SLIMME LEZERS KIEZEN VOOR DE ONAFHANKELIJKE BOEKHANDEL EN ZE HEBBEN DAAR GOEDE REDENEN VOOR

15/02/2017 - Boekhandel Walry : KADER ABDOLAH SCHRIJVER OP DE VLUCHT

Tijdens de lente van 2017 (van 10/02 tot 07/05/2017) brengt het MSK twee kunstenaars samen in het nieuw opgerichte Tekenkabinet. De tentoonstelling Ooggetuigen koppelt de maatschappijkritiek van de Spaanse kunstenaar Francisco Goya(1746-1828) aan het sociale engagement van de Iraanse kunstenares Farideh Lashai (1944-2013), in een gedeelde aanklacht tegen geweld en verdrukking.

Een tweede Iraanse kunstenares is aanwezig in de inkomhal van het museum. Parastou Forouhar werd in 1962 geboren in Teheran. Sinds 1992 behoort ze tot de Iraanse diaspora. Ze woont en werkt in Offenbach (D). Sinds 1995 heeft ze haar Written Rooms op verschillende plaatsen uitgevoerd. Ook in de inkomhal van het MSK maakt Forouhar in 2017 een muurschildering waarbij ze lettertekens van het Perzische alfabet gebruikt.

Ter gelegenheid van beide tentoonstellingen organiseert het MSK een lezing van de Iraans-Nederlandse schrijver

KADER ABDOLAH
SCHRIJVER OP DE VLUCHT

Kader Abdolah zal in het auditorium van het MSK vanuit zijn persoonlijke ervaring spreken over de geschiedenis van Iran, migratie en taal.

Op woensdag 15 februari 2017 om 18uur
MSK, toegang via Hofbouwlaan 28, Gent.

Kader Abdolah (Arak, Iran, 1954) groeide op in een religieuze familie als zoon van een tapijtenrestaurateur. Op vroege leeftijd las hij reeds westerse literatuur en wou hij, zoals zijn betovergrootvader, schrijver worden. In de jaren zeventig verzette hij zich tegen het bewind van de sjah en later tegen de ayatollahs. In 1985 moest hij vluchten. Hij kwam in Nederland terecht, waar hij alsnog – zij het dan in de Nederlandse taal – schrijver werd.

Kader Abdolah debuteerde in 1993 met de verhalenbundel De adelaars. Tot zijn grote en internationaal succesvolle romans behoren onder meer Spijkerschrift (2000), Het huis van de moskee(2005), De koning (2011) en Papegaai vloog over de IJssel (2014). Zijn meest recente roman Salam Europa vertelt het verhaal van de sjah van Perzië en zijn eerste reis door Europa in 1873. Tegelijk is het een hoogst actuele roman waarin ook de gebeurtenissen van nu zijn verweven, van de komst van miljoenen immigranten tot de aanslagen in Parijs. Salam Europa is met andere woorden een hoogst actuele roman over religie, migratie en het schrijverschap. 

Toegang: 10 euro (bezoek aan de tentoonstelling inbegrepen).

Betaling aan de kassa op de avond zelf. Inschrijven is noodzakelijken kan via Lieven Van Den Abeele (MSK), mail lieven.van.den.abeele@stad.gent of bel 09 32 36 737

Deze lezing wordt georganiseerd in samenwerking met Vooruit en Boekhandel Walry.

Oudere berichten

Meer berichten