SLIMME LEZERS KIEZEN VOOR DE ONAFHANKELIJKE BOEKHANDEL EN ZE HEBBEN DAAR GOEDE REDENEN VOOR

02/12/2016 - De Groene Waterman : Boekpresentatie - Jef Van Extergem. Als rook over de bergen van Marc Andries

 

Waar het Vlaams-nationalisme vandaag bovenal geassocieerd wordt met een rechts beleid, was de Vlaamse vlag het in het interbellum net zo gemakkelijk verbonden met de Rode Strijd. De geschiedenis van flamingant, communist en verzetsman Jef van Extergem illustreert deze andere tijd, waarin ook kunstenaars zowel de Vlaamse als socialistische zaak volmondig steunden. In zijn levensverhaal vond auteur Marc Andries een vruchtbare inspiratiebron voor een historische roman: Jef Van Extergem. Als rook over de bergen. Naar aanleiding van deze publicatie gaat Andries in gesprek met Bruno De Wever en Marc Reynebeau over flamingantisme, collaboratie en cultuurstrijd.

Met regelmaat passeert er een stoet door onze straat: een aangeschoten passage van Vlaamse leeuwenvlaggen, zwarte symboliek en boze kreten ‘Islam buiten’! De extreemrechtse organisatie Pegida hoopt zo, via angstcultuur en zondebokken, een xenofobe Vlaamse volkswoede uit te lokken.

Het lijkt vandaag helaas ondenkbaar dat politieke optochten rode vanen en Vlaamse vlaggen door de straten van Antwerpen meedragen. Toch gebeurde het in de jaren 1920. Er was een tijd waarin sociale strijd en flamingantisme hand in hand gingen: nationalisme als hefboom voor meer sociaaleconomische rechtvaardigheid, voor en door iedereen.

Wie deze tijd wil herontdekken, kan terecht bij de recent verschenen historische roman Als rook over de bergen van Mark Andries gebaseerd op het leven van Jef Van Extergem: een gewezen socialist, flamingant, activist en communist die tijdens de Tweede Wereldoorlog deel uit maakte van het verzet, werd verklikt en uiteindelijk in 1945 van ontbering stierf in een nazi-kamp. Tegelijk is het boek een meeslepende kroniek van Antwerpen in het woelige interbellum, waarin ook cultuurmakers als Camille Huysmans, Paul Van Ostaijen, de gebroeders Jespers, Roza de Guchtenaere en vele andere kleurrijke figuren passeren.

Het was Louis Paul Boon die Marc Andries al jaren geleden aanraadde een boek over de geschiedenis Van Extergem te schrijven omdat die getuigt van een tijd waarin kunstenaars het Vlaamse onafhankelijkheidsstreven tegen een Franstalige elite steunden, en ook waarom kunstenaars sinds de collaboratie een afkeer van het Vlaams nationalisme kregen. Is er vandaag nog een plaats voor linksdenkende mensen in Vlaanderen? Is het niet logisch dan een geëngageerde mens zich tegen het huidige rechtse afbraakbeleid keert? Dat geëngageerde kunstenaars de publieke stem verheffen tegen een bestuur van uitsluiting, stigmatisering en uitverkoop aan de Vlaamse havenbaronnen en betonboeren?

Op zoek naar antwoorden spreekt Marc Reynebeau schrijver Marc Andries en Bruno De Wever.

Aansluitend heffen wij het glas en kan u uw boek laten signeren.

I.s.m. uitgeverij Ludion. Gratis, graag een seintje als u komt via  groenewaterman@groenewaterman.be of tel. 03/232.93.94.

Afspraak : Vrijdag 2 december om 20u. bij De Groene Waterman, Wolstraat 7, Antwerpen, 03/232.93.94

Oudere berichten

Meer berichten