SLIMME LEZERS KIEZEN VOOR DE ONAFHANKELIJKE BOEKHANDEL EN ZE HEBBEN DAAR GOEDE REDENEN VOOR

22/01/2019 - De Boekuil : Boekpresentatie Een hoogst verleidelijk man van Paul Jacobs

Op 22 januari organiseren wij een feestje: Paul Jacobs viert zelf een bijzondere verjaardag én het verschijnen van zijn tiende misdaadroman. Wees welkom! #pauljacobs #misdaadroman #verjaardag

Afspraak : Dinsdag 22 januari om 20u. bij De Boekuil, Antwerpsestraat 32, Mortsel

 

23/01/2019 - De Groene Waterman : Amerika tegen China. De nieuwe koude oorlog met Jane Woodward

China wordt steeds mondiger en agressiever. Het streeft economische en territoriale expansie na en de VS zijn de enige macht die niet aarzelt om daar tegen in te gaan, al dan niet met de hulp van bereidwillige bondgenoten. Zo luidt, kort samengevat, het verhaal dat we elke dag horen en lezen in de officiële berichtgeving. Maar klopt het ook?
Auteur Jude Woodward zet een en ander in perspectief tijdens de voorstelling van haar boek "Amerika tegen China. De nieuwe Koude Oorlog?"

Johan Depoortere (voormalig journalist bij VRT) gaat in gesprek met auteur Jude Woodward. Jude Woodwardis historicus en China-deskundige. Ze was adviseur internationale culturele uitwisseling van de toenmalige Londense burgemeester Ken Livingstone.

I.s.m De Vereniging België China, China Vandaag, ChinaSquare.be en EPO

inschrijven via groenewaterman@groenewaterman.be 

Afspraak : Woensdag 23 januari om 20u. bij De Groene Waterman, Wolstraat 7, Antwerpen, 03/232.93.94

31/01/2019 - De Groene Waterman : De kunst van samenleven, een pleidooi voor een pluralistisch humanisme van Hans Alma

Hans Alma onderzoekt hoe humanisme als levensbeschouwing relevant kan zijn voor de 21e eeuw: zowel voor een persoonlijk zoeken naar zin als voor samenlevingsvragen in de publieke ruimte. Wat kan humanisme betekenen in antwoord op de vragen die migratie en klimaatverandering voor onze samenleving oproepen? Hoe wordt levensbeschouwing een constructieve kracht in ons persoonlijke en publieke leven? Staat in humanisme noodzakelijk de mens centraal of is ook een meer gelijkwaardige relatie tot andere levensvormen mogelijk? Welke rol spelen verbeeldingskracht en kunst in de ontwikkeling van een hedendaags humanisme? 

Over dergelijke vragen gaat Hans Alma in gesprek met Rik Pinxten (professor emeritus culturele antropologie UGent), Johan Temmerman (hoogleraar systematische theologie Faculteit voor Protestantse Theologie Brussel) en Marc Van den Bossche (hoogleraar cultuurfilosofie Vrije Universiteit Brussel), onder leiding van Karel van Dinter (programmamaker en auteur).

Hans Alma is gasthoogleraar hedendaags humanisme aan de faculteit Letteren en Wijsbegeerte van de Vrije Universiteit Brussel. Zij was de eerste vrouwelijke rector magnificus aan een Nederlandse universiteit; een functie die zij van 2007 tot 2012 bekleed heeft aan de Universiteit voor Humanistiek te Utrecht. Zij heeft een eigen praktijk op het gebied van coaching en training: een werkplaats voor zinvol leven en werken (www.hansalma.eu).

Een initiatief van Humanistisch Verbond, in samenwerking met Vrijzinnig Antwerpen, Uitgeverij VUBPRESS en boekhandel De Groene Waterman

inschrijven via mail aan groenewaterman@groenewaterman.be wordt gewaardeerd

Afspraak : Donderdag 31 januari om 20u. bij De Groene Waterman, Wolstraat 7, Antwerpen, 03/232.93.94

31/01/2019 - Poezieweek 2019

Met Gedichtendag gaat op de laatste donderdag van januari traditiegetrouw de Poëzieweek van start, met als thema ‘vrijheid’.

De auteur van het poëziegeschenk is dit jaar romancier, theaterauteur, performer en dichter Tom Lanoye.

Wie tussen 31 januari en 6 februari voor minstens €12.50 aan poëzie koopt, krijgt er gratis zijn dichtbundel ‘Vrij-Wij?’ bovenop (zolang de voorraad strekt).

31/01/2019 - Barboek : Poëziedag: En de zon fiets door de hemel van Karel Sergen

Ruud Hendrickx (hoofdredacteur Van Dale) nam 'ochtendgrijs' en 'winterprik' van Frank Deboosere op in het Grote Woordenboek. Hij schrijft in het poëzie- en fotoboek En de zon fietst door de hemel dat Franks grootste creativiteit schuilt in zijn beeldend taalgebruik.

Dat is ook dichter Karel Sergen niet ontgaan. Hij ging met meer dan 2000 van Franks weerberichten aan de slag en bracht zo ‘op poëtische wijze’ het collectieve weergeheugen van de laatste 30 jaar in Vlaanderen, ja zelfs van België duurzaam in kaart.

Frank Debooseres motto is ‘Blijven kijken’. Die fantasievolle beeldkracht toont de populaire wetenschapper niet alleen in zijn nauwkeurig door Sergen georchestreerd taal- en beeldgebruik maar ook in zijn foto’s, waarmee hij nu uit de kast komt.

Leuvenaar Karel Sergen brengt hun weerboek via slideshow, video, interview, muziek en voordracht in Barbóék voor het voetlicht.

Hij trapt op gang met foto’s van Frank, begeleid door live gitaarmuziek van Johan Van Den Bossche. Hij neemt een bocht via een greep uit interviews van beiden aan Ivan De Vadder en Marcel Vanthilt. De sprint is zijn voordracht, samen met Mieke Ransschaert, waardoor je weer wéét: “Het weer komt in schuifjes”.

De apotheose: een ode aan de Belgische paraplu (gitaar).

m.me/boekencafebarboek

Afspraak : Donderdag 31 januari om 20u. bij Barbóék, Schrijnmakersstraat 17, Leuven, 016 58 03 68

31/01/2019 - Boekhandel Walry : Boekvoorstelling - De overlevenden

Amsab-Instituut voor Sociale Geschiedenis en boekhandel Walry nodigen u van harte uit op de voorstelling van het boek "De overlevenden. De Belgische oud-strijders tijdens het interbellum" op donderdag 31 januari om 20 u in Amsab-ISG.

De Belgische oud-strijders staan nu niet onmiddellijk te boek als de sterkste sociale beweging van het interbellum. Toch is dit net wat Martin Schoups en Antoon Vrints, respectievelijk doctorandus en hoofddocent aan de UGent, schrijven in hun nieuwe boek "De overlevenden". Het is de eerste nationale synthese over die groep die terugkwam van het IJzerfront. De voormalige soldaten kenden een sterke verenigingscultuur en kwamen tijdens het interbellum massaal op straat om politieke druk uit te oefenen. Zowel in de dorps- als de Wetstraat wisten ze te wegen.

Hun strijdpunten worden doorgaans niet met oud-strijders geassocieerd. Ze manifesteerden voor lagere boterprijzen, sterkere huurbescherming en hogere invaliditeitspensioenen. Hun politieke strijd was ook een sociale strijd. Het Belgische leger had immers vooral onder de lagere sociale klassen gerekruteerd. In hun boek stellen de auteurs zich de vraag waar de niet-aflatende politieke ijver van deze mannen vandaan kwam.

Giselle Nath, historica en journaliste bij De Standaard, gaat in gesprek met de auteurs.

Marc Reynebeau over het boek in De Standaard: ‘ Het grote belang van "De overlevenden" is dat Schoups en Vrints de oud-strijders bestuderen als een sociale beweging. Ze tonen hoe die getuigde van een volkse, democratische vitaliteit om vanuit de oorlogservaring mee vorm te geven aan een beter vaderland, aan een rechtvaardigere samenleving.

De toegang is gratis, maar graag inschrijven via: evenementen@amsab.be

Amsab-ISG, Bagattenstraat 174, 9000 Gent

Het boek is die avond ook te koop.

Donderdagavond 31 januari om 20u. in het Amsab-Instituut voor Sociale Geschiedenis, Bagattenstraat 174, Gent

01/02/2019 - Boekhandel Malpertuis : en de zon fietst door de hemel

Karel Sergen schreef 52 gedichten gebaseerd op de weerberichten van Frank Deboosere. Frank schonk een eigen weerfoto bij elk van de gedichten.
Op 1 februari komt Karel Sergen samen met Mieke Ransschaert vertellen over en voordragen uit het boek, ondersteund door een slideshow met foto’s van Frank en begeleid door muzikant/componist Johan Van Den Bossche op klassieke gitaar.
Toegang: 5 euro - u krijgt er een lekker glaasje bij!
Graag even aanmelden via telefoon 089/30.61.67 of mail:
info@boekhandelmalpertuis.be. Iedereen van harte welkom!

Afspraak : Vrijdag 1 februari om 20u. bij Boekhandel Malpertuis, Molenstraat 24, Gent 

04/02/2019 - Boekhandel Salvator : Bart Van Loo met Bourgondiërs

Hij brengt naar eigen zeggen “een theatraal college over onze middeleeuwen” en wie hem ooit bij ons heeft bezig gehoord, weet dat dit geen loze beloften zijn!

Allen welkom !

Inkom 5 euro (u krijgt er na de voorstelling een lekker glaasje bij)

Inschrijven via info@salvator.be

Afspraak : Maandag 4 februari in Salvator, Befferstraat 5, Mechelen, 015/20.18.32

05/02/2019 - Het Voorwoord : The Irrational Library live in De Living

Zelden werden we zo van onze sokken geblazen door de oprechte aanstekelijkheid van een band als toen we voor het eerst The Irrational Library voor de kiezen kregen.
Activistische poëzie aangevuurd door een hitsige funkband: dat gaat recht naar hart, hoofd en benen.

Joshua Baumgarten werd geboren in Amerika, maar liet het land van de vrijen achter zich om in Haarlem (NL) een boekhandel open te doen. "Een walhalla voor mensen die zich naast de geëffende paden wagen, voor non-conformisten en mensen die nieuwsgierig zijn en buiten hun grenzen willen kijken. Apart, maar uitnodigend."

Daaruit groeide de band waarin Joshua zijn activistische poëzie brengt op de stuwende tonen van de funk die kompaan Mishal Zeera componeerde. En dat werkt! Als muziek ooit voedsel voor lichaam en ziel is geweest, dan weet Irrational Library exact hoe ze dat moeten waarmaken, om het in de woorden van Joshua zelf te zeggen: "A spiritual uplift to put a sway in your hips and take you along a real fine mental trip." Met invloeden van lekkers zoals Gil Scott Heron, Morphine, Allen Ginsberg & Isaac Hayes...

Zorg dat je er bij bent, dit wordt eentje om in te kaderen!

Tickets: 10 euro, via mail of aan de toog!
Inkom: 12 euro

Afspraak : Dinsdag 5 februari om 20u.30 bij Staminee De Living, Noordstraat 2 bus 2, 2220 Heist-op-den-Berg, 015 63 60 27

06/02/2019 - Letters & Co : Bart Van Loo met Bourgondiers

Hij brengt naar eigen zeggen “een theatraal college over onze middeleeuwen” en wie hem ooit bij ons heeft bezig gehoord, weet dat dit geen loze beloften zijn!

Allen welkom !

Inkom 5 euro

Inschrijven via boek@lettersenco.be

Afspraak : Woensdag 6 februari om 20u. bij Letters & co, Markt 1, Deinze, 09 380 22 25 

08/02/2019 - Boekhandel Malpertuis : De Bourgondiers - Bart Van Loo

Bart van Loo omschrijft zijn boek zelf als volgt: “In januari verschijnt mijn nieuwe boek De Bourgondiërs. Aartsvaders van de Lage Landen. Mijn beste boek, denk ik, wellicht ook mijn belangrijkste. Al was het maar omdat ik mijn blik deze keer op ‘onze’ geschiedenis richt. Om te beseffen waar we vandaan komen, moet je de fascinerende middeleeuwen doorkruisen. Ik maak een diepe duik in het universum van Filips de Goede, Jan van Eyck, het Gulden Vlies, Jeanne d'Arc en de Honderdjarige Oorlog. Ik reis langs het middeleeuwse Brugge, Gent, Ieper, Brussel, Mechelen, Lier, Delft, Gouda… En wat blijkt? De Lage Landen zijn een Bourgondische uitvinding. “
Hij brengt naar eigen zeggen “een theatraal college over onze middeleeuwen” en wie hem ooit bij ons heeft bezig gehoord, weet dat dit geen loze beloften zijn!

Toegang: 5 euro - u krijgt er een lekker glaasje bij!
Graag even aanmelden via telefoon 089/30.61.67 of mail:
info@boekhandelmalpertuis.be. Iedereen van harte welkom!

Afspraak : Vrijdag 8 februari om 20u. bij Boekhandel Malpertuis, Molenstraat 24, Gent 

10/02/2019 - De Reyghere : Boekpresentatie -Thuis in Muziek

BOEKPRESENTATIE
‘THUIS IN MUZIEK’
DOOR ALICJA GESCINSKA

Maakt muziek mens en maatschappij beter? In de loop der tijd hebben filosofen zich met grote scepsis over die vraag gebogen. Alicja Gescinska is ervan overtuigd dat muziek eerder een verheffende dan een verderfelijke kracht bezit en een grote rol kan spelen in onze persoonlijke en morele ontwikkeling. In dit heldere essay toont Gescinska op overtuigende wijze dat muziek eerder een fundament dan een ornament van ons bestaan is. Muziek laat ons thuiskomen in onszelf, en vormt ons thuis in de wereld.

Plaats : Snuffel, Ezelstraat 42, Brugge
Bijdrage : € 8 / € 6 leden MF
Inschrijving : minimum 7 dagen op voorhand via www.vormingplus-brugge.be. Code: 19-8060
Organisatie : Vormingplus, Masereelfonds, Boekhandel De Reyghere

Zondag 10 februari om 10u.30

12/02/2019 - De Reyghere : Boekpresentatie - Red De Democratie!

BOEKPRESENTATIE
‘RED DE DEMOCRATIE !’
DOOR MANU CLAEYS

Er wordt van ons verwacht dat we politici verkiezen en vervolgens onze mond houden. Maar zo werkt het niet langer : mensen willen gehoord worden door bestuurders, niet louter geteld. Die maatschappelijke ontwikkeling heeft Manu Claeys van nabij beleefd in het debat over de Oosterweelverbinding en observeerde hij wereldwijd, in vele varianten. In zijn boek 'Red de democratie!' beschrijft hij haarscherp waarom ons systeem al te vaak stokt en wat we eraan kunnen doen. Manu Claeys is essayist en voorzitter van het Antwerpse bewonerscollectief stRaten-generaal.

Dinsdag 12 februari om 19.30u.
Plaats : Snuffel, Ezelstraat 42, Brugge
Bijdrage : € 8 / € 6 leden MF
Inschrijving : minimum 7 dagen op voorhand via www.vormingplus-brugge.be. Code: 19-8040
Organisatie : Vormingplus, Masereelfonds, Boekhandel De Reyghere

14/02/2019 - Boekhandel De Reyghere : Leesgroep Brouwers - Bezonken rood

Geniet je ongeremd van boeken, maar mis je soms iemand om je ervaringen daarrond te delen? Kan je je enthousiasme niet onder stoelen of banken steken? Verbreed je graag je blik en smaak in boeken? 

Joris Barbier zorgt voor de begeleiding van de leesgroepen en biedt een basis om het gesprek op gang te krijgen. Aan u om er verder op in te gaan. We waken erover dat iedereen aan het woord komt en de gezellige sfeer van ons salon maakt dat iedereen zich thuisvoelt. Verder zorgen een kop koffie of een glaasje wijn voor de rest!

De inschrijvingen worden pas definitief na betaling van 30 euro voor de reeks van vier bijeenkomsten. Gezien de grote vraag is het wenselijk dit spoedig te doen op rek.nr. BE46 0639 8429 7936 van Joris Barbier met vermelding "Leesgroep Brouwers" .Gelieve je inschrijving tevens te bevestigen via mail naar joris.barbier@dereyghere.be. . De inschrijvingen worden opgemaakt in volgorde van de storting.

We hopen jullie hiermee opnieuw heel wat leesplezier te bezorgen. De sfeer in onze leesgroepen zit er wel degelijk goed in, mede dankzij de waardevolle input uit de groep!

Afspraak : Donderdagmiddag 14 februari '19 om 14u. bij De Reyghere salon, Markt 12, Brugge, 050 33 34 03

14/02/2019 - Boekhandel De Reyghere : Poezieleesgroep - Barnard - Het trouwservies

De wereld van de poëzie kent een veelheid aan krachtige, prikkelende, gevoelige en uiterst creatieve auteurs. De poëtische beleving is een van de hoekstenen van de creatie van kunst. Sommigen noemen poëzie zelfs "proza zonder de ballast". Desondanks krijgt de dichtkunst vaak niet de aandacht die ze verdient en dringt ze niet genoeg door in de mainstream. Daardoor is het voor velen een hele uitdaging om zich erin te verdiepen en om te weten wat er leeft in de poëzie. Na drie mooie leesgroepjaren kunnen we alvast met trots zeggen dat we daar met verve in slagen!

In vier bijeenkomsten zetten we de deuren van de poëzie het komende jaar helemaal open. Met Joost Dancet als begeleider gaan we diep in op een selectie bundels. We gaan daarbij uit van uw persoonlijke leeservaring en gaan op zoek naar een dieper begrip van het dichtwerk en de dichter die we bespreken. De begeleiding zorgt dat we binnen de lijnen van de bundel blijven kleuren.

We zorgen ervoor dat de groep niet overdadig groot wordt, dus zijn de plaatsen beperkt. Zo blijft de sfeer intiem en kan iedereen zijn of haar inbreng doen. Een glas wijn of ander nat helpt alvast om de tongen los te maken.

De leesgroep gaat door in ons salon boven boekhandel De Reyghere (Markt 12, 8000 Brugge). Inschrijven gebeurt voor de hele reeks van 4 bijeenkomsten en bedraagt € 30,- inclusief drankjes. Aanmelden kan via e-mail naar Thomas Barbier (thomas.barbier@dereyghere.be). Verdere details voor de betaling en verwerking worden dan naar u doorgestuurd.

Afspraak : Donderdag 14 februari '19 om 19.30u. bij De Reyghere salon, Markt 12, Brugge, 050 33 34 03

17/02/2019 - De Zondvloed Mechelen : Uitgebroed- van een schrijfster met Mechelse roots

Is het wraak of gerechtigheid, wat Lilith beraamd heeft en postuum uitvoert? Wat zet ze op het spel, wat heeft ze in de hand en wat niet? Dat is waar het bloedstollende “Uitgebroed” om draait. Pat Craenbroek is het pseudoniem van een arts met stevige roots en vriendschappen in Mechelen, “Uitgebroed” haar bijzonder goed ontvangen en superspannend debuut. In een boeiende en geestige causerie vertelt de schrijfster – zonder het plot te verklappen! – hoe haar ervaring als gerechtsarts, haar morbide fantasie én de niet ongevaarlijke afdaling in het darknet uiteindelijk in een psychologische thriller uitmondde. En héél misschien licht ze een tipje van de sluier over haar volgende boek…

Zondag 17 februari om 11u. in het Vrijzinnig Centrum, De Schakel, Steenweg 32, Mechelen

Georganiseerd door UPV Wetenschapspopularisering upv.vub.ac.be

 

20/02/2019 - De Groene Waterman : Leesgroep Niemand zal hier slapen vannacht - Rachida Aziz

'Dit boek is er voor alle mensen die nooit het recht genoten hebben om het debat te bepalen. Alle mensen die onderdrukt, misbruikt, uitgespuugd en tegen elkaar opgezet werden. Alle mensen die niet de norm zijn in deze maatschappij. Geloof me, we zijn met velen. Ik zie jullie in lange rijen aanschuivend bij de werkloosheidsdienst, 's morgens op de trein met kleine ogen pendelend naar het muffe kantoor, 's avonds uitgeput op de metro de handen wit van het stof op de bouwwerf. Ik zie jullie aan het raam van treurige rusthuizen kauwend op maaltijden waar de overheid niet meer dan drie euro per dag wil aan besteden. (...) Wij hebben één iets gemeen. Wij zijn de verliezers in de maatschappij die een kleine, machtigegroep naar zijn beeld en zijn gelijkenis heeft geschapen.'

In Niemand zal hier slapen vannacht doopt Rachida Aziz haar pen in vitriool om in de beste literaire traditie de oude orde ervan langs te geven. Ze vertrekt van een reeks bepalende momenten in haar leven, maar gebruikt die om alle vastgeroeste waarheden aan diggelen te slaan.

Boeiende boeken tussen pot en pint: dat zijn de leesgroepen van boekhandel De Groene Waterman. U kunt à la carte kiezen per boek of voor de hele cyclus. De deelnemer verbindt zich ertoe om het gekozen boek op voorhand te lezen, zodat een rijke uitwisseling met de ideeën van andere lezers kan plaatsvinden. Deze bijeenkomsten vinden plaats in de kelder. Deelname is gratis, maar graag op voorhand inschrijven bij  groenewaterman@groenewaterman.be

Afspraak : Woensdag 20 februari 2019 om 19.30u. bij De Groene Waterman, Wolstraat 7, Antwerpen, 03/232.93.94

26/02/2019 - Barboek : Boekvoorstelling & gespreksavond: De kunst van samenleven

Hans Alma onderzoekt hoe humanisme als levensbeschouwing relevant kan zijn voor de 21e eeuw: zowel voor een persoonlijk zoeken naar zin als voor samenlevingsvragen in de publieke ruimte. Wat kan humanisme betekenen in antwoord op de vragen die migratie en klimaatverandering voor onze samenleving oproepen? Hoe wordt levensbeschouwing een constructieve kracht in ons persoonlijke en publieke leven? Staat in humanisme noodzakelijk de mens centraal of is ook een meer gelijkwaardige relatie tot andere levensvormen mogelijk? Welke rol spelen verbeeldingskracht en kunst in de ontwikkeling van een hedendaags humanisme?

Hans gaat in gesprek met Christa Anbeek (hoogleraar remonstrantse theologie Vrije Universiteit Amsterdam) en Edel Maex (psychiater, zenleraar en mindfulness-specialist). Zij spreken met Hans Alma over het belang van aandacht, verbeelding, kwetsbaarheid en spiritualiteit in het persoonlijke leven van mensen, maar ook voor een humane samenleving. Het gesprek wordt geleid door Marc Van den Bossche (hoogleraar cultuurfilosofie Vrije Universiteit Brussel).

Hans Alma is gasthoogleraar hedendaags humanisme aan de faculteit Letteren en Wijsbegeerte van de Vrije Universiteit Brussel. Zij was de eerste vrouwelijke rector magnificus aan een Nederlandse universiteit; een functie die zij van 2007 tot 2012 bekleed heeft aan de Universiteit voor Humanistiek te Utrecht. Zij heeft een eigen praktijk op het gebied van coaching en training: een werkplaats voor zinvol leven en werken (www.hansalma.eu).

Erbij zijn? Laat het even weten via info@aspeditions.be

Afspraak : Dinsdag 26 februari om 20u. bij Barbóék, Schrijnmakersstraat 17, Leuven, 016 58 03 68

07/03/2019 - De Groene Waterman : Leesgroep - De orde van de dag van Eric Vuillard

o.l.v. Edith Aerts

L'ordre du jour (Prix goncourt 2017) handelt over de aanloop naar de zogenaamde Anschluss, Hitlers inval in Oostenrijk in 1938, en de steun die de oorlogsmachine van de nazi's genoot van de Duitse industriëlen. Het ware verhaal van de Anschluss is een opeenstapeling van kleine krachtmetingen, nerveuze telefoontjes en -vulgaire bedreigingen . De overwinning blijkt geen resultaat van heroïsche vastberadenheid, maar eerder van intimidatie en bluf. Éric Vuillard ontmantelt op overtuigende en ironische wijze de mythe van de glorieuze annexatie en schreef daarmee een spannende en intrigerende roman. (160p)

Boeiende boeken tussen pot en pint: dat zijn de leesgroepen van boekhandel De Groene Waterman. U kan à la carte kiezen per boek of voor de hele cyclus. De deelnemer verbindt zich ertoe om het gekozen boek op voorhand te lezen, zodat een rijke uitwisseling met de ideeën van andere lezers kan plaatsvinden. De leesgroep komt om de zes weken bijeen. Deze bijeenkomsten gaan door in de kelder. Deelname is gratis, maar graag op voorhand inschrijven bij groenewaterman@groenewaterman.be.

Afspraak : Donderdag 7 maart '19 om 20u. bij De Groene Waterman, Wolstraat 7, Antwerpen, 03/232.93.94

17/03/2019 - De Zondvloed Mechelen : Aylans geheim en dat van Els Ampe

Drie jaar nachtwerk, dat is het geheim achter “Aylans geheim”, voor wie zich afvraagt hoe Open VLD-politica Els Ampe haar drukke baan als Brussels schepen van Openbare Werken, Mobiliteit en Nederlandstalige Aangelegenheden kon combineren met het schrijven van haar debuutroman. Een jeugddroom die uitkomt, zo noemt ze haar verhaal over liefde en vrijheid, haar pleidooi voor openheid en individualisme. Deze literaire apero is de gelegenheid bij uitstek om kennis te maken met deze boeiende schrijfster/politica/bouwkundig ingenieur/Brusselfreak/…

Georganiseerd door UPV Wetenschapspopularisering

Zondag 17 maart om 11u.  in het Vrijzinnig Centrum, De Schakel, Steenweg 32, Mechelen

upv.vub.ac.be

 

11/04/2019 - De Groene Waterman : Leesgroep - Een zachte hand van Leila Slimani

o.l.v. Edith Aerts

Myriam is moeder van twee kinderen en wil haar baan als advocaat hervatten. Ondanks de bezwaren van haar man gaat ze op zoek naar een nanny. Na een intensieve zoektocht vinden ze in Louise de perfecte oppas Louise nestelt zich steeds dieper in het huishouden, maar begint ook vreemde trekjes te vertonen. Het benauwt Myriam, maar ze sust haar gevoel van onbehagen. Als ze uiteindelijk doorheeft wat Louise drijft, is het te laat. Een zachte hand is een eigentijds, sociaal drama, met haarscherpe psychologische portretten en een huiveringwekkend plot. (192p)

Boeiende boeken tussen pot en pint: dat zijn de leesgroepen van boekhandel De Groene Waterman. U kan à la carte kiezen per boek of voor de hele cyclus. De deelnemer verbindt zich ertoe om het gekozen boek op voorhand te lezen, zodat een rijke uitwisseling met de ideeën van andere lezers kan plaatsvinden. De leesgroep komt om de zes weken bijeen. Deze bijeenkomsten gaan door in de kelder. Deelname is gratis, maar graag op voorhand inschrijven bij groenewaterman@groenewaterman.be.

Afspraak : Donderdag 11 april 2019 om 20u. bij De Groene Waterman, Wolstraat 7, Antwerpen, 03/232.93.94

18/04/2019 - Boekhandel De Reyghere : Leesgroep Verbogt - Hoe alles moest beginnen

Geniet je ongeremd van boeken, maar mis je soms iemand om je ervaringen daarrond te delen? Kan je je enthousiasme niet onder stoelen of banken steken? Verbreed je graag je blik en smaak in boeken? 

Joris Barbier zorgt voor de begeleiding van de leesgroepen en biedt een basis om het gesprek op gang te krijgen. Aan u om er verder op in te gaan. We waken erover dat iedereen aan het woord komt en de gezellige sfeer van ons salon maakt dat iedereen zich thuisvoelt. Verder zorgen een kop koffie of een glaasje wijn voor de rest!

De inschrijvingen worden pas definitief na betaling van 30 euro voor de reeks van vier bijeenkomsten. Gezien de grote vraag is het wenselijk dit spoedig te doen op rek.nr. BE46 0639 8429 7936 van Joris Barbier met vermelding "Leesgroep Verbogt" .Gelieve je inschrijving tevens te bevestigen via mail naar joris.barbier@dereyghere.be. . De inschrijvingen worden opgemaakt in volgorde van de storting.

We hopen jullie hiermee opnieuw heel wat leesplezier te bezorgen. De sfeer in onze leesgroepen zit er wel degelijk goed in, mede dankzij de waardevolle input uit de groep!

Afspraak : Donderdagmiddag 18 oktober om 14u. bij De Reyghere salon, Markt 12, Brugge, 050 33 34 03

18/04/2019 - Boekhandel De Reyghere : Poezieleesgroep - Marije Langelaar - Vonkt

De wereld van de poëzie kent een veelheid aan krachtige, prikkelende, gevoelige en uiterst creatieve auteurs. De poëtische beleving is een van de hoekstenen van de creatie van kunst. Sommigen noemen poëzie zelfs "proza zonder de ballast". Desondanks krijgt de dichtkunst vaak niet de aandacht die ze verdient en dringt ze niet genoeg door in de mainstream. Daardoor is het voor velen een hele uitdaging om zich erin te verdiepen en om te weten wat er leeft in de poëzie. Na drie mooie leesgroepjaren kunnen we alvast met trots zeggen dat we daar met verve in slagen!

In vier bijeenkomsten zetten we de deuren van de poëzie het komende jaar helemaal open. Met Joost Dancet als begeleider gaan we diep in op een selectie bundels. We gaan daarbij uit van uw persoonlijke leeservaring en gaan op zoek naar een dieper begrip van het dichtwerk en de dichter die we bespreken. De begeleiding zorgt dat we binnen de lijnen van de bundel blijven kleuren.

We zorgen ervoor dat de groep niet overdadig groot wordt, dus zijn de plaatsen beperkt. Zo blijft de sfeer intiem en kan iedereen zijn of haar inbreng doen. Een glas wijn of ander nat helpt alvast om de tongen los te maken.

De leesgroep gaat door in ons salon boven boekhandel De Reyghere (Markt 12, 8000 Brugge). Inschrijven gebeurt voor de hele reeks van 4 bijeenkomsten en bedraagt € 30,- inclusief drankjes. Aanmelden kan via e-mail naar Thomas Barbier (thomas.barbier@dereyghere.be). Verdere details voor de betaling en verwerking worden dan naar u doorgestuurd.

Afspraak : Donderdag 18 april om 19.30u. bij De Reyghere salon, Markt 12, Brugge, 050 33 34 03

06/06/2019 - De Groene Waterman : Leesgroep - De hoofdstad van Robert Menasse

o.l.v. Edith Aerts

De hoofdstad is Menasses langverwachte, grote roman over de Europese Unie. Hij verbleef jarenlang in Brussel om ter plaatse onderzoek te doen. Het boek was reeds bij verschijning een groot succes en werd bekroond met de Deutscher Buchpreis. (432p)

Boeiende boeken tussen pot en pint: dat zijn de leesgroepen van boekhandel De Groene Waterman. U kan à la carte kiezen per boek of voor de hele cyclus. De deelnemer verbindt zich ertoe om het gekozen boek op voorhand te lezen, zodat een rijke uitwisseling met de ideeën van andere lezers kan plaatsvinden. De leesgroep komt om de zes weken bijeen. Deze bijeenkomsten gaan door in de kelder. Deelname is gratis, maar graag op voorhand inschrijven bij groenewaterman@groenewaterman.be.

Afspraak : Donderdag 6 juni 2019 om 20u. bij De Groene Waterman, Wolstraat 7, Antwerpen, 03/232.93.94

19/06/2019 - De Groene Waterman : Leesgroep Oerewoet, gedichten over minnen en beminnen - Hadewych

‘Oerewoet’ is een bundel met mystieke liefdesgedichten van de middeleeuwse dichteres Hadewijch. De gedichten van Hadewijch zijn helder vertaald en worden toegelicht. Hadewijch had slechts één thema waarover zij dichtte: de minne, de liefde. De minne vindt in God haar oorsprong en roept de hele natuur en elke ziel tot leven. Zij brengt de mens in verrukking en geeft hem een grootse opdracht: onvoorwaardelijk liefhebben. Er is in deze tijd behoefte aan rolmodellen die een appel doen om verantwoordelijkheid te nemen, niet de makkelijkste weg te gaan en met aandacht voor de natuur een inspirerend leven te leiden. Hadewijch is zo’n voorbeeld. De vertaalster, drs. Agnes Hoffschulte, is pastoraal theologe en werkt in Deventer.

Boeiende boeken tussen pot en pint: dat zijn de leesgroepen van boekhandel De Groene Waterman. U kunt à la carte kiezen per boek of voor de hele cyclus. De deelnemer verbindt zich ertoe om het gekozen boek op voorhand te lezen, zodat een rijke uitwisseling met de ideeën van andere lezers kan plaatsvinden. Deze bijeenkomsten vinden plaats in de kelder. Deelname is gratis, maar graag op voorhand inschrijven bij groenewaterman@groenewaterman.be

Afspraak : Woensdag 19 juni om 19.30u. bij De Groene Waterman, Wolstraat 7, Antwerpen, 03/232.93.94

Oudere berichten

Meer berichten