SLIMME LEZERS KIEZEN VOOR DE ONAFHANKELIJKE BOEKHANDEL EN ZE HEBBEN DAAR GOEDE REDENEN VOOR

17/03/2018 - De Groene Waterman : Leesgroep Ulysses met Geert Lernout

'Ulysses is een huis, als het eerste huis waarin ik heb gewoond, waarin ik ben opgegroeid en waarvan ik me elke kamer, elke kast, elke klok, elk schilderij, elke verjaardag, elke winter en elk onverwacht bezoek herinner.' - Toon Tellegen

De grote roman "Ulysses" van James Joyce werd ondertussen voor de derde keer in het Nederlands vertaald door Erik Bindervoet en Robbert-Jan Henkes als Ulixes. In juni 2018 is er aan de Universiteit Antwerpen een internationaal Joyce Symposium. Dit is een goede gelegenheid voor iedereen die altijd al zin had om dat mooie maar onleesbare boek nu eindelijk helemaal te lezen.

Geert Lernout van de Universiteit Antwerpen begeleidt een leesgroep die vanaf 13 januari (de dag waarop Joyce stierf) in zes zaterdagen het boek zal lezen: op zaterdag 16 juni vieren we meteen, samen Joyceanen uit de hele wereld, een Antwerpse Bloomsdag.


Het boek:
Leopold Bloom, advertentie-acquisiteur, Alleman en Buitenstaander, de Ierse Odysseus, eerder antiheld dan held, wandelt op een schijnbaar gewone doordeweekse donderdag in juni 1904 door Dublin. Dat vormt het vertrekpunt voor wat is uitgegroeid tot de grootste klassieker van het modernisme, Ulixes. In achttien hoofdstukken, die boeken op zichzelf zijn, wordt het verhaal van Leopold verteld, en dat van Stephen Dedalus, de jonge dichter, alter ego en nom de plume van Joyce. Legendarisch is de prachtige monologue intérieur van zijn echtgenote Molly aan het eind van het boek: een gedachtestroom van vele pagina's, in zeven ademloze alinea's, vrijwel zonder interpunctie. In de sprankelende, avontuurlijke en gedurfde vertaling van Erik Bindervoet en Robbert-Jan Henkes die eerder het onleesbaar en onvertaalbaar geachte Finnegan's Wake vernederlandsten wordt Joyces meesterwerk nieuw leven ingeblazen, tot en met de titel aan toe: Ulixes, zoals wij de Griekse held Odysseus al kennen sinds Van Maerlant en P.C. Hooft. De nieuwe vertaling van Bindervoet & Henkes doet recht aan het oorspronkelijke Joyceaans, in alles wat het boek zo bijzonder maakt.

De bijeenkomsten vinden plaats in de kelder van De Groene Waterman op de zaterdagen 13 januari, 10 februari, 17 maart (St Patrick's Day), 14 april, 19 mei, telkens van 10 tot 12 u.

Deelname is gratis, wel graag vooraf inschrijven via groenewaterman@groenewaterman.be

Afspraak : Zaterdag 17 maart om 10u. bij  De Groene Waterman, Wolstraat 7, Antwerpen, 03/232.93.94

Oudere berichten

Meer berichten