SLIMME LEZERS KIEZEN VOOR DE ONAFHANKELIJKE BOEKHANDEL EN ZE HEBBEN DAAR GOEDE REDENEN VOOR

22/04/2018 - Passa Porta : willem elsschot: lijmen/het been

Feestelijke presentatie van de nieuwe editie van Willem Elsschots onverwoestbare meesterwerk Lijmen/Het been (uitgeverij Polis) ter gelegenheid van Erfgoeddag 2018. Weinig mensen weten nog dat deze moderne klassieker over bedrog en berouw zich afspeelt in de straten en cafés van het Brussel van de Belle Epoque. De dubbelroman werd 80 jaar geleden voor het eerst gebundeld. 

De presentatie wordt gevolgd door de inhuldiging van een kleine tentoonstelling over ‘Elsschot in Brussel’.

Over het boek
De jonge en onbezonnen Laarmans leert de gehaaide Boorman kennen. De twee mannen smeden een pact en Laarmans laat zich overtuigen om zijn naam te veranderen in Teixeira de Mattos. Samen geven ze het Wereldtijdschrift uit, voluit Algemeen Wereldtijdschrift voor Financiën, Handel, Nijverheid, Kunsten en Wetenschappen. Laarmans en Boorman zoeken gewillige afnemers voor hun veredelde reclameblad. Ze smeren hun enorme hoeveelheden van het Wereldtijdschrift aan. Alles loopt redelijk voorspoedig tot ze honderdduizend exemplaren verkopen aan de firma Lauwereyssen, een zaak in keukenliften geleid door een kordate vrouw met een handicap aan een van haar benen. De vrouw voelt zich bekocht en bij Laarmans neemt de wroeging toe. In Het Been krijgt ook Boorman last van scrupules. Hij probeert zijn geweten te zuiveren.

Over de auteur
Willem Elsschot is het schrijverspseudoniem van Alfons De Ridder (1882-1960), een reclameman uit Antwerpen. Van eind 1911 tot augustus 1914 woonde hij met zijn jonge gezin in Brussel, een cruciale periode voor zijn schrijverschap. De invloed van zijn oeuvre, dat uitmunt in beknoptheid en stilistische kracht, is en blijft immens. Zijn boeken werden verfilmd, verstript en meerdere malen vertaald.

Afspraak : Zondag 22 april om 11u.  bij  Passa Porta Bookshop, A. Dansaertstraat 46, 1000 Brussel

Oudere berichten

Meer berichten