SLIMME LEZERS KIEZEN VOOR DE ONAFHANKELIJKE BOEKHANDEL EN ZE HEBBEN DAAR GOEDE REDENEN VOOR

12/02/2017 - Passa Porta : voorbij de grenzen

Boekpresentatie van Voorbij de grenzen (Hollands Diep, 2017) van Rudi Meulemans. Een fascinerende literaire pelgrimage en een portret van het artistieke leven in het Amerika voor en na de Tweede Wereldoorlog.

De Amerikaanse schrijver Glenway Wescott (1901-1987) was bevriend met E.M. Forester, Truman Capote, Jean Cocteau, Isadora Duncan, Henri Matisse en William Somerset Maugham. Naast zijn levensgezel Monroe Wheeler (directeur van het Museum of Modern Art) had hij verschillende geliefden, onder wie de fotograaf George Platt Lynes en dokter Alfred Kinsey, met wie hij de grenzen van de seksualiteit verkende. In zijn jeugd publiceerde Wescott drie bestsellers en daarna niets meer. Nochtans bleef hij zijn hele leven schrijven. Zijn dagboeken, brieven en losse notities worden bewaard in de Beinecke Library van Yale University. Daar gaat Rudi Meulemans naar hem op zoek. Hij ontdekt er een alternatieve familie, een ‘aristocratie der gevoeligen’.
Voorbij de grenzen is het verslag van een fascinerende literaire pelgrimage, maar ook een intiem portret van het literaire en artistieke leven in het Amerika van voor en na de Tweede Wereldoorlog. Gaandeweg gaat Meulemans steeds meer affiniteit voelen met de overleden schrijver. Is een vriendschap over de dood heen mogelijk?

Rudi Meulemans (1963) leidde gedurende vijfentwintig jaar zijn eigen theatergezelschap De Parade. Hij regisseerde meer dan vijfendertig producties, veelal bestaande uit eigen teksten. Een selectie van deze toneelstukken verscheen in de bundel Verzameld. Meulemans woont in Brussel.

Afspraak : ZOndag 12 februari van 11u. tot 12.30u. bij Passa Porta Bookshop, A. Dansaertstraat 46, 1000 Brussel

Oudere berichten

Meer berichten