SLIMME LEZERS KIEZEN VOOR DE ONAFHANKELIJKE BOEKHANDEL EN ZE HEBBEN DAAR GOEDE REDENEN VOOR

19/09/2018 - De Zondvloed Mechelen : Boekpresentatie: Ann Lamon - Jungle

‘Jungle is een moederboek. Wat betekent het voor een alleenstaande moeder met een achtjarig zoontje om vluchtelingen te helpen aan de rand van onze Europese samenleving? Jungle leert je van alles: niet enkel wat solidariteit betekent in de 21ste eeuw en hoe dit een moeder verandert, maar via de verhalen van de vluchtelingen zelf weet het je echt te vertellen wat het betekent om vluchteling te zijn. Intelligent, meeslepend, essentieel. We worden dagelijks overspoeld met propaganda over vluchtelingen. Dit is mamaganda: een verhaal verteld van mens tot mens, wan moeder tot niet louter moeders.’ - Jeroen Olyslaegers

Presentatie: Ann Lamon gaat in gesprek met Bert Gabriëls.
Toegang is gratis, wel graag aanmelden via info@uitgeverijvrijdag.be

Afspraak : Woensdag 19 september om 20u bij Boekhandel De Zondvloed, Onze Lieve Vrouwstraat 70, Mechelen, 015 64 03 79

20/09/2018 - Passa Porta : Terug naar Neerpelt met Lieve Joris

Bij de presentatie van haar nieuwe, langverwachte boek Terug naar Neerpelt, wordt Lieve Joris geïnterviewd door journalist en schrijver Mark Schaevers, een collega die haar werk al jaren volgt en in kaart brengt.

In Terug naar Neerpelt keert Lieve Joris terug naar het huis aan het kanaal in het Vlaamse Neerpelt, waar ze opgroeide als middelste van een woelig gezin van negen. Als kind trekt zij naar haar grootmoeder, als puber raakt zij in de ban van haar artistiek begaafde oudste broer. Hij doet de wind van vrijheid over het gazon waaien en wijst haar de weg het dorp uit, al zal hij daar zelf achterblijven en gaandeweg ontsporen.

Vertrek en thuiskomst
Met vallen en opstaan zoekt Lieve Joris haar weg in de wereld. Aan de personen in het huis aan het kanaal kan zij niet ontsnappen. Haar geboortedorp was een plek om vandaan te gaan, maar haar terugkeer was even onvermijdelijk.

Behalve een tijdsbeeld stijgt uit deze familiegeschiedenis het verhaal op van een dorpsmeisje dat – dwars tegen haar lotsbestemming in – haar weg vindt naar het schrijverschap.


Met een meester interviewer als Mark Schaevers en de grande dame van de Nederlandstalige reisliteratuur Lieve Joris belooft deze avond veel meer te worden dan a trip down memory lane.

Afspraak : Donderdag 20 september om 20u. bij  Passa Porta Bookshop, A. Dansaertstraat 46, 1000 Brussel

Inschrijven

20/09/2018 - Barboek : Herman Loos stelt zijn boek Menselijke grondstof voor.

Herman Loos stelt zijn boek ‘Menselijke grondstof’ voor. Een boek over hamburgerjobs en oneindig rekbare flexibiliteit, over leven op de bodem van de Europese arbeidsmarkt

De wereld van de werkende armen van binnenuit belicht. Een verhaal over formulieren, economische natuurwetten, psalmen uit de bijbel van Johan Van Overtveldt, flexibele contracten, flexibele lonen, flexibele levens.

Graag tijdig inschrijven info@barboek.be

Afspraak : Donderdag 20 september om 20u. bij Barboek, Schrijnmakersstraat 17, Leuven, 016/580368

22/09/2018 - De Groene Waterman : Boekvoorstelling: De dood van Eurydice - Matthias Bunneghem

Matthias Bunneghem is doctor in de sociologie. De dood van Eurydice is de neerslag van zijn doctoraatsonderzoek. In zijn cultuurkritische onderzoek verbindt hij steevast klassieke en hedendaagse sociologische theorieën met een specifieke aandacht voor het intellectuele, sociale en artistieke leven in het Duitstalige Europa vanaf de late 19e eeuw. Hij is onder andere fellow aan de Universiteit Antwerpen, onderwijsbeleidsondersteuner aan de KU Leuven en hoofdredacteur van Sociologos (Tijdschrift voor Sociologie).

Zowat een decennium eigenzinnig onderzoek naar (grond)stemmingen in het maatschappij- en cultuurkritische werk van 20-eeuwse denkers in het Duitse taalgebied, zoals in het bijzonder Georg Simmel, Arnold Gehlen en Theodor Wiesengrund-Adorno heeft in en door dit boek een vaste vorm gekregen.

Hoewel in het geheel niet opgevat als een pamflet of strijdschrift, betracht het boek wel een allerminst vanzelfsprekende hereniging van (academische) cultuursociologie en (essayistische) cultuurkritiek. Dat streven maakt het tot een bijwijlen tamelijk gewaagd geschrift, dat er niet voor terugdeinst wetenschappelijke conventies op de proef te stellen en onzekere alternatieven te verkennen. 

Gecomponeerd in de grensgebieden van sociologie, wijsbegeerte en literatuur, hoopt de auteur er echter bovenal in geslaagd te zijn een leesbaar en lezenswaardig document te hebben gecreëerd, dat de lezer aanzet tot een meevoelende lectuur en fundamentele reflecties over ‘cultuur’ als een bedreigde, maar onontbeerlijke uiting van humaniteit.

De meerstemmigheid die in het boek wordt geëvoceerd, zullen we ook tijdens de boekvoorstelling trachten op te wekken. Het gesproken woord in dialoogvorm zal daarbij de bovenhand voeren, versterkt met enkele muzikale accenten.

Afspraak : Zaterdag 22 september om 14u. bij De Groene Waterman, Wolstraat 7, Antwerpen, 03/232.93.94

25/09/2018 - Barboek : Shut Up & Write.

Shut Up & Write. Zoals de naam het zegt: in alle rust en stilte schrijft u uw eigen verhaal/brief/dagboek.

Afspraak : Dinsdag 25 september om 18.30u. bij Barboek, Schrijnmakersstraat 17, Leuven, 016/580368

27/09/2018 - Barboek : Slow Reading

Slow Reading. Weer zoals de naam het zegt: in alle rust en stilte leest u een uurtje in uw favoriete BB-zeteltje.

Afspraak : Donderdag 27 september om 18.30u. bij Barboek, Schrijnmakersstraat 17, Leuven, 016/580368

27/09/2018 - Boekhandel Walry : JORIS VAN PARYS - OORLOGSSTUDENTEN

BRIEVEN EN DAGBOEKEN UIT GENT TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG

In de zomer van 1916 ging het derde jaar van de Eerste Wereldoorlog in zonder uitzicht op vrede. Omdat de Belgische universiteiten na de Duitse invasie gesloten bleven, hadden de laatstejaars van de middelbare scholen in 1914 en 1915 geen enkele mogelijkheid om een universitaire studie aan te vatten. In Vlaanderen veranderde dat toen de bezetter in oktober 1916 de Franstalige Rijksuniversiteit in Gent liet heropenen als Vlaamse Hogeschool. Aan de hand van nooit eerder gepubliceerde egodocumenten vertelt Oorlogsstudenten de zeer uiteenlopende lotgevallen van de studenten aan een hogeschool op betrekkelijk korte afstand van het front.
De uitgave werd rijk geïllustreerd met unieke foto’s en documenten.

Het nieuwe boek wordt voorgesteld door Herman Balthazar, emeritus hoogleraar geschiedenis van de Universiteit Gent en eregouverneur van Oost-Vlaanderen.

We hopen u te mogen verwelkomen op
donderdag 27 september 2018 om 20uur in
HERBERG MACHARIUS
Coyendanspark 1, 9000 Gent

De toegang is gratis maar het is handig als u ons vooraf een seintje geeft. U kunt ons bellen of mailen: 09 222 91 67 of paul.luyten@walry.be.

28/09/2018 - Boekhandel Malpertuis : Ode aan het wandelen: lezing door vertaler Joris Capenberghs

In Ode aan het wandelen, het recent verschenen literaire essay van David Le Breton, komt een rijke waaier aan wandelthema’s aan bod. Het is een 
uitnodiging om – al wandelend en al lezend – van het leven te genieten: de wandelschoenen aantrekken om even tot rust te komen, anderen te ontmoeten, als aanleiding tot een gesprek, om te 
lanterfanten, om in volle vrijheid halt te houden of de weg te vervolgen.
Cultuurhistoricus en antropoloog Joris Capenberghs wandelt door het boek, 
licht toe en leest passages uit Ode aan het wandelen, dat hij onlangs uit het 
Frans vertaalde [Waerbeke, 2018]. 
David Le Breton (1953) doceert antropologie en sociologie aan de Universiteit van 
Straatsburg. Hij onderzoekt de wijze waarop we individueel en in groep met het lichaam omgaan en hoe we ditverbeelden. Hij is ook een wereldautoriteit in het onderzoek naar 
de motieven voor risicogedrag, pijnervaringen en stiltebeleving. Als verwoed stapper schreef hij enkele boeiende, persoonlijke essays over wandelen en de behoefte aan rust 
en verdieping. Met Ode aan het wandelen verschijnt voor het eerst een werk van hem in 
Nederlandse vertaling.

Toegang: 5 euro - u krijgt er een lekker glaasje bij!
Graag even aanmelden via telefoon 089/30.61.67 of mail:
info@boekhandelmalpertuis.be. Iedereen van harte welkom!

Afspraak : Vrijdag 28 september om 20u. bij Boekhandel Malpertuis, Molenstraat 24, Genk, tel. 089 30 61 67

28/09/2018 - Barboek : we ontvangen Leuvenaar Jo Claes

We ontvangen Leuvenaar Jo Claes, niet als misdaadauteur deze keer, maar vanwege de heruitgave van zijn ‘Toscaanse’ roman ‘Het Kaïnsteken’. Hoogstens nog enkele plaatsen vrij.

Graag tijdig inschrijven info@barboek.be

Afspraak : Vrijdag 28 september om 20u. bij Barboek, Schrijnmakersstraat 17, Leuven, 016/580368

29/09/2018 - Boekhandel Salvator : Jan Smets signeert - Mechelen, een stad vertelt, deel 2

24 september 2018 verschijnt het lang verwachte tweede deel van "Mechelen, een stad vertelt" waarin Jan Smets wederom een vijftigtal Mechelaars aan het woord laat over hun geliefde stad. 
In dit tweede deel bleef het concept behouden. Jan ging op bezoek bij een vijftigtal andere Mechelaars : Hij ontmoette kunstenaars, hij had een babbel met de grote dame van het Mechels ballet … hij zat aan tafel met een Syrische vluchteling die in onze stad een veilig onderkomen vond en beluisterde het avontuur van een kleine Baskische jongen die hier geadopteerd werd en ‘nieuwe Mechelaar’ werd … 
Elk van deze 50 Maneblussers bracht een puzzelstukje aan van hoe deze stad denkt, doet, droomt, leeft … 
Bekenden en minder bekenden delen hun heden en verleden. 

U kan nu reeds het boek "Mechelen een stad vertelt, deel 2" reserveren via info@salvator.be of een telefoontje naar onze winkel op 015/20.18.32
www.salvator.be

U bent van harte welkom :

Zaterdag 29 september van 10u. tot 12.30u. bij Boekhandel Salvator, Befferstraat 5, Mechelen

29/09/2018 - Letters & Co : BOEKVOORSTELLING MAX MAAKT EEN VRIEND - KRISTOF DEVOS EN CLAUDIA JONG

Max is net verhuisd. Al zijn speelgoed zit in dozen en mama heeft het veel te druk. ‘Ga naar buiten’, zegt ze. ‘Maak een vriend.’ Daar moet Max even over nadenken. Met een lampenkap, twee planken en een kleerhanger gaat hij aan de slag. De buurjongen komt over het hek loeren, maar voor hem heeft Max geen tijd. Hij wil zijn vriend afmaken!

Een tijdloos verhaal over vrienden maken en helpen.

Op 29 september om 15h00 stellen illustrator Kristof Devos en schrijfster Claudia Jong het boek voor bij Letters & Co.

Inkom is gratis, graag je aanwezigheid bevestigen via boek@lettersenco.be! Vanaf 4 jaar.

Afspraak : Zaterdag 29 september om 15u. bij  Letters & co, Markt 1, Deinze, 09 380 22 25 

29/09/2018 - Boekhandel Walry : TERMONT De biografie

Dirk Van Thuyne schrijft al bijna 20 jaar als freelance auteur over de dingen die hem boeien. Daar hoort ook politiek bij. Zijn interesse gaat vooral uit naar het verhaal en de mens achter de feiten. Hij schreef een uitstekende, diepmenselijke biografie van de huidige burgemeester van Gent

TERMONT De biografie - Dirk Van Thuyne

Danie¨l Termont is een fenomeen, met een naturel die bij vriend en vijand respect afdwingt. Op een zucht van zijn pensioen is het tijd voor een terugblik, voor een toelichting bij zijn passies en de hoogtes en laagtes van zijn politiek parcours.

Termont schetst het verhaal van de doodgewone jongen die het als bij wonder – of toch niet? – schopte tot politiek zwaargewicht. Een kind van woonwagenbewoners dat bleef staan waar hij wilde staan: met beide voeten tussen het volk.

Welkomstwoord

VE´ BOBELYN

Uitgeefdirecteur Houtekiet De auteur interviewt

DANIE¨L TERMONT

Burgemeester Gent

Na afloop is er een receptie en een signeersessie.

We hopen u te mogen verwelkomen op deze boekpresentatie op

zaterdag 29 september 2018 om 10u30 in

HISTORISCHE KELDER, BOND MOYSON - Vrijdagmarkt 10, 9000 Gent


De toegang is gratis maar het is handig als u ons vooraf een seintje geeft. Stuur voor 15 september een bevestiging naar info@houtekiet.be 

www.walry.be

 

29/09/2018 - Boekhandel Malpertuis : Boekvoorstelling: Zijn naam was Youssef

Samira Atillah en Uitgeverij Houtekiet nodigen u graag uit op de boekpresentatie van
Zijn naam was Youssef
op zaterdag 29 september om 20.00 uur
in boekhandel Malpertuis,
Molenstraat 24, 3600 Genk
‘Duizenden mensen leven in tentenkampen in Noord-Frankrijk. 
Zonder middelen, op elkaar gepakt, hongerig en volledig overgeleverd aan de goodwill van vrijwilligers. In mijn boek vertel ik het verhaal van mijn kleine vriend en alle anderen die we probeerden te helpen. Onverbloemd. Zoals het was.’

Laat u ons weten of u komt?
Graag voor 20 september via info@houtekiet.be.

Afspraak : Zaterdag 29 september om 20u. bij Boekhandel Malpertuis, Molenstraat 24, Genk, tel. 089 30 61 67

04/10/2018 - Boekhandel De Reyghere : Poezieleesgroep - Verhelst -Zing Zing

De wereld van de poëzie kent een veelheid aan krachtige, prikkelende, gevoelige en uiterst creatieve auteurs. De poëtische beleving is een van de hoekstenen van de creatie van kunst. Sommigen noemen poëzie zelfs "proza zonder de ballast". Desondanks krijgt de dichtkunst vaak niet de aandacht die ze verdient en dringt ze niet genoeg door in de mainstream. Daardoor is het voor velen een hele uitdaging om zich erin te verdiepen en om te weten wat er leeft in de poëzie. Na drie mooie leesgroepjaren kunnen we alvast met trots zeggen dat we daar met verve in slagen!

In vier bijeenkomsten zetten we de deuren van de poëzie het komende jaar helemaal open. Met Joost Dancet als begeleider gaan we diep in op een selectie bundels. We gaan daarbij uit van uw persoonlijke leeservaring en gaan op zoek naar een dieper begrip van het dichtwerk en de dichter die we bespreken. De begeleiding zorgt dat we binnen de lijnen van de bundel blijven kleuren.

We zorgen ervoor dat de groep niet overdadig groot wordt, dus zijn de plaatsen beperkt. Zo blijft de sfeer intiem en kan iedereen zijn of haar inbreng doen. Een glas wijn of ander nat helpt alvast om de tongen los te maken.

De leesgroep gaat door in ons salon boven boekhandel De Reyghere (Markt 12, 8000 Brugge). Inschrijven gebeurt voor de hele reeks van 4 bijeenkomsten en bedraagt € 30,- inclusief drankjes. Aanmelden kan via e-mail naar Thomas Barbier (thomas.barbier@dereyghere.be). Verdere details voor de betaling en verwerking worden dan naar u doorgestuurd.

Afspraak : Donderdag 4 oktober om 19.30u. bij De Reyghere salon, Markt 12, Brugge, 050 33 34 03

05/10/2018 - Boekhandel Salvator : Boekpresentatie : Geen Paniek ! - Heidi De Pauw

GEEN PANIEK! - Waarom we onze kinderen met een gerust hart kunnen loslaten

op vrijdag 5 oktober om 20.00 uur
in boekhandel Salvator, Befferstraat 5, 2800 Mechelen

Welkom door Els Wouters, Uitgeverij Houtekiet
Inleiding door Jeroen Wils, Bepublic
Heidi De Pauw vertelt over haar boek

Aansluitend receptie en signeersessie
Graag een seintje als u komt via info@houtekiet.be

Afspraak : Vrijdag 5 oktober om 20u. bij Boekhandel Salvator, Befferstraat 5, Mechelen, 015/20.18.32

05/10/2018 - Letters ²& Co : Officiële boekvoorstelling -Patricia- van Peter Terrin

Officiële boekvoorstelling 'Patricia' van Peter Terrin om 20h00 in Rooftopbar Gaston (GENT).

Wees er snel bij, inschrijven kan reeds via boek@lettersenco.be.

06/10/2018 - Brugse Boekhandel : Leesclub: Warcross - Marie Lu

6 oktober is het weer leesclub-time! Deze keer gaan we het veelbesproken boek, Warcross van Marie Lu, lezen. Precies op tijd, want 1 oktober komt het vervolg al uit in het Nederlands. 

Om dat te vieren mogen we ook drie boekenpakketten weggeven op de leesclub! (Dat wordt dus een extra feestje!) 

INSCHRIJVEN
Laat me weten dat je aanwezig zal zijn op de leesclub voor 1 oktober! Dat doe je via dearbooknerdbookclub@gmail.com

ETEN
Audrey zorgt natuurlijk altijd voor iets lekkers en iets om te drinken, maar als je zelf iets wil meebrengen is dat altijd welkom.

Afspraak : Zaterdag 6 oktober van 14.30u. tot 17u. bij De Brugse Boekhandel, DIjver 2, Brugge

09/10/2018 - Boekhandel Walry : PIET DE MOOR GUNZENHAUSEN

Met genoegen nodigen wij u uit op de boekvoorstelling van

PIET DE MOOR - GUNZENHAUSEN

Het parallelle leven van J.D.Salinger door hemzelf verteld

Na de slag van Hu¨rtgenwald en de Duitse capitulatie in mei 1945 wordt J.D.Salinger als inlichtingenofficier gestationeerd in het Beierse provinciestadje Gunzenhausen. Daar verhoort Salinger oud-nazi’s. Hij trouwt er met Sylvia Welter, een Duitse arts die haar man voor een verscheurende keuze plaatst: de liefde of het schrijverschap.

De auteur maakt in Gunzenhausen gebruik van een personage dat soms een loopje met de feiten neemt. Salinger fingeert bewust een aantal gebeurtenissen om zijn biografen, die hij verafschuwt, op een dwaalspoor te brengen. Het boek is een

oorlogsverklaring aan het adres van alle biografen. Gunzenhausen is een virtuoze mystificatie, een koorddans op de grens van werkelijkheid en verbeelding.

Piet de Moor (1950) is de schrijver van onder meer Berlijn. Leven in een gespleten stad (2016) en Hotel Europa (2018, de nieuwe, herziene editie van Schemerland (2005)). De auteur woont en werkt in Berlijn.

Inleiding

CHRIS TEN KATE - Directeur Uitgeverij Van Gennep

Interview met de auteur

ELS SNICK

Els Snick is docente Duits aan de UGent, literair vertaalster en publiciste. Ze wijdde diverse publicaties en vertalingen aan de Oostenrijkse schrijver Joseph Roth en is voorzitter van het Joseph Roth Genootschap.

We hopen u te mogen verwelkomen op

dinsdag 9 oktober 2018 om 20uur in het GEUZENHUIS (ZUILENZAAL)
Kantienberg 9, 9000 Gent

De toegang is gratis maar het is handig als u ons vooraf een seintje geeft. U kunt ons bellen of mailen: 09 222 91 67 of paul.luyten@walry.be 

www.walry.be

10/10/2018 - De Groene Waterman : Boekvoorstelling: Hoe mijn vader werd verwekt - Bart Meuleman

Over Hoe mijn vader werd verwekt:

Het was een oude vrouw zoals er waarschijnlijk duizenden zijn, maar in haar kwade blik en aan haar grauwe vel zag ik op slag al het slechte waartoe ze in staat was geweest. Ik zag het des te beter omdat op haar schoot, in een wollen truitje en met witte kousjes en glimmende schoentjes met riempjes, mijn vader zat, met een blik, verschrikt, die mij vreemd was.

Het geheim van zijn afkomst deelt Jos Meuleman alleen met zijn jongste zoon. In dit boek verdiept die zoon zich in het leven van zijn grootmoeder, die kort na de Grote Oorlog als meisje vanuit de Kempen naar Brugge werd gestuurd om er in een gegoede middenstandersfamilie de huishouding te doen. Toen ze er, ongetrouwd, zwanger raakte, werd haar kind haar afgenomen en onder de hoede van een bejaarde engeltjesmaakster gesteld. Een foto van het tweetal trekt zijn aandacht en hij besluit op onderzoek uit te gaan – niet alleen in de archieven, maar ook in zijn verbeelding, om een stem te geven aan wie door de geschiedenis monddood werd gemaakt.

Afspraak : Woensdag 10 oktober om 20u. bij De Groene Waterman, Wolstraat 7, Antwerpen, 03/232.93.94

10/10/2018 - Boekhandel Walry : ROEL RICHELIEU VAN LONDERSELE - REIS NAAR MIJN VADER

Hij was de eerste Gentse stadsdichter. Behalve als dichter verdiende hij al zijn sporen als romanschrijver. Nu verschijnt bij Uitgeverij Houtekiet zijn nieuwe roman, een meeslepend verhaal over een zoon en zijn ouders en de overlevingsstrijd van een kleine sigarenfabrikant.

Het nieuwe boek wordt voorgesteld door auteur Jan Vantoortelboom.

Griet Pauwels interviewt de auteur.

Acteur en regisseur Bob De Moor leest voor uit de nieuwe roman.

Muzikaal wordt de boekpresentatie opgeluisterd door BASta! - Joris Vanvinckenroye (contrabassist en componist) en Jana Arns(fluitiste).

We hopen u te mogen verwelkomen
op woensdag 10 oktober 2018 om 20u in de
MINARDSCHOUWBURG
Romain Deconinckplein 2, 9000 Gent

De Minard is ook met de wagen makkelijk bereikbaar. Er liggen twee grote parkings op loopafstand: parking Gent Zuid (200m) en parking Kouter (200m).

De toegang is gratis maar we horen graag vooraf of u komt. Mail of bel naar Boekhandel Walry: paul.luyten@walry.be of 09 222 91 67.

11/10/2018 - De Groene Waterman : Denken over liefde hoeft geen schrik aan te jagen

Cognitiefilosoof Hanne De Jaegher presenteert haar debuut "Denken over liefde hoeft geen schrik aan te jagen".

Ze gaat in gesprek met psychotherapeut Ellen Reijmers (Interactie-Academie Antwerpen/Utrecht) en met filosoof Katrien Schaubroeck (Universiteit Antwerpen).

Wat gebeurt er allemaal in relaties? Het boek van De Jaegher gaat over de spanningen die in elke relatie aanwezig zijn. In romantische relaties, maar ook in andere. Je verhoudt je tot de anderen en tot jezelf. Maar je verhoudt je ook tot de verhouding zelf.

Dat is een nieuw idee in de cognitiewetenschappen. In dit boek breekt De Jaegher een lans om kennen en liefhebben samen te bestuderen. Want allebei zijn het geëngageerde relaties vol spanningen. Zo schrijft de auteur een wonderlijk nieuw hoofdstuk in de filosofie van de liefde.

Afspraak : Donderdag 11 oktober om 19.30u. bij De Groene Waterman, Wolstraat 7, Antwerpen, 03/232.93.94

11/10/2018 - Boekhandel Walry : Hannelore Bedert - Lam

Met genoegen nodigen wij u uit op de feestelijk boekvoorstelling van

LAM - HANNELORE BEDERT

De eenzaamheid thuis en op school, het verlangen naar een moederfiguur en de onmacht van haar vader drijven Lucia als jonge vrouw haar dorp uit. Meer dan tien jaar later leidt Lucia een chaotisch leven in de stad, het verleden lijkt begraven en vergeten. Tot ze telefoon krijgt. Het lijk van haar vader is gevonden. Tegen haar zin keert Lucia terug naar het dorp dat ze ooit bewust de rug toekeerde, terug naar het ouderlijk huis, waar ze terechtkomt in haar vaders best bewaarde geheim.

Hannelore Bedert (1984) is een Vlaamse singer-songwriter met vier gelauwerde albums op haar naam. Haar liefde voor taal leidde ertoe dat zij begin 2017 de muziek even aan de kant schoof en een sterk, overtuigend debuut schreef.

Welkomstwoord door Joris Hessels.

Nadien interviewt Joris Hessels de auteur en enkele intimi.

Live illustraties van Sassafras De Bruyn.

Annelies Moons leest enkele sprekende passages uit het boek voor.

Na afloop signeert Hannelore Bedert en biedt Uitgeverij Angèle u een drankje aan.

We hopen u te mogen verwelkomen
op donderdag 11 oktober 2018 om 20u in de
MINARDSCHOUWBURG
Romain Deconinckplein 2, 9000 Gent

TICKETS € 5 

Reserveren kan uitsluitend via de Minard

De Minard is ook met de wagen makkelijk bereikbaar. Er liggen twee grote parkings op loopafstand: parking Gent Zuid (200m) en parking Kouter (200m).

13/10/2018 - De Groene Waterman : Boekvoorstelling: 321 superslimme dingen die je moet weten over dieren - Mathilda Masters en Louize Perdieus

Mathilda Masters is ontdekkingsreiziger. Ze heeft haar beroep gemaakt van het ontdekken van nieuwe continenten en landen. Dat is niet gemakkelijk, want de meeste landen zijn al ontdekt. Als Mathilda niet ontdekkingsreist, schrijft ze over haar avonturen. En als die avonturen niet avontuurlijk genoeg zijn, verzint ze er gewoon wat bij.

Louize Perdieus studeerde grafisch ontwerp/illustratie aan de Academie voor Schone Kunsten in Antwerpen. Als freelance illustrator maakt ze zowel kinderboeken als tekeningen in opdracht. Haar illustraties zijn gelaagd en gekruid met humor, en worden gewaardeerd door mensen van verschillende leeftijden.

Samen maakten ze de ultieme weetjes-encyclopedie over dieren. Wist je bijvoorbeeld dat ottermoeders de hand van hun kleintjes vast­ houden wanneer ze slapen? Of dat het gevaarlijkste dier ter wereld een mug is? Dat sommige eekhoornsoorten kunnen zweven? Dat olifanten bang zijn voor bijen? En dat witte haaien drieduizend tanden hebben?

Afspraak : Zaterdag 13 oktober om 16u. bij De Groene Waterman, Wolstraat 7, Antwerpen, 03/232.93.94

18/10/2018 - Boekhandel Salvator : Boekvoorstelling

Carine Sarvaas heeft een razend interessante novelle opgebouwd ‘zoals het zou kunnen geweest zijn…’ 
in het 16e eeuwse Mechelen. Het decor van dit levensverhaal over drie generaties Mechelaars is geschiedkundig onvervalst en uiterst goed beschreven.

inkom gratis
Graag een seintje vooraf op info@salvator.be, 015/20.18.32 of loop gewoon even onze winkel binnen.

Afspraak : Donderdag 18 oktober om 20u. bij Boekhandel Salvator, Befferstraat 5, Mechelen 015/20.18.321

18/10/2018 - Boekhandel Walry : Gebroken arm der wet

Met genoegen nodigen de auteur en Boekhandel Walry u uit op de boekpresentatie van

DE GEBROKEN ARM DER WET

De gerechtelijke politie bij het parket van Gent 1937 – 1947
MARC VERSCHOORIS

In oorlogstijd is de gerechtelijke politie meer dan enkel de brigade bij de parketten. Er is de Veiligheid van de Staat, de bijzondere brigade bij het parket-generaal, de gerechtelijke politie bij het krijgsauditoraat en de bijzondere dienst der kust. De gebroken arm der wet is het resultaat van een diepgaand onderzoek in de archieven van het parket-generaal en de gerechtelijke politie en in de persoonlijke archieven van vele direct betrokkenen. Het is een gefundeerd relaas van een turbulente tijd binnen het ambtsgebied van de procureur-generaal van Gent, namelijk Oost en West-Vlaanderen.

Marc Verschooris heeft zijn lesopdracht aan de Hogeschool Gent afgerond. Hij is de auteur van o.a Hoe zwart in het donker gedijt. De Sicherheitsdienst en de Sicherheitspolizei Gent-Leeuwarden 1940 - 1945 (2015). Elk nieuw werk van Verschooris wordt gekenmerkt door dezelfde ambitie: de lezer zo grondig en objectief mogelijk informeren. Momenteel is hij geassocieerd onderzoeker bij het Cegesoma. Hij maakt tevens deel uit van het wetenschappelijk comite´ dat de tentoonstelling Museum van de Misdaad (STAM Gent, van 26.10.2018 t/m 30.04.2019) heeft begeleid.

Op de avond van de presentatie wordt u welkom geheten door

EDDY DHONT

eerste hoofdcommissaris van politie, coo¨rdinator beleidscel FGP Oost-Vlaanderen

Het nieuwe boek wordt voorgesteld door

FRANCIS DESTERBECK

eerste advocaat-generaal bij het hof van beroep van Gent.
Daarna licht de auteur de nieuwe uitgave kort toe.
Na afloop heffen we samen het glas op het nieuwe boek. De boekpresentatie loopt af om 22u30.

We hopen u te mogen verwelkomen op

donderdag 18 oktober 2018 om 19u30
Podiumzaal, gebouwen van de federale gerechtelijke politie, Groendreef, ingang en onthaal: Lijsterstraat, Gent

De toegang is gratis, maar reserveren is noodzakelijk. Een federaal overheidsgebouw bezoeken gaat gepaard met strengere veiligheidsregels. Om de boekpresentatie te kunnen bijwonen dient u vo´o´r 10 oktober 2018 uw naam, adres en geboortedatum door te sturen naar boekhandel@walry.be .

Er is ruime parkeermogelijkheid binnen de site (rij de Lijsterstraat in tot het einde). 

www.walry.be

18/10/2018 - De Groene Waterman : Leesgroep - De Vierde wand door Sorj Chandalon

o.l.v. Edith Aerts

Georges, regisseur en ex-militant in extreemlinkse kringen, belooft op het ziekbed van zijn vriend Samuel diens droom te verwezenlijken: de Antigone van Jean Anouilh opvoeren in het door de burgeroorlog verscheurde Libanon, met acteurs uit alle strijdende partijen. Ondanks bedenkingen van zijn vrouw vertrekt Georges naar Beiroet, weet daar alle acteurs samen te brengen terwijl hun broers, vaders, vrienden elkaar naar het leven staan. Even lijkt het erop dat het gaat lukken om het toneelstuk echt op te voeren. Maar bij een aanval raakt Georges ernstig gewond en komt in het ziekenhuis terecht – dat vervolgens gebombardeerd wordt. Eenmaal terug in Parijs slaagt hij er niet in om weer vader en echtgenoot te zijn. De oorlog zit in hem en hij kan die niet meer buitensluiten. Winnaar van de Prix Goncourt des Lycéens 2014 (296p)

Boeiende boeken tussen pot en pint: dat zijn de leesgroepen van boekhandel De Groene Waterman. U kan à la carte kiezen per boek of voor de hele cyclus. De deelnemer verbindt zich ertoe om het gekozen boek op voorhand te lezen, zodat een rijke uitwisseling met de ideeën van andere lezers kan plaatsvinden. De leesgroep komt om de zes weken bijeen. Deze bijeenkomsten gaan door in de kelder. Deelname is gratis, maar graag op voorhand inschrijven bij groenewaterman@groenewaterman.be

Afspraak : Donderdag 18 oktober om 20u. bij De Groene Waterman, Wolstraat 7, Antwerpen, 03/232.93.94

18/10/2018 - Boekhandel De Reyghere : Leesgroep Joseph Roth - Radetzkymars

Geniet je ongeremd van boeken, maar mis je soms iemand om je ervaringen daarrond te delen? Kan je je enthousiasme niet onder stoelen of banken steken? Verbreed je graag je blik en smaak in boeken? 

Joris Barbier zorgt voor de begeleiding van de leesgroepen en biedt een basis om het gesprek op gang te krijgen. Aan u om er verder op in te gaan. We waken erover dat iedereen aan het woord komt en de gezellige sfeer van ons salon maakt dat iedereen zich thuisvoelt. Verder zorgen een kop koffie of een glaasje wijn voor de rest!

De inschrijvingen worden pas definitief na betaling van 30 euro voor de reeks van vier bijeenkomsten. Gezien de grote vraag is het wenselijk dit spoedig te doen op rek.nr. BE46 0639 8429 7936 van Joris Barbier met vermelding "Leesgroep Roth" .Gelieve je inschrijving tevens te bevestigen via mail naar joris.barbier@dereyghere.be. . De inschrijvingen worden opgemaakt in volgorde van de storting.

We hopen jullie hiermee opnieuw heel wat leesplezier te bezorgen. De sfeer in onze leesgroepen zit er wel degelijk goed in, mede dankzij de waardevolle input uit de groep!

Afspraak : Donderdagmiddag 18 oktober om 14u. bij De Reyghere salon, Markt 12, Brugge, 050 33 34 03

25/10/2018 - Passa Porta : bregje hofstede - Drift

Amper 30 is ze, en met Drift is Bregje Hofstede reeds toe aan haar derde boek. Eerder werd de schrijfster voor haar debuut De hemel boven Parijsgenomineerd voor de Libris Literatuurprijs, de Anton Wachterprijs én de Gouden Boekenuil. Vervolgens deed Hofstede in de essaybundel De herontdekking van het lichaam een boekje open over haar burn-out, en in de roman Drift mijmert ze over een liefde en leven van weleer.

Drift : 

Op een winternacht verlaat een jonge vrouw haar huis met in haar rugtas een decennium aan dagboeken. Met haar archieven op haar rug zwerft ze door Brussel en probeert ze te begrijpen wat ze achterlaat: de jeugdliefde die haar man werd – en een vrouw waarin ze zichzelf niet langer terugvindt.

Terwijl ze zwerft van hotel naar steeds goedkoper hotel, vraagt ze zich af wat er overblijft van een liefde die voorbij is. Want terwijl de twee geliefden van elkaar weg drijven, doen hun herinneringen dat ook. Tussen de kaften zoekt ze ook naar het meisje in panterkostuum dat ze ooit was, en dat ze met elke dagboekbladzijde verder wegstreepte. Wat verlies je als je opgroeit en nog maar één rol mag spelen?

Inschrijven

Afspraak : Donderdag 25 oktober om 20u.bij  Passa Porta Bookshop, A. Dansaertstraat 46, 1000 Brussel

06/11/2018 - Passa Porta : waar gebeurd 1: chris de stoop en frank westerman onthullen

Het waargebeurde verhaal zit in de lift. Historische romans, films en series, in meer of mindere mate gestoffeerd met historische bronnen, zijn altijd in zwang geweest. Maar tegenwoordig heeft elke zender ook wel zijn eigen ‘scripted reality’-programma, ‘mockumentary’ of docudrama. Ambiguïteit troef dus.

Ook veel fictie grijpt terug op historische bronnen. Waar ligt de grens? Waarom besluiten schrijvers de ene keer de feiten te volgen en er de volgende keer een flinke dosis fantasie aan toe te voegen?

Op de eerste avond van deze double bill vraagt schrijver en criticus Matthijs de Ridder auteurs Chris de Stoop en Frank Westerman uit over deze hachelijke kwestie.

inschrijven

Afspraak : Dinsdag 6 november om 20u. bij  Passa Porta Bookshop, A. Dansaertstraat 46, 1000 Brussel

13/11/2018 - Passa Porta : waar gebeurd 2: joris van casteren en sarah de mul onthullen

waar gebeurd #2: wat willen we zeggen? hoe willen we het zeggen?

De wereld bestaat uit verhalen. Althans: we ervaren de werkelijkheid als een verzameling verhalen. Elk verhaal is dan ook gekleurd.

Hoe ‘waar' of ‘aangrijpend’ de gebeurtenis ook is, het is de taak van de verteller om er vorm aan te geven. Hoe gaan non-fictieschrijvers met die verantwoordelijkheid om? Wanneer beginnen de feiten te spreken? En in welke mate klinkt de visie van de auteur hierin door?

Op de tweede avond van ‘Waar gebeurd’ vraagt Matthijs de Ridder onder andere auteur Joris van Casteren (Mensen op Mars) en Sarah De Mul (Retour San Sebastian) naar hun waarheid.

inschrijven

Afspraak : Dinsdag 13 november om 20u. bij  Passa Porta Bookshop, A. Dansaertstraat 46, 1000 Brussel

23/11/2018 - Passa Porta : kees van kooten

Naar aanleiding van het boek Sterk verdund, het wezenlijkste van Kees van Kooten, brengen we hulde aan de meest taalvaardige onder de Nederlandstalige komieken. Met naast Kees van Kooten zelf ook bijdragen van andere gasten.

'Regelneef', 'bonken' en 'doemdenken' zijn woorden die we nog moeilijk kunnen wegdenken uit het Nederlands, toch bestaan ze niet eens zo lang. We hebben ze te danken aan de komieken Kees van Kooten en Wim de Bie, die eerst (op de radio) als de Klisjeemannetjes en later (op televisie) als het Simplisties Verbond op meest talige wijze de actualiteit op de hak namen. 

Naast een carrière als televisiekomiek pende Van Kooten de voorbije decennia in de luwte ook een heel oeuvre bij elkaar. 

Boeken als VeertigModernismen, Koot graaft zich autobio en Annie bleken even spitsvondig als zijn televisieprogramma’s. Sinds 1998 stopte hij met alle televisieoptredens. Vanaf die tijd wijdt hij zich fulltime aan zijn schrijverschap.

Van Kooten is in zijn proza puntig op de korte baan, met een waanzinnig plezier in taal, ontroerend en gedoseerd ongemakkelijk, maar bovenal onweerstaanbaar grappig.

Met Kees van Kooten sterk verdund voegt uitgeverij Van Oorschot weer een nieuwe ster toe aan het dundruk firmament, na Simon Carmiggelt, Remco Campert en Annie M.G. Schmidt.

Inschrijven

Afspraak : Vrijdag 23 november om 20u. bij  Passa Porta Bookshop, A. Dansaertstraat 46, 1000 Brussel

29/11/2018 - Boekhandel De Reyghere : Leesgroep Marquez - Liefde in tijden van cholera

Geniet je ongeremd van boeken, maar mis je soms iemand om je ervaringen daarrond te delen? Kan je je enthousiasme niet onder stoelen of banken steken? Verbreed je graag je blik en smaak in boeken? 

Joris Barbier zorgt voor de begeleiding van de leesgroepen en biedt een basis om het gesprek op gang te krijgen. Aan u om er verder op in te gaan. We waken erover dat iedereen aan het woord komt en de gezellige sfeer van ons salon maakt dat iedereen zich thuisvoelt. Verder zorgen een kop koffie of een glaasje wijn voor de rest!

De inschrijvingen worden pas definitief na betaling van 30 euro voor de reeks van vier bijeenkomsten. Gezien de grote vraag is het wenselijk dit spoedig te doen op rek.nr. BE46 0639 8429 7936 van Joris Barbier met vermelding "Leesgroep Marquez" .Gelieve je inschrijving tevens te bevestigen via mail naar joris.barbier@dereyghere.be. . De inschrijvingen worden opgemaakt in volgorde van de storting.

We hopen jullie hiermee opnieuw heel wat leesplezier te bezorgen. De sfeer in onze leesgroepen zit er wel degelijk goed in, mede dankzij de waardevolle input uit de groep!

Afspraak : Donderdagmiddag 19 november om 14u. bij De Reyghere salon, Markt 12, Brugge, 050 33 34 03

29/11/2018 - Boekhandel De Reyghere : Poezieleesgroep - Svetlikova - 23 tips op de hond en je demonen aan de lijn te houden

De wereld van de poëzie kent een veelheid aan krachtige, prikkelende, gevoelige en uiterst creatieve auteurs. De poëtische beleving is een van de hoekstenen van de creatie van kunst. Sommigen noemen poëzie zelfs "proza zonder de ballast". Desondanks krijgt de dichtkunst vaak niet de aandacht die ze verdient en dringt ze niet genoeg door in de mainstream. Daardoor is het voor velen een hele uitdaging om zich erin te verdiepen en om te weten wat er leeft in de poëzie. Na drie mooie leesgroepjaren kunnen we alvast met trots zeggen dat we daar met verve in slagen!

In vier bijeenkomsten zetten we de deuren van de poëzie het komende jaar helemaal open. Met Joost Dancet als begeleider gaan we diep in op een selectie bundels. We gaan daarbij uit van uw persoonlijke leeservaring en gaan op zoek naar een dieper begrip van het dichtwerk en de dichter die we bespreken. De begeleiding zorgt dat we binnen de lijnen van de bundel blijven kleuren.

We zorgen ervoor dat de groep niet overdadig groot wordt, dus zijn de plaatsen beperkt. Zo blijft de sfeer intiem en kan iedereen zijn of haar inbreng doen. Een glas wijn of ander nat helpt alvast om de tongen los te maken.

De leesgroep gaat door in ons salon boven boekhandel De Reyghere (Markt 12, 8000 Brugge). Inschrijven gebeurt voor de hele reeks van 4 bijeenkomsten en bedraagt € 30,- inclusief drankjes. Aanmelden kan via e-mail naar Thomas Barbier (thomas.barbier@dereyghere.be). Verdere details voor de betaling en verwerking worden dan naar u doorgestuurd.

Afspraak : Donderdag 29 november om 19.30u. bij De Reyghere salon, Markt 12, Brugge, 050 33 34 03

06/12/2018 - De Groene Waterman : Leesgroep - Leven in tijden van vrede van Francesco Pecoraro

o.l.v. Edith Aerts

Messcherp en genadeloos vertelt deze roman het verhaal van een land, van het westerse continent, van ons. Het is het verhaal van de middenklasse met haar zwaktes en ambities, haar enthousiasme en verveling, haar goede bedoelingen en gemakzucht, het verhaal van wat we ooit wilden en wat we uiteindelijk zijn geworden. (500p)

Boeiende boeken tussen pot en pint: dat zijn de leesgroepen van boekhandel De Groene Waterman. U kan à la carte kiezen per boek of voor de hele cyclus. De deelnemer verbindt zich ertoe om het gekozen boek op voorhand te lezen, zodat een rijke uitwisseling met de ideeën van andere lezers kan plaatsvinden. De leesgroep komt om de zes weken bijeen. Deze bijeenkomsten gaan door in de kelder. Deelname is gratis, maar graag op voorhand inschrijven bij groenewaterman@groenewaterman.be

Afspraak : Donderdag 6 december om 20u. bij De Groene Waterman, Wolstraat 7, Antwerpen, 03/232.93.94

17/01/2019 - De Groene Waterman : Leesgroep - Zie de dromers van Imbolo Mbue

o.l.v. Edith Aerts

Met empathie, inzicht en droge humor vertelt Imbolo Mbue een meeslepend verhaal over de klassenmaatschappij, raciale kwesties, het huwelijk en de valkuilen van de Amerikaanse Droom. (384p)

Boeiende boeken tussen pot en pint: dat zijn de leesgroepen van boekhandel De Groene Waterman. U kan à la carte kiezen per boek of voor de hele cyclus. De deelnemer verbindt zich ertoe om het gekozen boek op voorhand te lezen, zodat een rijke uitwisseling met de ideeën van andere lezers kan plaatsvinden. De leesgroep komt om de zes weken bijeen. Deze bijeenkomsten gaan door in de kelder. Deelname is gratis, maar graag op voorhand inschrijven bij groenewaterman@groenewaterman.be.

Afspraak : Donderdag 17 januari om 20u. bij De Groene Waterman, Wolstraat 7, Antwerpen, 03/232.93.94

14/02/2019 - Boekhandel De Reyghere : Poezieleesgroep - Barnard - Het trouwservies

De wereld van de poëzie kent een veelheid aan krachtige, prikkelende, gevoelige en uiterst creatieve auteurs. De poëtische beleving is een van de hoekstenen van de creatie van kunst. Sommigen noemen poëzie zelfs "proza zonder de ballast". Desondanks krijgt de dichtkunst vaak niet de aandacht die ze verdient en dringt ze niet genoeg door in de mainstream. Daardoor is het voor velen een hele uitdaging om zich erin te verdiepen en om te weten wat er leeft in de poëzie. Na drie mooie leesgroepjaren kunnen we alvast met trots zeggen dat we daar met verve in slagen!

In vier bijeenkomsten zetten we de deuren van de poëzie het komende jaar helemaal open. Met Joost Dancet als begeleider gaan we diep in op een selectie bundels. We gaan daarbij uit van uw persoonlijke leeservaring en gaan op zoek naar een dieper begrip van het dichtwerk en de dichter die we bespreken. De begeleiding zorgt dat we binnen de lijnen van de bundel blijven kleuren.

We zorgen ervoor dat de groep niet overdadig groot wordt, dus zijn de plaatsen beperkt. Zo blijft de sfeer intiem en kan iedereen zijn of haar inbreng doen. Een glas wijn of ander nat helpt alvast om de tongen los te maken.

De leesgroep gaat door in ons salon boven boekhandel De Reyghere (Markt 12, 8000 Brugge). Inschrijven gebeurt voor de hele reeks van 4 bijeenkomsten en bedraagt € 30,- inclusief drankjes. Aanmelden kan via e-mail naar Thomas Barbier (thomas.barbier@dereyghere.be). Verdere details voor de betaling en verwerking worden dan naar u doorgestuurd.

Afspraak : Donderdag 14 februari '19 om 19.30u. bij De Reyghere salon, Markt 12, Brugge, 050 33 34 03

14/02/2019 - Boekhandel De Reyghere : Leesgroep Brouwers - Bezonken rood

Geniet je ongeremd van boeken, maar mis je soms iemand om je ervaringen daarrond te delen? Kan je je enthousiasme niet onder stoelen of banken steken? Verbreed je graag je blik en smaak in boeken? 

Joris Barbier zorgt voor de begeleiding van de leesgroepen en biedt een basis om het gesprek op gang te krijgen. Aan u om er verder op in te gaan. We waken erover dat iedereen aan het woord komt en de gezellige sfeer van ons salon maakt dat iedereen zich thuisvoelt. Verder zorgen een kop koffie of een glaasje wijn voor de rest!

De inschrijvingen worden pas definitief na betaling van 30 euro voor de reeks van vier bijeenkomsten. Gezien de grote vraag is het wenselijk dit spoedig te doen op rek.nr. BE46 0639 8429 7936 van Joris Barbier met vermelding "Leesgroep Brouwers" .Gelieve je inschrijving tevens te bevestigen via mail naar joris.barbier@dereyghere.be. . De inschrijvingen worden opgemaakt in volgorde van de storting.

We hopen jullie hiermee opnieuw heel wat leesplezier te bezorgen. De sfeer in onze leesgroepen zit er wel degelijk goed in, mede dankzij de waardevolle input uit de groep!

Afspraak : Donderdagmiddag 14 februari '19 om 14u. bij De Reyghere salon, Markt 12, Brugge, 050 33 34 03

07/03/2019 - De Groene Waterman : Leesgroep - De orde van de dag van Eric Vuillard

o.l.v. Edith Aerts

L'ordre du jour (Prix goncourt 2017) handelt over de aanloop naar de zogenaamde Anschluss, Hitlers inval in Oostenrijk in 1938, en de steun die de oorlogsmachine van de nazi's genoot van de Duitse industriëlen. Het ware verhaal van de Anschluss is een opeenstapeling van kleine krachtmetingen, nerveuze telefoontjes en -vulgaire bedreigingen . De overwinning blijkt geen resultaat van heroïsche vastberadenheid, maar eerder van intimidatie en bluf. Éric Vuillard ontmantelt op overtuigende en ironische wijze de mythe van de glorieuze annexatie en schreef daarmee een spannende en intrigerende roman. (160p)

Boeiende boeken tussen pot en pint: dat zijn de leesgroepen van boekhandel De Groene Waterman. U kan à la carte kiezen per boek of voor de hele cyclus. De deelnemer verbindt zich ertoe om het gekozen boek op voorhand te lezen, zodat een rijke uitwisseling met de ideeën van andere lezers kan plaatsvinden. De leesgroep komt om de zes weken bijeen. Deze bijeenkomsten gaan door in de kelder. Deelname is gratis, maar graag op voorhand inschrijven bij groenewaterman@groenewaterman.be.

Afspraak : Donderdag 7 maart '19 om 20u. bij De Groene Waterman, Wolstraat 7, Antwerpen, 03/232.93.94

11/04/2019 - De Groene Waterman : Leesgroep - Een zachte hand van Leila Slimani

o.l.v. Edith Aerts

Myriam is moeder van twee kinderen en wil haar baan als advocaat hervatten. Ondanks de bezwaren van haar man gaat ze op zoek naar een nanny. Na een intensieve zoektocht vinden ze in Louise de perfecte oppas Louise nestelt zich steeds dieper in het huishouden, maar begint ook vreemde trekjes te vertonen. Het benauwt Myriam, maar ze sust haar gevoel van onbehagen. Als ze uiteindelijk doorheeft wat Louise drijft, is het te laat. Een zachte hand is een eigentijds, sociaal drama, met haarscherpe psychologische portretten en een huiveringwekkend plot. (192p)

Boeiende boeken tussen pot en pint: dat zijn de leesgroepen van boekhandel De Groene Waterman. U kan à la carte kiezen per boek of voor de hele cyclus. De deelnemer verbindt zich ertoe om het gekozen boek op voorhand te lezen, zodat een rijke uitwisseling met de ideeën van andere lezers kan plaatsvinden. De leesgroep komt om de zes weken bijeen. Deze bijeenkomsten gaan door in de kelder. Deelname is gratis, maar graag op voorhand inschrijven bij groenewaterman@groenewaterman.be.

Afspraak : Donderdag 11 april 2019 om 20u. bij De Groene Waterman, Wolstraat 7, Antwerpen, 03/232.93.94

18/04/2019 - Boekhandel De Reyghere : Poezieleesgroep - Marije Langelaar - Vonkt

De wereld van de poëzie kent een veelheid aan krachtige, prikkelende, gevoelige en uiterst creatieve auteurs. De poëtische beleving is een van de hoekstenen van de creatie van kunst. Sommigen noemen poëzie zelfs "proza zonder de ballast". Desondanks krijgt de dichtkunst vaak niet de aandacht die ze verdient en dringt ze niet genoeg door in de mainstream. Daardoor is het voor velen een hele uitdaging om zich erin te verdiepen en om te weten wat er leeft in de poëzie. Na drie mooie leesgroepjaren kunnen we alvast met trots zeggen dat we daar met verve in slagen!

In vier bijeenkomsten zetten we de deuren van de poëzie het komende jaar helemaal open. Met Joost Dancet als begeleider gaan we diep in op een selectie bundels. We gaan daarbij uit van uw persoonlijke leeservaring en gaan op zoek naar een dieper begrip van het dichtwerk en de dichter die we bespreken. De begeleiding zorgt dat we binnen de lijnen van de bundel blijven kleuren.

We zorgen ervoor dat de groep niet overdadig groot wordt, dus zijn de plaatsen beperkt. Zo blijft de sfeer intiem en kan iedereen zijn of haar inbreng doen. Een glas wijn of ander nat helpt alvast om de tongen los te maken.

De leesgroep gaat door in ons salon boven boekhandel De Reyghere (Markt 12, 8000 Brugge). Inschrijven gebeurt voor de hele reeks van 4 bijeenkomsten en bedraagt € 30,- inclusief drankjes. Aanmelden kan via e-mail naar Thomas Barbier (thomas.barbier@dereyghere.be). Verdere details voor de betaling en verwerking worden dan naar u doorgestuurd.

Afspraak : Donderdag 18 april om 19.30u. bij De Reyghere salon, Markt 12, Brugge, 050 33 34 03

18/04/2019 - Boekhandel De Reyghere : Leesgroep Verbogt - Hoe alles moest beginnen

Geniet je ongeremd van boeken, maar mis je soms iemand om je ervaringen daarrond te delen? Kan je je enthousiasme niet onder stoelen of banken steken? Verbreed je graag je blik en smaak in boeken? 

Joris Barbier zorgt voor de begeleiding van de leesgroepen en biedt een basis om het gesprek op gang te krijgen. Aan u om er verder op in te gaan. We waken erover dat iedereen aan het woord komt en de gezellige sfeer van ons salon maakt dat iedereen zich thuisvoelt. Verder zorgen een kop koffie of een glaasje wijn voor de rest!

De inschrijvingen worden pas definitief na betaling van 30 euro voor de reeks van vier bijeenkomsten. Gezien de grote vraag is het wenselijk dit spoedig te doen op rek.nr. BE46 0639 8429 7936 van Joris Barbier met vermelding "Leesgroep Verbogt" .Gelieve je inschrijving tevens te bevestigen via mail naar joris.barbier@dereyghere.be. . De inschrijvingen worden opgemaakt in volgorde van de storting.

We hopen jullie hiermee opnieuw heel wat leesplezier te bezorgen. De sfeer in onze leesgroepen zit er wel degelijk goed in, mede dankzij de waardevolle input uit de groep!

Afspraak : Donderdagmiddag 18 oktober om 14u. bij De Reyghere salon, Markt 12, Brugge, 050 33 34 03

06/06/2019 - De Groene Waterman : Leesgroep - De hoofdstad van Robert Menasse

o.l.v. Edith Aerts

De hoofdstad is Menasses langverwachte, grote roman over de Europese Unie. Hij verbleef jarenlang in Brussel om ter plaatse onderzoek te doen. Het boek was reeds bij verschijning een groot succes en werd bekroond met de Deutscher Buchpreis. (432p)

Boeiende boeken tussen pot en pint: dat zijn de leesgroepen van boekhandel De Groene Waterman. U kan à la carte kiezen per boek of voor de hele cyclus. De deelnemer verbindt zich ertoe om het gekozen boek op voorhand te lezen, zodat een rijke uitwisseling met de ideeën van andere lezers kan plaatsvinden. De leesgroep komt om de zes weken bijeen. Deze bijeenkomsten gaan door in de kelder. Deelname is gratis, maar graag op voorhand inschrijven bij groenewaterman@groenewaterman.be.

Afspraak : Donderdag 6 juni 2019 om 20u. bij De Groene Waterman, Wolstraat 7, Antwerpen, 03/232.93.94

Oudere berichten

Meer berichten