SLIMME LEZERS KIEZEN VOOR DE ONAFHANKELIJKE BOEKHANDEL EN ZE HEBBEN DAAR GOEDE REDENEN VOOR

11/01/2018 - Passa Porta Bookshop : de ware marsrichting

De opinie-industrie heeft filialen in kranten, weekbladen, sites, blogs en sociale media. Nergens is géén oordeel vellen een optie. Toch passeren zelfs de laaiendste meningsverschillen zelden het stadium van de binnenbrand. Worden daarom feiten bijna meteen vertekend? Worden daarom feiten bijna meteen vertekend? Hoog tijd voor Marc Kregtings nieuwe essayboek De ware marsrichting. Opinismen (uitg. Het balanseer, 2017)!

Bij de presentatie van dit belangrijke boek reageren welgekozen eerste lezers meteen op een paar concrete casussen, en treden zij in gesprek met de auteur.

Marc Kregting reconstrueert waarover de Lage Landen zich volgens hem tussen 2008 en 2016 druk hebben gemaakt, en hoe media en het uitgeefbedrijf daarin hebben meegespeeld. Heikele kwesties die worden doorgelicht zijn bijvoorbeeld het euthanasiedebat na het overlijden van Hugo Claus of het hernieuwde racismedebat naar aanleiding van Zwarte Piet. Het begrip ‘vrije meningsuiting’ blijkt in zulke dossiers even dynamisch als ‘censuur’, die steevast door de tegenpartij wordt uitgeoefend.

Met een hartstochtelijk geduld wikkelt Kregting per debat de draad af en hij pleegt vivisectie op onbelicht nieuwsmateriaal. Voor de raadselachtige tijdgeest verkiest hij citaat boven parafrase. Zo toont De ware marsrichting het schandaal van het georganiseerde misverstand.

Over de auteur

Marc Kregting (1965) groeide op in Nederland en woont al jaren in België. Op zijn naam staan dertien titels in elk denkbaar en origineel genre, van prozagedicht (Dood vogeltje) over pamflet (Zij zijn niet van Jeremia) en naslagwerk (Koffie) naar partituur (Onze Nietzsche, genomineerd voor de Herman de Coninckprijs 2016). Elk van die boeken draait op eigen wijze stationair tussen geweld, taal en politiek.

Afspraak : Donderdag 11 januari bij  Passa Porta Bookshop, A. Dansaertstraat 46, 1000 Brussel

Inschrijven

Oudere berichten

Meer berichten