SLIMME LEZERS KIEZEN VOOR DE ONAFHANKELIJKE BOEKHANDEL EN ZE HEBBEN DAAR GOEDE REDENEN VOOR

28/01/2017 - De Groene Waterman : Lezing over Raymond Carver als dichter door Joris Iven

Naar aanleiding van de Poëzieweek geeft vertaler Joris Iven een lezing over Raymond Carver als dichter

"Het is waar dat mijn longen opgewarmd zijn als een oven." - Raymond Carver

Raymond Carver (1939-1988) is in ons taalgebied vooral bekend als schrijver van korte verhalen. Hij wordt dan ook beschouwd als een van de grootste Amerikaanse auteurs van de 20ste eeuw en de belangrijkste kracht achter de heropleving van het Amerikaanse korte verhaal in de jaren 1980.

Veel minder bekend is dat Carver naast verhalen ook poëzie heeft geschreven. Joris Iven maakte een selectie uit verschillende dichtbundels en vertaalde de gedichten naar het Nederlands, met als resultaat Waar water samenvloeit met ander water. Met deze ruime selectie uit zijn poëtisch werk wordt hij nu als dichter aan het Nederlandstalig lezerspubliek voorgesteld. De gedichten van Raymond Carver liggen helemaal in de lijn van zijn verhalen. Zoals zijn verhalen soms lijken op uitgewerkte gedichten, lijken zijn gedichten vaak op distillaten van zijn verhalen. Carver schrijft vanuit een rust en een milde ironie over levens die hij heeft gekend of zelf heeft geleid: levens beroofd van elke illusie. Carver schrijft over mensen die de strijd met het leven hebben verloren, maar die niet bereid zijn te capituleren.De gedichten die in de bundel Waar water samenvloeit met ander water in vertaling verschijnen werden gekozen uit de bundels Fires (1983), Where Water Comes Together with Other Water (1985) en Ultramarine (1986).

Over Joris Iven

Geboren op 25 januari 1954 in Diepenbeek. Studeerde toegepaste economische wetenschappen en sociologie. Volgde cursussen Spaans en scenarioschrijven. Was poëzierecensent voor Het Belang van Limburg (1978-1991) en redacteur van de literaire tijdschriften Letters (1992-1995) en Deus ex Machina (1998-2004).

Gratis, graag een seintje als u komt via  groenewaterman@groenewaterman.be of tel. 03/232.93.94.

Afspraak : Zaterdag 28 januari om 16u.bij De Groene Waterman, Wolstraat 7, Antwerpen, 03/232.93.94

Oudere berichten

Meer berichten