SLIMME LEZERS KIEZEN VOOR DE ONAFHANKELIJKE BOEKHANDEL EN ZE HEBBEN DAAR GOEDE REDENEN VOOR

31/01/2019 - De Groene Waterman : De kunst van samenleven, een pleidooi voor een pluralistisch humanisme van Hans Alma

Hans Alma onderzoekt hoe humanisme als levensbeschouwing relevant kan zijn voor de 21e eeuw: zowel voor een persoonlijk zoeken naar zin als voor samenlevingsvragen in de publieke ruimte. Wat kan humanisme betekenen in antwoord op de vragen die migratie en klimaatverandering voor onze samenleving oproepen? Hoe wordt levensbeschouwing een constructieve kracht in ons persoonlijke en publieke leven? Staat in humanisme noodzakelijk de mens centraal of is ook een meer gelijkwaardige relatie tot andere levensvormen mogelijk? Welke rol spelen verbeeldingskracht en kunst in de ontwikkeling van een hedendaags humanisme? 

Over dergelijke vragen gaat Hans Alma in gesprek met Rik Pinxten (professor emeritus culturele antropologie UGent), Johan Temmerman (hoogleraar systematische theologie Faculteit voor Protestantse Theologie Brussel) en Marc Van den Bossche (hoogleraar cultuurfilosofie Vrije Universiteit Brussel), onder leiding van Karel van Dinter (programmamaker en auteur).

Hans Alma is gasthoogleraar hedendaags humanisme aan de faculteit Letteren en Wijsbegeerte van de Vrije Universiteit Brussel. Zij was de eerste vrouwelijke rector magnificus aan een Nederlandse universiteit; een functie die zij van 2007 tot 2012 bekleed heeft aan de Universiteit voor Humanistiek te Utrecht. Zij heeft een eigen praktijk op het gebied van coaching en training: een werkplaats voor zinvol leven en werken (www.hansalma.eu).

Een initiatief van Humanistisch Verbond, in samenwerking met Vrijzinnig Antwerpen, Uitgeverij VUBPRESS en boekhandel De Groene Waterman

inschrijven via mail aan groenewaterman@groenewaterman.be wordt gewaardeerd

Afspraak : Donderdag 31 januari om 20u. bij De Groene Waterman, Wolstraat 7, Antwerpen, 03/232.93.94

Oudere berichten

Meer berichten