SLIMME LEZERS KIEZEN VOOR DE ONAFHANKELIJKE BOEKHANDEL EN ZE HEBBEN DAAR GOEDE REDENEN VOOR

03/12/2017 - De Groene Waterman : Leesgroep Kinder- en Jeugdjury

Vandaag bespreken we volgende boeken:

Groep 2 (6 - 8 jaar)
Een vriendje voor altijd - Eoin Colfer en Oliver Jeffers

Een vriendje voor altijd

Alleen zijn is niet leuk, maar met een beetje elektriciteit, magie en geluk verschijnt een verzonnen vriendje precies wanneer je hem nodig hebt.

Mattie is zo'n verzonnen vriendje. Hij doet altijd zijn best het allerleukste verzonnen vriendje te zijn, maar wanneer zijn maatje een echt vriendje vindt, verdwijnt Mattie stukje bij beetje.

Dan komt Mattie Sam tegen: de beste echte vriend die Mattie ooit gehad heeft. En Mattie hoopt voor altijd...

Dit is Miep - Kristof Devos

Dit is MiepDit is Miep. Miep heeft voeten die willen dansen.

Die kreeg ze lang geleden, nog voor ze stappen kon.

Voeten die willen dansen houdt niemand tegen.

Groep 3 (8 - 10 jaar)
Arthur wordt beroemd - Håkon Øvreås, met illustraties van Øyvind Torseter

Arthur wordt beroemd

Er komt een nieuw meisje in het dorp wonen, op wie Arthur graag indruk wil maken. Dat zou vast beter lukken als hij beroemd was! Hiervoor bedenkt Arthur een plan. Eerst 'leent' hij de prijskip van de burgemeester voor een nachtje. Als hij het dier daarna zogenaamd terugvindt, komt hij vast in de krant!

Helaas loopt alles anders dan Arthur gedacht had. Om zichzelf en de kip te redden, moet hij wel de hulp inschakelen van zijn vrienden Bruno en Louise, ofwel superhelden Bruino en Blouise. Zal Arthur nu toch beroemd worden?

Groep 4 (10 - 12 jaar)
Meneer Jules of het einde van alles - Herman van de Wijdeven, met tekeningen van Françoise Beck
Meneer Jules

Op een avond meldt de nieuwslezer plompverloren dat er geen morgen meer zal zijn. Niemand begrijpt hoe het kon gebeuren, maar het is zover: het einde van alles.

De negenjarige Jonathan glipt naar buiten. Het donker is zo dik dat hij het bijna aan kan raken. De stad draait dol. Alleen in het straatje van meneer Jules is het stil.

Jonathan blijft staan bij het huis van die geheimzinnige man. Hij vraagt zich af waar de rare sprieten op het dak voor dienen. En de hoge, smalle schoorsteen. Achter de gordijnen ontdekt hij een reusachtige machine. Dat is het begin van een nachtelijk avontuur. Een spannende race tegen de allesverslindende duisternis.

Wat is KJV?

KJV is een jury van kinderen en jongeren tussen 4 en 16 jaar. Juryleden krijgen een lijst van boeken om te beoordelen. Soms komen ze samen in leesgroepen om te praten over de boeken.  Als je als jurylid alle titels van jouw leeftijdsgroep hebt gelezen, dan mag je stemmen. Op het stemformulier noteer je je top 10. Alle stemmen van heel Vlaanderen worden verzameld en geteld.
In het voorjaar krijgen alle juryleden een uitgenodiging voor het KJV-feest. Ook de meeste auteurs en illustratoren van de boeken op je lijst komen hier naartoe. Tijdens het feest worden de winnaars van de KJV bekend gemaakt.

Zin om deel te nemen? mail  iris.stroep@groenewaterman.be. Deelname is gratis.

Afspraak : Zondag 3 december om 11u. bij De Groene Waterman, Wolstraat 7, Antwerpen, 03/232.93.94

Oudere berichten

Meer berichten