SLIMME LEZERS KIEZEN VOOR DE ONAFHANKELIJKE BOEKHANDEL EN ZE HEBBEN DAAR GOEDE REDENEN VOOR

07/01/2018 - De Groene Waterman : Leesgroep Kinder- en Jeugdjury

Vandaag bespreken we volgende boeken:

Groep 2 (6 - 8 jaar)
De Kleine - Isol

De Kleine

Op een gewone dag in een woonwijk komt plotsklaps De Kleine uit de lucht gevallen. Met luid geschreeuw kondigt hij zijn komst aan, zodat het niemand kan ontgaan dat hij gearriveerd is. Waar komt hij vandaan en waar was hij hiervoor toen hij nog niet hier was? Zou De Kleine hebben geweten waar hij naartoe ging toen hij aan zijn reis begon? Waarom beweegt hij eigenlijk alsof hij aan het luchtzwemmen is?

 

Kek iz tak? - Carson Ellis

Kek iz tak?Vlak bij de boomstam van meneer en mevrouw pissebed komt uit de grond een klein groen streepje omhoog. Rups staart ernaar in verwondering. Er komt een krulletje aan. En twee blaadjes. Steeds meer insectenvriendjes komen kijken en vragen zich af wat het is. Het wordt groter! Je kunt erop spelen! Tot een spin het ding afpakt. Maar er komt redding, waarna alle vriendjes vol verrukking genieten van het allermooiste dat ze ooit hebben gezien. En dan wordt het kouder...

Groep 3 (8 - 10 jaar)
Ollie en het kronkeldier - Wilma Geldof, met illustraties van Marieke Nelissen

Ollie en het kronkeldier

Ollie woont met zijn pleegouders in een oud wit huis vlak bij de zee. Ollie is bang voor de zee, want die heeft zijn ouders van hem afgenomen. Op een dag vindt Ollie een bijzonder dier, Kronkel. Hij is groot en heeft zwemvliesflippers en lollystokoren. Ollie wil hem houden en verstopt hem in de schuur. Maar Kronkel hoort thuis in de zee en krijgt heimwee. Kan Ollie hem laten gaan?

Groep 4 (10 - 12 jaar)
Alarm op Spitsbergen - Dixie Dansercoer & Reina Ollivier
Alarm op Spitsbergen

Emma, Svea en Antonio worden als gastsprekers uitgenodigd op een miniklimaattop op Spitsbergen. Ze pleiten er voor het gebruik van alternatieve energie en wijzen op de luchtvervuiling door de steenkoolmijnen op het eiland. Om hun standpunt kracht bij te zetten ondernemen ze een expeditie van Longyearbyen naar Barentsburg, twee plaatsen waar steenkool wordt ontgonnen. Tijdens hun tocht zullen ze alleen alternatieve energie gebruiken. De media volgen de expeditie van de jonge wetenschappers met veel aandacht. Maar ook anderen houden hen in het oog ... en Emma's team beleeft weer pittige avonturen!

Wonderlijke weetjes en fascinerende feiten over de ridders - Sarah Devos, met illustraties van Heleen Brulot

de riddersProfessor Kleinbrien vertelt je alles wat je wilt weten over de ridders: van de toernooien en steekspelen tot de jachtpartijen, van de grote veldslagen en oorlogen tot het dagelijkse leven in een kasteel.

  • Weet je dat ridders al op hun zevende startten met hun opleiding?
  • Heb je al gehoord van Willem met de korte neus?
  • Weet je hoe roddelaars in de middeleeuwen werden gestraft?
  • Ken je een goedendag, een morgenster en een hellebaard?
  • Weet je waarom wenteltrappen in middeleeuwse kastelen meestal draaien in de richting van de klok?

Wat is KJV?

KJV is een jury van kinderen en jongeren tussen 4 en 16 jaar. Juryleden krijgen een lijst van boeken om te beoordelen. Soms komen ze samen in leesgroepen om te praten over de boeken.  Als je als jurylid alle titels van jouw leeftijdsgroep hebt gelezen, dan mag je stemmen. Op het stemformulier noteer je je top 10. Alle stemmen van heel Vlaanderen worden verzameld en geteld.
In het voorjaar krijgen alle juryleden een uitgenodiging voor het KJV-feest. Ook de meeste auteurs en illustratoren van de boeken op je lijst komen hier naartoe. Tijdens het feest worden de winnaars van de KJV bekend gemaakt.

Zin om deel te nemen? mail  iris.stroep@groenewaterman.be. Deelname is gratis.

Afspraak : Zondag 7 januari om 11u. bij De Groene Waterman, Wolstraat 7, Antwerpen, 03/232.93.94

Oudere berichten

Meer berichten