SLIMME LEZERS KIEZEN VOOR DE ONAFHANKELIJKE BOEKHANDEL EN ZE HEBBEN DAAR GOEDE REDENEN VOOR

17/03/2018 - Het Voorwoord : Rachel - A Tribute in Poetry

Peter Mangel Schots vertelt over het leven en werk van Rachel Corrie en leest het episch gedicht ‘Rachel’ voor. 

14 maart - Barboek (Leuven) 15.00
15 maart - CLT (VHI 01.68) (Leuven) 19.00 > in English!
17 maart - Het Voorwoord (Heist-op-den-Berg) 15.00

*
Het was tijdens een optreden van Roger Waters (The Wall) in 2011 dat Peter Mangel Schots voor het eerst over Rachel Corrie hoorde. Rachel was een 23-jarige Amerikaanse studente en vredesactiviste die op 16 maart 2003 in Palestina werd doodgereden door een bulldozer van het Israëlische leger. 

Als kind was Rachel al begaan met het leed van anderen. Ze sprak op haar elfde op een jeugdcongres rond honger en kindersterfte: https://www.youtube.com/watch?v=pDq32EgMxb8

In 2003 trok ze naar Gaza. Twee maanden lang probeerde ze met pacifistische acties het slopen van Palestijnse huizen tegen te gaan. In die twee maanden schreef ze pakkende brieven aan haar mama en hield ze een dagboek bij met haar gedachten, plannen en dromen. 

Op 16 maart vormde ze met andere activisten een levend schild voor het huis van een Palestijns gezin. De D9-bulldozer van het Israëlische leger reed over haar heen. 

Na haar dood richtten haar ouders de Rachel Corrie Foundation for Peace & Justice op. Als hommage aan hun dochter willen ze haar werk verder zetten. De RCF ijvert voor een betere verstandhouding tussen mensen en gemeenschappen wereldwijd: https://rachelcorriefoundation.org/ 

Na de eerste ‘kennismaking’ met Rachel schreef Peter een episch gedicht over haar werk en haar dood, dat werd opgenomen in de bundel ‘We zijn er nog allemaal’ (PoëzieCentrum, 2016).

Afspraak : Zaterdag 17 maart om 15u. bij Boekhandel Het Voorwoord, Noordstraat 2, Heist op de Berg.

 

Oudere berichten

Meer berichten