SLIMME LEZERS KIEZEN VOOR DE ONAFHANKELIJKE BOEKHANDEL EN ZE HEBBEN DAAR GOEDE REDENEN VOOR

08/10/2016 - Walry : Het Betere Boek 2016

 

Het Willemsfonds organiseert ook dit jaar Het Betere Boek, een van de voornaamste literatuurevenementen in Vlaanderen. Het vindt dit jaar plaats op zaterdag 8 oktober 2016, van 14u tot 19u. De beide locaties in Gent zijn onveranderd: het Liberaal Archief op het Kramersplein en het Geuzenhuis op de Kantienberg.

In 2016 staat de Nederlandstalige literatuur centraal op de Frankfurter Buchmesse. Daarom kleurt de zesde editie van Het Betere Boek Duits. Els Snick, literair vertaalster en germanofiel, is dit jaar curator van het festival. Ze richt haar blik naar Berlijn, al sinds de jaren twintig dé culturele hoofdstad van Europa. De titel van de 6de editie van Het Betere Boek verwijst naar het bekende lied van Marlene Dietrich Ich hab’ noch einen Koffer in Berlin.

PROGRAMMA 

LIBERAAL ARCHIEF - GROSSE BÜHNE

 • 14u00-14u45 Gerda Dendooven in gesprek met Marian De Smet en Aline Sax over hun werk en over de Vlaamse kinder- en jeugdliteratuur op de Frankfurter Buchmesse 
 • 15u00-15u45 Presentatie van de vertaling Joden op drift van Joseph Roth (1894-1939), met een voorwoord door Geert Mak, vertaling en commentaar door Els Snick. Lofrede door uitgever Bas Lubberhuizen, gevolgd door een gesprek tussen Mark Schaevers en Els Snick 
 • 16u00-16u45 Peter Terrin, Yves Petry en Marc Reugebrink praten over hun eigen werk en hun liefde voor de Duitse literatuur. Els Snick is de dirigent van het gesprek.
 • 17u00-17u45 Het is er! Lang geleden aangekondigd en nu eindelijk verschenen. Het Betere Boek is trots het jongste werk te mogen voorstellen van Piet De Moor, Berlijn. Leven in een gespleten stad. Inleiding door William Van Laeken. Els Snick interviewt de auteur. 
 • 18u00 Zipper, het gelegenheidsduo van Tom Danhieux (accordeon) en Jonathan Manes (gitaar en zang) brengt Duitse muziek van Schubert tot …
 • 18u30 Uitreiking van de De Bronzen Uil, de prijs voor de beste Nederlandstalige debuutroman van 2016. Vlaams Cultuurminister Sven Gatz en juryvoorzitter Jos Geysels reiken de prijs uit. De publieksprijs wordt uitgereikt door de Gentse cultuurschepen Annelies Storms. De genomineerden voor De Bronzen Uil worden in september bekend gemaakt. 
 • 19u00 Receptie 

FOTOTENTOONSTELLING

 • Julien Vandevelde: Die Berliner Mauer, wonde van een stad
 • Annemie Augustijns: Berlin Tempelhof

BOEKENBEURS EN SIGNEREN 

Tijdens Het Betere Boek palmt boekhandel Walry een deel van het Liberaal Archief in met een kleine boekenbeurs. Naast het werk van de aanwezige auteurs en een selectie van de recentste titels vindt u er een uitgebreide collectie Duitse literatuur en boeken over Duitsland. Alle auteurs op de affiche komen hun werk signeren op de boekenbeurs. Ze is open van 13u30 tot 19u en vrij toegankelijk. U kan de beurs dus ook bezoeken zonder toegangsticket voor Het Betere Boek.

GEUZENHUIS - ZUILENZAAL 

DE BRONZEN UIL

14u00-17u00

Voorstelling van de zes genomineerden voor De Bronzen Uil, geïnterviewd door juryleden Marnix Verplancke, Nadia Dala en Sofie Vandamme. 

GEUZENHUIS - COCONZAAL

POËZIE

14u00-15u00

Sieglinde Vanhaezebrouck (Poëziecentrum) ontvangt Geert van Istendael, Erik Lindner, Hilde Keteleer en Els Moors 

GEUZENHUIS - ZOLDERZAAL

OVER DE GRENS

 • 14u00-14u45 Lies Steppe interviewt Els Aerts (Vlaams Fonds voor de Letteren) over internationalisering en ontvangt literair vertalers Anne Folkertsma (o.a. Hans Fallada) en Jan Gielkens (o.a. Günter Grass) 
 • 15u00-15u45 Lies Steppe gaat in gesprek met dramaturg Koen Tachelet (NTG) en vertaalster Inge Arteel (o.a. Elfriede Jelinek) over Duitstalig theater in Vlaanderen
 • 16u00-16u45 Erwin De Decker vertelt over de nieuwste toeristische ontdekkingen in Berlijn en zijn reisgids Berlijn 360° 

TENTOONSTELLING 

Kunstenaarsportretten van Bjorn Baelen

 

KRAMERSPLEIN

In een filmpje van één minuut uw favoriete (Duitse) boek aanprijzen en vervolgens een YouTube-hit of een première op de Frankfurter Buchmesse scoren… Dat kan tijdens Het Betere Boek met de hulp van de Amsterdamse jongens van Why I Love This Book. Op literaire manifestaties maken zij met het aanwezige schrijversvolk en het publiek prachtige filmpjes. Wie meer wil weten: www.whyilovethisbook.com.

Bar Jan Cremer verandert voor één dag in Bar Joseph Roth en serveert würstchen met schnaps. Het Orchestre du Café Paradis speelt zwoele jazz uit het Berlijn van de jaren twintig. 

INFO EN TICKETS

Info en tickets via www.hetbetereboek.be of mail naar nathalie.devis@willemsfonds.be

Een ticket voor Het Betere Boek kost 10 euro. Leden van het Willemsfonds, Vermeylenfonds, H-VV, Kunst in het Geuzenhuis, Grijze Geuzen, Joseph Roth Genootschap, houders van een UiTPAS en studenten -26 betalen 5 euro. Kinderen tot en met 14 jaar mogen gratis binnen. Ook in Boekhandel Walry kunt u uw tickets afhalen.

ORGANISATIE

Willemsfonds i.s.m. Boekhandel Walry, Liberaal Archief, Geuzenhuis, deMens.nu, Hoed Gekruid, Joseph Roth Genootschap en met de steun van IMD Oost-Vlaanderen, Provincie Oost-Vlaanderen, Stad Gent, Nationale Loterij en Vlaams Fonds voor de Letteren.

 

 

Oudere berichten

Meer berichten