SLIMME LEZERS KIEZEN VOOR DE ONAFHANKELIJKE BOEKHANDEL EN ZE HEBBEN DAAR GOEDE REDENEN VOOR

18/01/2017 - Passa Porta : uppercut #1: joost vandecasteele vs. tom van grieken

Uppercut is de nieuwe debatreeks van De Morgen, Passa Porta en Beursschouwburg. Schrijvers dagen een tegenstander uit en gaan in de clinch over hete maatschappelijke hangijzers. Een scheidsrechter van De Morgen bemiddelt en vuurt aan. In de zaal vertolkt zijn sidekick de stem van het publiek.

Schrijver-performer Joost Vandecasteele (Jungle, Habeas Corpus) koos voor Vlaams Belang-partijvoorzitter Tom Van Grieken en schreef hem een uitdagende brief met het oog op een debat over de toekomst:

‘Ik wil met u al lang in debat, nog voor er sprake was van Brexit of Trump. Ik wil het hebben over de agressieve idioot, die denkt dat hij meer mag dan anderen omdat hij een job, penis of god bezit. Want ik ben het beu, dat zijn stem, zijn gal, zijn starheid, zijn domheid, zoveel impact en aandacht verdienen. Dat kan het plan toch niet zijn? Om elke visionaire gedachte te laten saboteren omdat genoeg agressieve idioten het niet snappen?’.

Van Grieken schreef terug: 'Door partijen zoals de mijne hebben de terecht boze burgers, de ‘agressieve idioten’, zoals u ze pleegt te noemen, nu een alternatief. Want die toekomst, die behoort ons toe. Het gebruik van zo’n scheldwoord en de minachting die het uitstraalt, is dat trouwens niet precies één van de grote problemen van deze tijd?’  

Beide heren maken zich nu op voor de publieke confrontatie in de boksring van het Beurskafee. Bart Eeckhout, scheidsrechter van De Morgen, bemiddelt en vuurt aan. In de zaal vertolkt zijn sidekick, Fleur van Groningen, de stem van het publiek. Iedereen is welkom!

Twitter: #uppercutbxl

De entree voor het debat is gratis.
Wie graag een zitje wil, kan er na de Kerstvakantie eentje reserveren bij Beursschouwburg.

Afspraak : Woensdag 18 januari om 20u. in het beurskafe

Oudere berichten

Meer berichten