SLIMME LEZERS KIEZEN VOOR DE ONAFHANKELIJKE BOEKHANDEL EN ZE HEBBEN DAAR GOEDE REDENEN VOOR

15/02/2018 - De Groene Waterman : Seminarie: Mastering the Curtains

Naar aanleiding van het doctoraat in de kunsten Mastering the curtains van Els Vanden Meersch wordt gekeken naar de maatschappelijke mogelijkheden van beeldend onderzoeksresultaat.

Op uitnodiging presenteren sociaal betrokken kunstenaars Stijn Van Dorpe en Marc Schepers hun werk en gaan ze in discussie over het creëren van publieke ruimte en het zoeken naar diverse podia voor hun werk. Uitgangspunt is dat kunstenaars nieuwe publieke kanalen kunnen creëren door middel van een hybride praktijk met het oog op een brede en directe maatschappelijke infiltratie.

De vage grens tussen autonomie en inzetbaarheid van kunst wordt aan de hand van artistieke praktijk bevraagd.

  • 14.00 - 14.30 u.   Presentatie Mastering the Curtains Els Vanden Meersch
  • 14.30 - 15.00 u.   Presentatie Stijn Van Dorpe
  • 15.00 - 15.30 u.   Presentatie Marc Schepers
  • 15.30 - 16.00 u.   Discussie met publiek
  • 16.00 u.               Drinks

Toegang is gratis en iedereen is welkom om deel te nemen.

Graag inschrijven via deze link: https://www.uantwerpen.be/nl/onderzoeksgroep/aria/activiteiten/onderzoeksseminaries/dissemination-artist/

Het symposium wordt ondersteund door ARIA (Antwerp Research Institute for the Arts)

Mastering the Curtains is een uitgave van Art Paper Editions met ondersteuning van Artesis en UA.

BIO

Stijn Van Dorpe

Aan de hand van talrijke samenwerkingen infiltreert Stijn Van Dorpe in politieke, pedagogische en stedelijke contexten, dikwijls op plaatsen waar ‘kunst’ niet veel beelden of weerklank oproept. Binnen deze omgevingen onderzoekt hij de ruimte van de kunst als een specifieke plaats met een eigen perspectief en eigen mogelijkheden. Dissensus als specifieke vorm van conflict, nieuwe vormen van zichtbaarheid genereren, manieren van organiseren en mensen samenbrengen zijn enkele van de kenmerken die zijn werk bepalen. Tegelijk liggen zijn interventies en gerelateerde ervaringen aan de basis van experimentele werkvormen die leiden tot verschillende soorten van documenten (films, installaties, performances, lezingen en publicaties).

Zijn werk werd internationaal getoond en hij nam deel aan vele artist-in-residence-programma’s. De laatste jaren ontwikkelde hij enkele langetermijnprojecten in de publieke ruimte.

BIO

Marc Schepers

Marc Schepers is een multimediakunstenaar die zich sinds 1970 met fotomontages, ruimtelijke installaties en participatiekunst, kritisch uiteenzet met zowel de beeldende kunst als haar wisselwerking met de sociale leefwereld. In 1979 werkte hij samen met Luc Tuymans en Leen Derks aan projecten over hedendaagse volkskunst en familiefotografie onder de titel: Morguen 1 en 2, waaruit in 1982 de auteursgalerie Ruimte Morguen is ontstaan. Vanaf 2002 engageert hij zich in de sociale hoogbouwwijk Europark op Antwerpen Linkeroever om samen met de bewoners de rol van beeldende kunst als empowerment te onderzoeken door middel van een wijkkrant, een film over de wijk en verschillende buurtgebonden kunstateliers. Zijn zelfgeschreven monografie publiceert hij onder de titel De uitvinding van de wereld.

BIO

Els Vanden Meersch

Els Vanden Meersch is beeldend kunstenaar.

In haar werk onderzoekt ze de relatie tussen politiek, architectuur en identiteit door middel van geluid, tekst, foto’s en installaties

Ze richt zich op de bebouwde omgeving als representatie van gedeeld geheugen en het gebruik of misbruik ervan in conflictgebieden zoals onder andere Iran, Irak en Turkije. Momenteel onderzoekt ze mogelijkheden om de kunstenaarspraktijk maatschappelijk te infiltreren door het creëren van publieke ruimte.

Ze publiceerde vijf kunstenaarsboeken:  Transient constructions (Genk Flac©, 2003), Paranoid Obstructions (Leuven University Press, 2004) Implants (Mer, 2006), Track Report: Esfahan, Tehran, Sanandaj, Kermanshah (AP, 2015) en Mastering the Curtains (APE, 2017).

Ze finaliseerde haar doctoraat in de Kunsten in 2017 aan de Academie voor Schone Kunsten Antwerpen in associatie met de Universiteit Antwerpen.

Mastering the Curtains is een beeldend onderzoek naar het propagandistisch gebruik van het historische soefisme in de publieke ruimte in Iran in relatie tot de politieke moeilijkheden van de hedendaagse Iraanse soefigemeenschappen.

Locatie : De Groene Waterman,  Wolstraat 7, 2000 Antwerpen 

 

Inschrijven

Oudere berichten

Meer berichten