SLIMME LEZERS KIEZEN VOOR DE ONAFHANKELIJKE BOEKHANDEL EN ZE HEBBEN DAAR GOEDE REDENEN VOOR

30/06/2017 - De Groene Waterman : Maak kennis met Dario Fo

In 1997 ontving Dario Fo De Nobelprijs voor de Literatuur voor zijn “buitengewoon talent en voor zijn politiek en sociaal toneelwerk”. Twintig jaar later, op vrijdag 30 juni nodigen wij van harte uit op een mooi, literair en muzikaal eerbetoon aan de vorig jaar overleden Dario Fo.

Wie Dario Fo zegt, zegt Mistero Buffo. De herinnering aan Mistero Buffo bezorgt de oudere generatie nog altijd een warm gevoel in het hart. Ja, Mistero Buffo van Fo en van het gezelschap van de Internationale Nieuwe Scène uit Antwerpen, het was een gebeurtenis. Het stuk toonde hoe je wat heette ‘maatschappelijk en politiek geëngageerd vormingstheater’ kon maken van een grote artistieke allure en daardoor met dubbele slagkracht. Het stuk gaf het Bijbelse verhaal van de kindermoord door Herodes een marxistisch getinte ondertoon als een menselijke strijd tegen onderdrukking en uitbuiting. Dat was in 1972. 
Maar vandaag is Mistero Buffo nog altijd het absolute nummer één van het ultieme lijstje theaterproducties in de Lage Landen.

Lieve Franssen (dirigente Brecht-Eisler-koor) gaat in gesprek met Charles Cornette (acteur) wiens naam onverbrekelijk verbonden is met de theatergroep Internationale Nieuwe Scène en Mistero Buffo.

Anke Hintjens (zang) en Bernard van Lent (accordeon) zingen in het Nederlands, Frans en Italiaans liederen uit Mistero Buffo. Meezingen mag.

Charles Cornette brengt monologen van Dario Fo in het grammelots.
De taal van Fo was dikwijls het grammelot. Noem dat maar een soort wauweltaal, met een klankkleur als een cocktail van Frans, Italiaans, Engels en Spaans, terwijl er nauwelijks een echt woord uit die talen in voorkomt en er ook geen grammaticale betekenis aan vastgeknoopt kan worden. Maar dan zó expressief en zó beeldend gebracht dat de toeschouwer de sketch in kwestie, waarvan Fo het thema voordien heeft samengevat, perfect kan volgen. Volgens theaterrecensent Wim Van Gansbeke wilde Fo hiermee een “een soort oermaterie” tonen.

Prijs: € 7
Afspraak : Vrijdag 30 juni om 20u.  bij De Groene Waterman, Wolstraat 7, Antwerpen, 03/232.93.94

 

Oudere berichten

Meer berichten