SLIMME LEZERS KIEZEN VOOR DE ONAFHANKELIJKE BOEKHANDEL EN ZE HEBBEN DAAR GOEDE REDENEN VOOR

16/03/2017 - Boekhandel Limerick : Boekvoorstelling DE RUSSISCHE MUUR van Ganijeva Alisa

In de Dagestaanse hoofdstad Machatsjkala steekt een gerucht de kop op: de Russen zouden de roerige republiek met een muur willen afscheiden van de rest van het land. Dit leidt tot grote onrust. Verschillende nationale en religieuze groeperingen proberen de situatie naar hun hand te zetten, maar de salafistisch-islamitische strijders lijken het pleit te winnen en Dagestan verandert langzaam maar zeker in een islamistische dictatuur. Sjamil, een jonge journalist, ziet het aan en probeert zijn zorgeloze leven voort te zetten. Maar als zijn verloofde hem de bons geeft om met een jihadist te kunnen trouwen en zijn oom, samen met alle andere hooggeplaatste figuren in Machatsjkala, ineens spoorloos verdwijnt, moet Sjamil onder ogen zien dat de wereld om hem heen stukje bij beetje afbrokkelt. Dan ontmoet hij buitenbeentje Asja en raakt ook zijn innerlijke wereld ontwricht.

De Russische muur, een verhaal vol humor en taalvernuft, laat zien wat er kan gebeuren als radicale krachten de macht naar zich toetrekken in een republiek als Dagestan met zijn vele volkeren, talen en gezindheden. Dat maakt deze roman, die in 2012 in Rusland uitkwam, tot een even visionair als actueel werk dat op sprankelende wijze een samenleving in beeld brengt die langzaam ten onder gaat aan extremisme.

Alisa Ganíjeva (1985) groeide op in Machatsjkala, de hoofdstad van Dagestan, en woont en werkt momenteel als journalist en schrijver in Moskou. Haar novelle Salaam, Dalgat! leidde tot verontwaardiging onder haar volksgenoten omdat Dagestan en zijn inwoners er in haar scherpe observaties niet altijd even goed van afkwamen. Met deze novelle won zij in 2009 de prestigieuze Russische Debuutprijs. De Russische muur is haar debuutroman. In 2018 verschijnt de Nederlandse vertaling van haar roman Een liefde in de Kaukasus.

Els De Roon Hertoge en Annelies de hertogh vertaalden dit boek en komen het ook samen toelichten. Ze zullen duiding geven over Dagestan en de cultuur aldaar, vertellen over de auteur en lezen enkele stukjes voor. ook het vertaalproces wordt toegelicht. En als extraatje zullen ze enkele typisch Dagestaanse gerechten zoals die in het boek voorkomen uitleggen.

Nadien heffen we samen het glas.

Toegang bedraagt € 5,00 maar wordt in mindering gebracht bij aankoop van De Russische Muur. Inschrijving is wensleijk via onderstaand formulier aub: 

Schrijf hier in

Inschrijven mogelijk tot:
Donderdag 16 Maart 2017 - 18:30

Afspraak : Donderdag 16 maart om 20u. bij Boekhandel Limerick, Koningin Elisabethlaan 142 - Gent -  09 222 17 57

Oudere berichten

Meer berichten