SLIMME LEZERS KIEZEN VOOR DE ONAFHANKELIJKE BOEKHANDEL EN ZE HEBBEN DAAR GOEDE REDENEN VOOR

18/11/2016 - De Zondvloed Mechelen : De vrouw in ons - boekvoorstelling

Een wetenschappelijk en kunstzinnig themaboek van Toon Goossens

Toon Goossens gaat in gesprek met Piet Nijs.

Een speurtocht naar het vrouwelijke in de mens

Er zijn alleen menselijke eigenschappen. Sommige komen meer voor bij mannen en die noemen we mannelijk. Andere komen meer voor bij vrouwen en die noemen we vrouwelijk.
Naar de vrouwelijke menselijke eigenschappen wordt hier op zoek gegaan en wel langs 7 ingangspoorten: het lichaamsvet, het lichaamshaar, de klederdracht, het moederschap, de toogpraat van mannen over vrouwen, de erotiek en de maatschappelijke macht. Telkens komen fundamenteel vrouwelijke kenmerken aan de oppervlakte, zoals aantrekkelijkheid, bekommernis en ook wel een beetje bazigheid.
Het is wetenschap met een filosofische en cultuurhistorische dimensie. Van dat laatste getuigen de vele kunstwerken waarmee het werk “gelardeerd” werd.

Toon Goossens promoveerde tot doctor in de geneeskunde aan de K.U. Leuven in het roemruchte jaar 1968. Hij noemt zich nog altijd graag “een 68er”.
Op schrijversvlak behoort hij tot de generatie van de “zestigers”. Zoals die destijds literaire vaart gaven aan bepaalde tijdschriften, deed hij dat ook in zijn vakgebied, de geneeskunde.
Hij wordt geroemd om de helderheid van zijn teksten, maar bovendien om hun filosofische en artistieke dimensie, waardoor ze steeds weer uitgetild worden boven het puur wetenschappelijke.

Piet Nijs over het boek: Dit unieke boek, dat wetenschap en kunst verenigt, is een gids die ons scherpzinnig en zachtmoedig geleidt in het landschap Vrouw : met origineel inzicht in het ontstaan en de vorming van zacht glooiende heuvels om te bezoeken, van geurig wuivend haar, van luwe dalen als rust- en nestelplekken om te blijven.

Inschrijving: bestelling@dezondvloed.be
Toegang: 3€ (terugbetaald bij aankoop van het boek)

Afspraak : Vrijdag 18 november om 20u. bij De Zondvloed, O.L.Vrouwstraat 70, Mechelen, 015 64 03 79

Oudere berichten

Meer berichten