SLIMME LEZERS KIEZEN VOOR DE ONAFHANKELIJKE BOEKHANDEL EN ZE HEBBEN DAAR GOEDE REDENEN VOOR

19/10/2017 - De Groene Waterman : Boekvoorstelling - Brief aan d'Alembert over het theater

GEEF HET PUBLIEK ZICHZELF ALS SCHOUWSPEL

Hoeveel beschaving verdraagt de mens? Tijdens de opmars van de verlichting hield die vraag de filosoof Jean-Jacques Rousseau in de ban. Zijn antwoord was verrassend negatief.

Kunst en wetenschap maken de mens wel beschaafder, maar niet beter. Hij ging daarover in discussie met zijn vriend Jean le Rond d’Alembert. Rousseau vond het helemaal geen goed idee om, zoals d'Alembert voorstelde, in zijn geboortestad Genève een theater te bouwen.

Wat volgde was de meest grondige afrekening met een kunstgenre, die de filosofie ooit heeft voortgebracht. Aan het eind publiceert hij zijn beroemde verdediging van openbare feesten en wedstrijden, die voor hem het eigenlijke ‘theater’ zijn dat een stad nodig heeft. 

Voor het eerst verschijnt dit prachtige staaltje van verbale oorlogvoering in Nederlandse vertaling.

Op deze avond wordt de “Brief aan d’Alembert over het theater” feestelijk voorgesteld aan het publiek. Dat gebeurt in gesprek met Thomas Verstraeten, beeldend kunstenaar en theatermaker. 

Verstraeten realiseerde in mei 2017 in Antwerpen “De parade van mannen, vrouwen en diegenen die uit de verte op vliegen lijken”. Het was een boeiend theatraal evenement, waarbij de stad zichzelf te zien kreeg. 

Samen met vertaler en uitgever Thomas Crombez blikt de kunstenaar terug op de “Parade”, en op de actualiteit van Rousseaus aansporing “Geef het publiek zichzelf als schouwspel”.

Gratis, maar graag inschrijven bij groenewaterman@groenewaterman.be

Afsrpaak : Donderdag 19  oktober om 20u. bij De Groene Waterman, Wolstraat 7, Antwerpen, 03/232.93.94

 

Oudere berichten

Meer berichten