SLIMME LEZERS KIEZEN VOOR DE ONAFHANKELIJKE BOEKHANDEL EN ZE HEBBEN DAAR GOEDE REDENEN VOOR

10/11/2016 - De Groene Waterman : Boekvoorstelling: 'Irmina' van Barbara Yelin

Barbara Yelin dook in het verleden van haar grootmoeder en schreef een aangrijpende graphic novel: Irmina. Het boek werd een groot succes en leidde tot de Max-und-Moritz-Prijs 2016, Duitslands meest prestigieuze stripprijs. Ter gelegenheid van de Nederlandse vertaling komt Barbara Yelin naar Antwerpen om haar striproman voor te stellen.

Irmina - Barbara Yelin Irmina. Halverwege de jaren '30 van de vorige eeuw laat de ambitieuze Irmina Duitsland achter zich om in Londen een secretaresseopleiding te volgen. Ze ontmoet er Howard, een van de weinige zwarte studenten aan de Universiteit van Oxford. Beiden voelen zich buitenstaanders en een sterke drang om een onafhankelijke koers te varen verbindt hen. Hun relatie eindigt abrupt als Irmina, gedwongen door de politieke situatie in haar land, naar Berlijn terugkeert en er niet meer wegraakt. Uiteindelijk zal het monster van het nationaalsocialisme ook Irmina in zijn greep houden. Als ze terugblikt op haar leven is de lezer van het verhaal zelf al verstrikt geraakt in een vat van tegenstrijdige gevoelens. Een dualiteit die Barbara Yelin ook vormelijk uitdrukt met een weergaloze tekentechniek, doordachte composities en een emotioneel beladen kleurpalet.

Op 10 november stelt Barbara Yelin haar boek voor in De Groene Waterman door middel van een publiek vraaggesprek gevoerd door schrijver en criticus Matthijs de Ridder. Na het gesprek volgt een signeersessie.

De deuren gaan open om 19u30. Het gesprek begint stipt om 20u00.
De toegang is gratis, graag aanmelden via groenewaterman@groenewaterman.be

Barbara Yelin © Martin Friedrich Barbara Yelin werd in 1977 in München geboren, de stad waar ze na 20 jaar Hamburg en Berlijn, opnieuw woont en werkt. Haar eerste boeken werden in Frankrijk uitgegeven. In 2010 tekende ze Gif, over de seriemoordenares Gesche Gottfried. Deze graphic novel op scenario van Peer Meter betekende Barbara Yelins internationale doorbraak. In 2014 was Reprodukt, haar Duitse uitgever, meteen enthousiast over haar werk project rond meeloperij en wegkijken tijdens het nationaalsocialisme: Irmina.

Samen met scenarist Thomas von Steinaecker werkte ze in 2015 aan de webcomic Der Sommer ihres Lebens en in de herfst van dit jaar verscheen in samenwerking met het Goethe-Institut Israël de comic-biografie over het leven van de actrice Channa Maron. 

Verder tekende Yelin strips voor de Frankfurter Rundschau (2012) en tegenwoordig voor Tagesspiegel (2016). Tijdens de laatste jaren was ze ook vaak in het buitenland: ze gaf workshops en maakte reportages in Cairo, Bali, New Dehli, Tel Aviv en Pristina. 

In 2015 ontving ze de Beierse Kunstaanmoedigingsprijs voor Literatuur en in 2016 de Max-und-Mortiz-Prijs als beste Duitstalige stripmaker.


Een initiatief van het Goethe-Institut Brüssel en Soul Food comics in samenwerking met dasKULTURforum AntwerpenPinceel en De Groene Waterman.

Afspraak : Donderdag 10 november om 19.30u.bij De Groene Waterman, Wolstraat 7,  Antwerpen

Oudere berichten

Meer berichten