SLIMME LEZERS KIEZEN VOOR DE ONAFHANKELIJKE BOEKHANDEL EN ZE HEBBEN DAAR GOEDE REDENEN VOOR

02/12/2017 - De Groene Waterman : Boekvoorstelling Balfour's Shadow van David Cronin

Naar aanleiding van de honderdste verjaardag van de Balfour-verklaring stelt journalist en auteur David Cronin zijn boek Balfour’s Shadow - A Century of British Support for Zionism and Israel voor. Hij gaat in gesprek met Martine Vandevelde over de geschiedenis van de Israëlische bezetting van Palestina.

“His Majesty’s government view with favour the establishment in Palestine of a national home for the Jewish people, and will use their best endeavours to facilitate the achievement of this object.”

Zo luidt de beruchte Balfour-verklaring waarmee honderd jaar geleden het aanslepende Israëlisch-Palestijnse conflict begon. Deze verklaring werd in 1917 neergepend door de Britse staatssecretaris voor Buitenlandse Zaken Arthur James Balfour en heeft tot op vandaag een enorme impact op de geschiedenis.

In Balfour's Shadow, vertelt David Cronin hoe Groot-Brittannië sindsdien de zionistische beweging en de Israëlische staat is blijven steunen in woorden en in daden. Op basis van nooit eerder gepubliceerd bronnen- en archiefmateriaal werpt Balfour's Shadow nieuw licht op een oud verhaal. Cronin besteedt aandacht aan belangrijke historische gebeurtenissen zoals de Arabische Opstand, de Nakba en de stichting van de staat Israël, de oorlogen van 1956 en 1967, en de Koude Oorlog, en controversiële figuren zoals Tony Blair.

Toegangsprijs: € 5, inschrijven via  groenewaterman@groenewaterman.be.

Afspraak : Zaterdag 2 december om 14u. bij De Groene Waterman, Wolstraat 7, Antwerpen, 03/232.93.94

Oudere berichten

Meer berichten