SLIMME LEZERS KIEZEN VOOR DE ONAFHANKELIJKE BOEKHANDEL EN ZE HEBBEN DAAR GOEDE REDENEN VOOR

25/04/2017 - Boekhandel Limerick : Boekvoorstelling 'Omtrent liefde en dood' van Erwin Mortier

‘Als we de doden niet uit de kamers van onze ziel verdrijven, blijven ze hangen. We moeten ze verbannen om ze te kunnen verwelkomen in onze herinneringen als wat ze geworden zijn: aflijvigen; dierbaren die bestaan hebben, maar er voorgoed niet meer zijn. Die tijdelijke ballingschap is noodzakelijk om hun wederkomst te garanderen.'

In Omtrent liefde en dood. Een afscheid brengt Erwin Mortier dit op sublieme wijze in praktijk. Hij speelt daarbij hoog spel. Al schrijvend volgt hij twee dierbare vrienden naar de uiterste randen waar de dood zich bevindt. Net op tijd maakt hij zich los, om hen tegelijk op papier weer te laten verschijnen: onder zijn pen komen ze terug als krachtige personages.

Op 23 februari zou Jef Geeraerts 87 jaar zijn geworden. Om een leven vol literatuur te eren, werden twee pareltjes van boeken uitgegeven. Elf brieven over liefde en dood bundelt de beroemde brieven die Jef Geeraerts schreef en in Omtrent liefde en dood volgt Erwin Mortier al schrijvend twee dierbare vrienden naar de uiterste randen waar de dood zich bevindt.

Jef Geeraerts schreef tussen 1968 en 1971 brieven aan vrienden en collega-schrijvers die in 1972 bij Manteau verschenen als Tien brieven rondom liefde en dood. Hij richtte zijn woorden onder anderen aan Hugo Raes, Marnix Gijsen, Arthur Massart, Paul Snoeck of Anatole Deibler. Geeraerts was toen veertig en gaat in de brieven dieper in op de begrippen liefde en dood, eros en thanatos, die in zijn poëtica onvermijdelijk dicht bij elkaar liggen. Ze vormen vitale zetten in het schaakspel van zijn oeuvre, waarin de tijdsklok het schrijven zelf is. In deze brieven laat de grootmeester echo's horen van de Gangreen-cyclus die toen in volle opbouw was. Precies vijfenveertig jaar later verschijnt Elf brieven rondom liefde en dood, de oorspronkelijke tien aangevuld met een brief die hij in 1979 schreef aan zijn grote liefde Eleonore 'Nora' Vigenon. Deze editie wordt ingeleid door Margot Vanderstraeten, die Jef Geeraerts niet alleen verschillende keren uitgebreid interviewde, maar ook tot de intieme vriendenkring van Jef en Nora behoorde. Haar inleiding is een twaalfde brief aan de schrijver zelf.

Christophe Vekeman interviewt ERwin Mortier over beide boeken!

Inkom : € 5,00 ( in mindering bij aankoop van één van de beide boeken ). Nadien signeert Erwin Mortier desgewenst zijn boek en heffen we samen het glas. Inschrijven gewenst via gert@limerick.be aub

Afspraak : Dinsdag 25 april om 20u. bij Boekhandel Limerick, Koningin Elisabethlaan 142 - Gent -  09 222 17 57

Oudere berichten

Meer berichten