SLIMME LEZERS KIEZEN VOOR DE ONAFHANKELIJKE BOEKHANDEL EN ZE HEBBEN DAAR GOEDE REDENEN VOOR

25/05/2019 - De Groene Waterman : LeesMij: De geschiedenis van mijn tanden EN Vertel me het einde. Een essay in 44 vragen

Leesmij is een initiatief van de doctorandi letterkunde van de Universiteit Antwerpen. Gepassioneerde lezers/lesgevers bespreken met u een van hun favoriete boeken. Welkom!

Deze keer bespreken we 2 boeken van dezelfde machtige schrijver: Valeria Luiselli.

De geschiedenis van mijn tanden:

Gustavo Sánchez Sánchez, alias 'Snelweg', is niet alleen een charlatan en een paperclipverzamelaar, hij is ook een man met een missie: hij is van plan zijn afzichtelijke gebit tot de laatste kies te vervangen. Als zijn eigen vaardigheden (hij is, na twee glazen rum, in staat om Janis Joplin te imiteren, hij kan Chinese gelukskoekjes interpreteren, een ei rechtop op tafel zetten en op zijn rug op het water drijven) hem daar niet voldoende bij kunnen helpen, zit er maar één ding op: hij moet en zal 's werelds beste veilingmeester worden - hoewel misschien niet iedereen dat zal beseffen, want Snelweg is van nature nogal verlegen. Met elegantie, humor en een aanstekelijk vertelplezier neemt Valeria Luiselli ons mee op een eigenzinnige en hilarische reis die de lezer laat nadenken over kunstwerken (vooral die van de meest hybride soort), hun waarde en de manier waarop ze in de markt worden gezet. In 'De geschiedenis van mijn tanden' combineert Valeria Luiselli de humor van 'Tristram Shandy' of 'The Third Policeman' met de diepgang van haar eigen essays uit 'Valse papieren'. 

Vertel me het einde. Een essay in 44 vragen: 

In Amerika wordt het 'de eerste must-read van het Trump-tijdperk' genoemd. Terwijl Luiselli zelf op haar green card wacht, werkt ze als tolk bij de immigratierechtbank in New York. Ze luistert naar de verhalen van honderden Latijns-Amerikaanse kinderen die zonder ouders de Amerikaanse grens zijn overgestoken?en aan wie ze telkens dezelfde veertig vragen moet stellen. De antwoorden van de kinderen passen zelden binnen de lijntjes van de formulieren. Pijnlijk wordt duidelijk waar de naïeve realiteit van overheidsinstanties schuurt met de gruwelijke wereld die de kinderen ontvluchten. Vertel me het einde is een prachtig en belangrijk kleinood dat je blik op de wereld op zijn grondvesten doet schudden.

= Praktisch =
? onze leesgroepen zijn gratis
? iedereen is welkom maar inschrijven via mail naar groenewaterman@groenewaterman.be is verplicht
? deze sessie wordt begeleid door Tijl Nuyts

Afspraak : Zaterdag 25 mei om 10.30u. bij De Groene Waterman, Wolstraat 7, Antwerpen, 03/232.93.94

 

Oudere berichten

Meer berichten