen in Boekenhof.

Joris Capenberghs is cultuurhistoricus en antropoloog, freelance vertaler-publicist, spreker en curator van diverse tentoonstellingen (o.a. 'Dames met Klasse', Mechelen 2005; 'In Between', Gaasbeek-Groenenberg 2013). Hij is ook stafmedewerker bij Waerbeke, de sociaal-culturele beweging die werkzaam is rond stilte, rust en ruimte.

Inkom: € 5

Inschrijven verplicht: boekenhof@hotmail.com

We zetten de drankjes koel!

Afspraak : Zondag 15 oktober om 10u.30 bij Boekenhof, Wolffaertshoflaan 10, Aartselaar, 03 887 64 13 

Oudere berichten

Meer berichten