SLIMME LEZERS KIEZEN VOOR DE ONAFHANKELIJKE BOEKHANDEL EN ZE HEBBEN DAAR GOEDE REDENEN VOOR

11/06/2017 - De Reyghere : Marina Abramovic - Walk Through Walls Christina Vanderhaeghe over Marina Abramovic

Marina Abramovic maakt al vijftig jaar baanbrekende kunst. Ze schuwt de uitersten van haar kunnen niet en lichamelijke pijn wordt als grenservaring opgevoerd. De naakte confrontatie tussen Abramovic en haar publiek leidt niet zelden tot ongemak, ontroering, verrassing bij de toeschouwer. Je beleeft Marina Abramovic: haar performances zijn nooit helemaal volgens plan  omdat ze van het moment uitgaan, het NU, terwijl ze het ‘spel’ van kijken en aangekeken worden op haar wijze registreert.

Abramovic zorgt niet enkel voor een breekpunt in de kunst en de definitie ervan, maar ook in de beleving ervan door de toeschouwer. De kijker werd sinds de intrede van Abramovic als medespeler in de kunstwereld beschouwd en er wordt steeds meer beroep gedaan op de interactie tussen kunstenaar en publiek. 

Weg met de passief-naakte vrouwelijke modellen van de 18de, 19de en 20ste eeuw: Abramovic wordt levend model, binnen de muren van het museum. Ze schuwt de grote thema’s als liefde, seksualiteit en dood niet.  Haar naakte zijn, soms in interactie met een naakte partner,  is het penseel waarmee ze man/vrouwverhoudingen schildert, pijn ondergaat, kinderjaren in beeld brengt, een weerzien van een geliefde ‘viert’ na een scheiding van vele jaren.

In haar memoires ‘Walk trough walls, kunnen we het parcours van Abramovic volgen, zowel persoonlijk als artistiek. ‘Cleaning’ is een betekenaar die zowel in haar levensverhaal als in haar artistieke creatie terugkomt onder verschillende gedaantes.

Abramovic gaat de kunstgeschiedenis in als baanbrekend: een levend naakt vrouwelijk ‘model’ als museumbezoek. Daarmee stapt ze uit het kader van vastgekluisterde modellen op doek geschilderd, vaak prostituees,  van o.m. Parijse en Londense kunstenaars uit  vorige eeuwen en gaat haar eigen gang, in interactie met een steeds wisselend publiek.

Christina Vanderhaeghe illustreert het levensverhaal van Marina Abramovic aan de hand van haar memoires en haar werk. Christina Vanderhaeghe is ethicus, schrijver, rouwbegeleider, voordrachtgever kunst en literatuur.

Inkom : 8 euro

Inschrijven

Afspraak : Zondag 11 juni om 11u. in het De Reyghere salon, Markt 12, Brugge

Oudere berichten

Meer berichten