SLIMME LEZERS KIEZEN VOOR DE ONAFHANKELIJKE BOEKHANDEL EN ZE HEBBEN DAAR GOEDE REDENEN VOOR

08/10/2017 - Boekhandel Walry : UIT DE IVOREN TOREN 200 JAAR UNIVERSITEIT GENT GITA DENECKERE

De UGent viert haar 200ste verjaardag. Op 9 oktober 1817 vond in het Gentse stadhuis de plechtige stichtingsvergadering plaats.

Bijna dag op dag twee eeuwen later verschijnt een indrukwekkende synthese van de geschiedenis van de universiteit. De auteur, historica Gita Deneckere, neemt je als lezer mee in het universiteitsarchief en graaft in het collectieve geheugen van haar alma mater. Ze laat de mensen aan het woord die de universiteit gemaakt hebben tot wat ze is. Tegelijk lees je hier het verhaal van de grote maatschappelijke vraagstukken die sinds 1817 de geesten beroeren. Want een universiteit is geen ivoren toren.

UIT DE IVOREN TOREN
200 JAAR UNIVERSITEIT GENT
GITA DENECKERE

In tien thematische hoofdstukken vertelt dit boek het verhaal van de UGent en van de maatschappelijke betrokkenheid van haar wetenschappers, op verschillende domeinen en tot op vandaag. Elk hoofdstuk eindigt met een ‘twistpunt voor de toekomst’. Professor Gita Deneckere schuwt de controverse niet en maakt duidelijk waarom de universiteit voor een samenleving zo belangrijk is, voor iedereen. Zo wordt het feestboek zélf een voorbeeld van hoe wetenschap en engagement hand in hand gaan. Het motto is bekend: Durf Denken.

Op de feestelijke boekvoorstelling in Vooruit wordt vooral ingegaan op drie hoofdthema’s: pluralisme, maakbaarheid en beschaving. De auteur leidt elk thema historisch in. Vervolgens reflecteren een aantal tenoren, opiniemakers, professoren en UGent-alumni over de aangegeven thema’s en formuleren hun visie op enkele ‘twistpunten’ uit het boek: Orhan Agirdag (KULeuven, sociologie & educatie), Khalid Benhaddou (Platform Vlaamse Imams), Sylvia Burssens(Agro-Link), Lieve Gheysen (UGent moleculaire biotechnologie), Claire Tillekaerts (Flanders Investment & Trade), John Vandaele(MO*-magazine),  Raymonda Verdyck (Gemeenschapsonderwijs GO!) en Paul Verhaeghe (UGent, psychoanalyse).

Muzikaal wordt de boekpresentatie opgeluisterd door epossen van en door ’t Zal Wel Gaan, de oudste studentenvereniging van de UGent (sinds 1852).

De presentatie is in handen van Heleen Debruyne.

Na afloop heffen we samen het glas op de nieuwe uitgave.

We hopen u te mogen verwelkomen op
zondag 8 oktober 2017 om 10u30 in de
Theaterzaal van Kunstencentrum Vooruit
Sint-Pietersnieuwstraat 23, 9000 Gent

De toegang is gratis. Reserveren is echter noodzakelijk. Dat kan uitsluitend via Vooruit: www.vooruit.be of http://vooruit.be/nl/show/detail/12305/Uit_de_ivoren_toren.

Boekhandel Walry bouwt een boekenstand, de auteur signeert. De in Vooruit verkochte exemplaren krijgen een speciale stempel die herinnert aan de feestelijke boekpresentatie en aan de viering van 200 jaar Universiteit Gent.

Oudere berichten

Meer berichten