SLIMME LEZERS KIEZEN VOOR DE ONAFHANKELIJKE BOEKHANDEL EN ZE HEBBEN DAAR GOEDE REDENEN VOOR

09/07/2016 - boekhandel Walry : Boekpresentatie Roland Jooris

Boekhandel Walry • Bibliotheek Harelbeke • Querido

De bibliotheek van Harelbeke is een van de actiefste bibliotheken in Vlaanderen. Voortdurend is er wat te zien of te horen. Behalve lezingen organiseert de bibliotheek ook geregeld verrassende en soms spraakmakende tentoonstellingen. De ene keer worden literaire auteurs en hun oeuvre belicht, een andere keer wordt er werk getoond van bekende en minder bekende beeldende kunstenaars.

In juli en augustus organiseert Bibliotheek Harelbeke een hommage-tentoonstelling rond dichter en essayist Roland Jooris, De contouren van het verstrijken.

Jooris ontwikkelde zich gedurende zijn bijna zestigjarige dichterschap tot een van de eigenzinnigste stemmen van de Vlaamse poëzie. Altijd herkenbaar is zijn intens streven naar helderheid, eenvoud en soberheid in taal en stijl. Hij schrijft zinnen waar de lezer niet snel op uitgekeken raakt. Vaak verwijst Jooris in zijn poëzie naar andere kunstvormen, vooral naar muziek en de beeldende kunst.

“Hij is een dichter van alle zintuigen, die sensuele, lichamelijke beelden inzet”. (Paul Demets)

Roland Jooris (Wetteren, 1936) debuteerde in 1956 met de bundel Gitaar. Enkele hoogtepunten in zijn werk vormen Het museum van de zomer (1974), Bladstil (1977), Akker (1982), Uithoek (1991), Gekras (2001), Als het dichtklapt(2005), De contouren van het verstrijken (2008) en Kromte (2012). In 2014 verscheen de bloemlezing Sculpturen; Jooris’ eigen weloverwogen keuze uit zijn werk. Roland Jooris werd als dichter herhaaldelijk bekroond. Hij mocht o.a. in 1979 de prestigieuze Jan Campertprijs in ontvangst nemen. In 2004 werd Gekras gelauwerd met de driejaarlijkse Prijs van de Vlaamse Gemeenschap. Naast gedichten schrijft hij ook veel over beeldende kunst. Hij schrijft teksten voor catalogi en essays voor literaire tijdschriften.

Voor de tentoonstelling selecteerde bibliothecaris en curator Jan Van Herreweghe naast foto’s en bibliofiele edities ook werk van 13 schilders (o.a. van Raphaël Buedts, Raoul De Keyser, Karel Dierickx, Eugène Leroy, Roger Raveel en Dan Van Severen). Van elk van die kunstenaars wordt werk getoond gelinkt aan een tekst of een gedicht van Roland Jooris.

Naar aanleiding van de tentoonstelling verschijnen twee nieuwe publicaties. De Bibliotheek van Harelbeke komt met een bibliofiele uitgave Roland Jooris – ut pictura poesis. Deze publicatie bevat 10 gedichten die werden geselecteerd door Jan Van Herreweghe en aansluiten bij de tentoonstelling. De oplage bedraagt 100 exemplaren.

Bij uitgeverij Querido verschijnt ook nog een geheel nieuwe dichtbundel. Op de vernissage van de tentoonstelling wordt die bundel gepresenteerd.

                                          ROLAND JOORIS

                                                 BLADGROND

De feestelijke opening van de tentoonstelling en de presentatie van de nieuwe dichtbundel is in de goede handen van Annick Vandebuerie (schepen van cultuur van Harelbeke), Alain Delmotte (dichter en essayist) en Jan Van Herreweghe (hoofdbibliothecaris en samensteller van de tentoonstelling). 

We hopen u te mogen verwelkomen op
zaterdag 9 juli 2016 om 17 uur in
Bibliotheek Harelbeke
Eilandstraat 2, 8530 Harelbeke
www.bibliotheekharelbeke.be

Oudere berichten

Meer berichten