SLIMME LEZERS KIEZEN VOOR DE ONAFHANKELIJKE BOEKHANDEL EN ZE HEBBEN DAAR GOEDE REDENEN VOOR

08/03/2018 - De Reyghere : Marleen Temmerman

Prof. dr. Marleen Temmerman is vooral bekend als gynaecologe die zich wereldwijd inzet voor de gezondheid en de rechten van vrouwen en kinderen. Ze geniet daarnaast ruime bekendheid als onderzoeker, auteur en beleidsmaker.

In 1994 gaf de internationale gemeenschap tijdens de Conferentie van Caïro het startsein om de strijd voor betere vrouwenrechten op te voeren. Op deze conferentie werd een ambitieus actieprogramma goedgekeurd dat tot doel had:

alle vrouwen ter wereld toegang te geven tot anticonceptie
hun reproductieve rechten te waarborgen
gendergelijkheid en toegang tot opleiding te garanderen
armoede te bestrijden door het verbeteren van de kansen voor vrouwen.
In datzelfde jaar richtte Marleen Temmerman het International Centre for Reproductive Health (ICRH) op. Hiermee wilde ze bijdragen tot deze doelstellingen. En nu, twintig jaar later voert het ICRH, met zusterorganisaties in Kenia en Mozambique., projecten uit in Afrika, Latijns Amerika, Azië en Europa.

In 2012 werd ze directeur van het Departement voor Reproductieve Gezondheid en Onderzoek van de Wereldgezondsheidsorganisatie in Genève. Eind 2015 verliet ze de WHO om hoofd te worden van het Departement Gynaecologie en Verloskunde van de Aga Khan University in Nairobi. Ze is een jarenlange voortrekker in de strijd om gelijke rechten voor vrouwen.

Afspraak : Donderdag 8 maart in het Snuffel Hostel Ezelstraat 42, 8000 Brugge

Oudere berichten

Meer berichten