SLIMME LEZERS KIEZEN VOOR DE ONAFHANKELIJKE BOEKHANDEL EN ZE HEBBEN DAAR GOEDE REDENEN VOOR

24/05/2018 - De Reyghere : Schwob in Brugge - de mooiste Japanse boeken van vóór Murakami

Wil je ook meer weten over Japanse literatuur? Kom dan naar de Schwob-avond over Japanse literatuur van vóór Murakami.
---------------------------------------------------------------------
Gelieve in te schrijven via klantendienst@dereyghere.be met vermelding van naam en aantal personen.
Inkom €8,-
---------------------------------------------------------------------
Naast Murakami, die ongekend populair is, zijn er meer Japanse schrijvers die aanleiding bieden om literatuur uit Japan verder te leren kennen.

Jun’ichiro Tanizaki bijvoorbeeld, een van de grote auteurs van de afgelopen eeuw. Van hem is nu een fraaie bundel novellen verschenen in de vertaling van Jos Vos. Deze bundel 'De brug der dromen' wordt hetstartpunt voor deze avond.

Ook wordt 'Het jachtgeweer' van Yasushi Inoue besproken. Hij wordt de 'onbekendste grootste schrijver uit Japan' genoemd. En tenslotte Junpei Gomikawa, die de hartverscheurende en tegelijk hartverwarmende dubbelvuistdikke oorlogsroman 'Menselijke voorwaarden' schreef. Verlangen naar intimiteit en vrijheid, en het verwerken van teleurstellingen, onmacht en trauma zijn de rode draden die deze werken met elkaar verbinden. Japanse literatuur blijkt behalve subtiel vooral eerlijk en ook rauw te kunnen zijn.

Ivo Smits is hoogleraar Letteren en culturen van Japan aan de Universiteit Leiden en doceert er literatuur en film in Japan. Hij schreef o.m. tien jaar lang recensies van Japanse literatuur voor NRC Handelsblad.

Afspraak : Donderdag 24 mei o 20u. bij De Reyghere,  Markt 12, 8000 Brugge

25/05/2018 - Malpertuis : Lezing door dichter Joris Iven en kunstfotograaf Willy Vanheers

Een tentoonstelling in woord en beeld. 16 Belgen met hun eigen verhaal en afkomst. Kom mee genieten van deze prachtige portretten! Joris Iven en Nevin Özkan lezen voor uit de bundel.

Graag een seintje vooraf: info@boekhandelmalpertuis.be of ivenjoris@outlook.com of 089/30.61.67

Afspraak : Vrijdag 25 mei om 20u. bij Boekhandel Malpertuis, Molenstraat 24, Genk, tel. 089 30 61 67

26/05/2018 - Letters & co : Boekvoorstelling - Op avontuur met boeken

Wees welkom op de boekvoorstelling van mijn nieuwe prentenboek ‘Op avontuur met boeken’.
Zaterdag 26 mei om 15u bij  Letters & co, Markt 1, Deinze, 09 380 22 25 te Deinze

Het boek wordt aan de hand van een gezellige babbel voorgesteld.
Tijdens het gesprek wordt er ook een voorlees en knutselmoment voorzien voor de kinderen. 
Kinderen graag inschrijven via boek@lettersenco.be
Tot dan.

26/05/2018 - De Groene Waterman : LeesMij: Moby Dick

Als een boek zou kunnen praten, zou het LeesMij roepen. Maar zonder mond is het moeilijk spreken. Daarom lenen van maart tot en met juni vijf gedreven literatuuronderzoekers en gepassioneerde lezers hun stem aan een boek dat volgens hen LeesMij roept.

Deze keer hebben we het over klassieker Moby Dick van Herman Melville.

Zeevaarder Ishmael sluit zich, ondanks angstaanjagende voorspellingen, aan bij de bemanning van kapitein Ahab, die op het punt staat te vertrekken op een obsessieve walvisjacht. Voor Ahab, die ooit verminkt is door de witte walvis Moby Dick, is het een wraaktocht. Met immense felheid betreedt hij gevaarlijke wateren, blind voor de waanzin van zijn plan, en weigert hij zich door de krachten van de natuur te laten tegenhouden. Een opwindend verhaal over de walvisvangst, een tragische biecht en een diepgaande allegorie: Moby Dick omvat al het menselijke – van het fysieke en bovennatuurlijke tot het spirituele en emotionele. Deze great American novel zit boordevol vreemde wijsheden en wild uiteenlopende energie.

De leesgroep is gratis, maar omdat we graag het juiste aantal koffiekopjes klaarzetten, vragen we om in te schrijven door een mailtje te sturen naar  groenewaterman@groenewaterman.be

LeesMij is een initiatief van de doctorandi letterkunde van de Universiteit Antwerpen, i.s.m. met De Groene Waterman.

Afspraak : zaterdag 26 mei om 10.30 u.  bij De Groene Waterman, Wolstraat 7, Antwerpen, 03/232.93.94

30/05/2018 - De Groene Waterman : Leesgroep Femina Libera:

Woensdag 30 mei om 19:30 u.

De feministische leesgroep Femina Libera begint aan een nieuw jaar, en de achtste sessie gaat door op woensdag 30 mei, onder begeleiding van Edith Cassiers.

Wat?

- "Een poppenhuis" - Henrik Ibsen

- "Challenging Men to Reject Gender Stereotypes” - Jonah Gokova

De boeken:

Praktisch:

De achtste sessie vindt plaats op woensdag 30 mei, om 10u30, in de kelder van De Groene Waterman.

Tenzij anders aangegeven, gaat het om een leesgroep-opstelling. Na een korte inleiding volgt een gezamenlijke discussie naar aanleiding van het geselecteerde boek en essay uit The Essential Feminist Reader.

Iedereen is welkom om deel te nemen, voorkennis is niet vereist! De leesgroep is gratis, maar tijdige aanmelding is aangewezen gezien het beperkt aantal plaatsen. Aanmelden kan door een mailtje te sturen naar groenewaterman@groenewaterman.be.

31/05/2018 - Passa Porta : Meet the autor : jeroen theunissen : Jouw Huid

In Jouw huid, zijn zesde roman, brengt Jeroen Theunissen (1977) verschillende werelden samen in een Brussels liefdesverhaal. Op hun zoektocht naar een beter leven beginnen een Ghanese vrouw en een Welshe lobbyist een relatie. De presentatie legt de uiteenlopende bouwstenen van de roman bloot: expats, migratie en lobbying.

Afspraak : Donderdag 31 mei bij  Passa Porta Bookshop, A. Dansaertstraat 46, Brussel, 02 502 94 60

31/05/2018 - Boekarest : Literatuur per kilo III

Ook dit jaar ruimen wij onze kelder op en brengen we onze keukenweegschaal mee naar het werk om stapels boeken per kilo te verkopen!

Onze eigen kelderresten zijn na twee jaar natuurlijk al lang uitgeput, maar geen nood! We hebben hier en daar en ginder zelf wat kelders leeggehaald, en zo zit de boel weer lekker vol, klassiekers, bestsellers van twee jaar geleden, en veel jeugdboeken ook. 

Wel opgelet! We beginnen dit jaar niet op maandag, maar op donderdag, 31 mei, aan onze vaste prijs van vijftien euro per kilo. Op zondag (!) zakken we dan naar tien euro per kilo, dan is er ook sangria, wie kan daar nu aan weerstaan!

AfspraakBoekarest , Monseigneur Ladeuzeplein 12, 3000 Leuven

01/06/2018 - De Groene Waterman : Brüder nicht schiessen! een muzikale reis

De oorlog van 14-18 brengt onnoemlijk veel doden, maar ook verzet. Terwijl de soldaten in de modder sterven, zitten de officieren warm in hun verafgelegen commandoposten. De aversie tegen de oorlog groeit gelijk met de miserie. Ze mondt overal in Europa uit in verzet tegen het bloedvergieten en tegen de ongelijkheid. In meerdere landen worden heersende regimes aan het wankelen gebracht.

Bernard Van Lent (accordeon, groep Wannes van de velde) en Anke Hintjens (zang) nemen u mee op een muzikale reis. Liederen over desertie, gezongen pamfletten voor de achturendag, getoondichte afkeer van koning en tsaar. Waar mensen steun zoeken bij elkaar, wordt ergezongen. Ook dat is de Groote Oorlog.

Praktisch

  • Vrijdag 23 maart om 20.30 u. (tot 21.45 u. ongeveer)
  • De Groene Waterman: Wolstraat 7, 2000 Antwerpen
  • Toegang: 10 euro - 3 euro voor mensen in armoede
  • Inschrijven wordt gewaardeerd, per mail aan groenewaterman@groenewaterman.be

Duwoh i.s.m. De Groene Waterman

Afspraak : Vrijdag 1 juni om 20.30u. bij De Groene Waterman, Wolstraat 7, 2000 Antwerpen
Contact : groenewaterman@groenewaterman.be
 

02/06/2018 - De Groene Waterman : Boekvoorstelling De kracht van hoop - Bleri Lleshi

Op uitnodiging van De Groene Waterman komt Bleri Lleshi naar Antwerpen zijn nieuw boek voorstellen: De kracht van hoop.

Programma
16.00 Welkom door medewerker De Groene Waterman
16.05 Lezing door Bleri Lleshi over zijn boek
16.50 Reactie door Annemarie Gielen (directrice Pax Christi)
17.05 Reactie door Mohamed Barrie (activist)
17.20 Gesprek met het publiek
18.00 Einde

Na de boekvoorstelling is er de mogelijkheid om het boek ter plaatse te kopen. Bleri Lleshi houdt een signeersessie.

Inschrijven via groenewaterman@groenewaterman.be wordt geapprecieerd.

Over het boek
Verhalen van hoop liggen voor het oprapen. Of het nu gaat om Spaanse slotenmakers die weigeren mensen uit hun huis zetten, Britse schoonmakers die een waardig loon afdwingen, Duitse piloten die geen vluchtelingen meer willen deporteren of Belgische gezinnen die vluchtelingen opvangen. De vraag is: waarom kennen we die voorbeelden nauwelijks? Waarom heerst de negativiteit?

'In tijden van cynisme zijn we hoop steeds meer als iets naïefs gaan zien', stelt filosoof en jongerenwerker Bleri Lleshi. 'Terwijl hoop ons net vooruit stuwt, ook in moeilijke dagen. Vanuit hoop kunnen we positieve veranderingen realiseren, hoe klein ook.'

In dit boek verweeft Lleshi inspirerende voorbeelden van vandaag met het leven en denken van Martin Luther King jr., die een halve eeuw geleden werd vermoord. Lleshi benoemt de wanhoop die er is, gaande van ongelijkheid tot en met machteloosheid. Maar hij laat ook zien hoe we van onderuit macht opbouwen en hoop mogelijk maken. Hij pleit voor verzet, engagement en hoop. Want de geschiedenis toont aan: hoop kan de wereld veranderen.

Over de auteur
Bleri Lleshi is politiek filosoof, jongerenwerker in Brussel, docent aan UCLL en veelgevraagd spreker. Hij schreef De neoliberale strafstaat (EPO, 2014) en de bestseller Liefde in tijden van angst (EPO, 2016). blerilleshi.wordpress.com

Afspraak : Zaterdag 2 juni van 16 tot 18 uur bij De Groene Waterman, Wolstraat 7, Antwerpen, 03/232.93.94

toegang 5 euro

02/06/2018 - De Groene Waterman : Leesgroep poëzie - Charlotte Van den Broeck

We bespreken de bundel Nachtroer van Charlotte Van den Broeck. Dit zijn gedichten als nomadische behuizingen. Het woord 'nachtroer', de naam van een Antwerpse nachtwinkel, vormt het vertrekpunt van deze tweede bundel van Charlotte Van den Broeck. De gedichten worden aangedreven door een diep verlangen naar ontheemding, verdwijning, naar een opgaan in de permanente stroom van het tomeloze leven.

Charlotte Van den Broeck is een jonge dichter uit Turnhout. Ze debuteerde in 2015 met KameleonNachtroer verscheen in 2017 en is haar tweede bundel.

De leesgroep wordt begeleid door Nico De Vriendt, samen met Charlotte Van den Broeck.

Inschrijven wordt gewaardeerd: groenewaterman@groenewaterman.be

Afspraak : Zaterdag 2 juni van 11 tot 13 u. bij De Groene Waterman, Wolstraat 7, Antwerpen, 03/232.93.94

03/06/2018 - Boekhandel Walry : BUITENGEWONE ONTDEKKINGSREIZIGERS VAN COLUMBUS TOT ARMSTRONG - PAUL DE MOOR MATTIAS DE LEEUW

Paul de Moor (1957) schrijft reisreportages, jeugdromans (o.a. Toen de wereld nog werelt was 2015) en young adult-boeken over kunstenaars (o.a. over de schilders Luc Tuymans (2011), Raoul De Keyser (2012) en Francis Alÿs (2013)). De Moors beeldende teksten nemen de lezer steeds mee op een spannend avontuur. Nu verschijnt een nieuw boek, met verhalen over bijzondere ontdekkingsreizigers. De tekeningen zijn van Mattias De Leeuw (1989). 

Nu verschijnt dus een nieuwe parel, een prachtig boek voor kinderen en volwassenen.

Dit nieuwe boek vertelt de verhalen van de allergrootste ontdekkingsreizigers ter wereld; Alexander de Grote, Marco Polo, Christoffel Columbus, Charles Darwin, Joeri Gagarin, Jacques-Yves Cousteau en Neil Armstrong.

Het zijn spannende verhalen over helse tochten en grote ontberingen, en dat allemaal in naam van de wetenschap.

Het nieuwe boek wordt voorgesteld door redacteur (Lannoo) Judith Van Doorselaer

Muzikaal wordt de boekpresentatie opgeluisterd door de stem en de gitaar van Kasper De Moor

Na het optreden signeren Paul de Moor en Mattias De Leeuw hun nieuwe uitgave.

Het zondagse boekenfeestje krijgt extra kleur en smaak door de aanwezigheid van Louis’ pizza’s.

In zijn professionele mobiele oven bakt Louis pizza’s zoals het moet, met eerlijke, verse ingrediënten. Louis’ pizza’s zijn overheerlijk, u wordt er vrolijk van.

We hopen u te mogen verwelkomen op

zondagmiddag 3 juni 2018 om 11u in

C A F É P O S T H O T E L, Stationsplein 11, 9230 Wetteren

De toegang is gratis, maar het is handig als u ons vooraf een seintje geeft. Ook Louis wil graag vooraf weten hoeveel aanwezigen een pizza willen bestellen (vanaf € 10).

U kunt ons bellen of mailen: telefoon 09 222 91 67, mailadres: paul.luyten@walry.be

07/06/2018 - De Groene Waterman : Leesgroep : Het hart is een eenzame jager van Carson McCullers

Vier gewone mensen worstelen met de raadsels van hun leven. De setting: een zuidelijk stadje in de VS, in de jaren dertig. Mick Kelly is een tomboy met muzikaal talent, maar geen geld om dat te benutten. Jake Blount is een alcoholistische marxist op de vlucht. De teleurgestelde dokter Copeland is zwart in de verkeerde stad. En Biff Brannon, de zachtaardige kroegbaas, kijkt toe. Hun levens kruisen elkaar. Allemaal zoeken ze naar verlossing. En allemaal vermoeden ze dat het antwoord op al hun vragen zal komen van John Singer. Maar die kan niet praten. Wie zal hen redden?

Gratis, maar graag inschrijven bij groenewaterman@groenewaterman.be

Afspraak : Donderdag 7 juni 2018 om 20u. bij De Groene Waterman, Wolstraat 7, Antwerpen, 03/232.93.94

09/06/2018 - De Groene Waterman : Leesgroep Psychoanalyse

Ook dit jaar gaan we verder met de leesgroep psychoanalyse. We bespreken de begrippen overdracht en pulsie vanuit een lectuur van Les quatre concepts fondamentaux de la psychanalyse, van J. Lacan.

Onze lectuurgroep staat voor iedereen open die belangstelling heeft. Inschrijven mag op mailadres: peter.dyck1@gmail.com. U krijgt elke maand een kleine aankondiging ter voorbereiding van het vervolg van onze besprekingen.

Afspraak : zaterdag 9 juni van 10 u. tot 12 u.  bij De Groene Waterman, Wolstraat 7, Antwerpen, 03/232.93.94

09/06/2018 - De Groene Waterman : Club di lettura (leesgroep Italiaans) La vita in tempo di pace

Un nuovo appuntamento con il Club di lettura della Dante di Anversa, in collaborazione con De Groene Waterman:

Sabato 9 giugno, ore 11:00

La vita in tempo di pace di Francesco Pecoraro
Moderatore: Emiliano Manzillo

Ivo Brandani, nato alla fine degli anni Quaranta, ha vissuto dunque in tempo di pace e oggi è arrivato ai sessantacinque. È l'emblema del "progresso" italiano, di origini piccolo-borghesi, avvicinatosi ai movimenti negli anni Sessanta e Settanta e poi attratto morbosamente nell'orbita della borghesia, dalla sua ideologia, dai suoi modi, dal suo sogno di successo, al quale finisce per aderire, facendo carriera in una grossa società a partecipazione pubblica e poi finendo, prima della pensione, come dirigente urbanistico del Comune in una Roma dei nostri anni. Brandani è un personaggio complesso e controverso, profondamente italiano; amante dei piaceri della vita (della barca, per esempio), diviso fra individualismo e aspirazione ideologica, sentimentalmente pigro, cinico eppure ingenuo, intellettuale e istintivo.

Tutti gli incontri della club di lettura si svolgeranno presso la libreria De Groene Waterman, Wolstraat 7, 2000 Antwerpen.
Partecipazione gratuita per i soci della Dante Alighieri.

16/06/2018 - De Groene Waterman : LeesMij: To the Lighthouse

Als een boek zou kunnen praten, zou het LeesMij roepen. Maar zonder mond is het moeilijk spreken. Daarom lenen van maart tot en met juni vijf gedreven literatuuronderzoekers en gepassioneerde lezers hun stem aan een boek dat volgens hen LeesMij roept.

In deze tweede sessie lezen we To the Lighthouse (of, in vertaling, Naar de vuurtoren) van Virginia Woolf.

Het echtpaar Ramsay en hun acht kinderen brengen in de jaren twintig de zomervakantie door in hun tweede huis op het eiland Skye. Mr.Ramsay is een man van principes die vindt dat de kinderen moeten wennen aan een hard leven. De verhoudingen binnen de familie worden dan ook op de proef gesteld als hij ze wil leren hoe met teleurstellingen om te gaan. Naar de vuurtoren wordt gezien als het belangrijkste werk van Virginia Woolf.

De leesgroep is gratis, maar omdat we graag het juiste aantal koffiekopjes klaarzetten, vragen we om in te schrijven door een mailtje te sturen naar  groenewaterman@groenewaterman.be

LeesMij is een initiatief van de doctorandi letterkunde van de Universiteit Antwerpen, i.s.m. met De Groene Waterman.

Afspraak : zaterdag 16 juni om 10.30 u.  bij De Groene Waterman, Wolstraat 7, Antwerpen, 03/232.93.94

20/06/2018 - Boekhandel Walry : HET RAADSEL VAN GOED EN KWAAD OVER WAT MENSEN BEWEEGT CHRISTIEN BRINKGREVE

Dankzij haar talloze publicaties werd Christien Brinkgreve (1949) een van Nederlands zichtbaarste sociologen. Ze schreef onder meer boeken over modern ouderschap (Wie wil er nog moeder worden?, met Egbert te Velde, 2006) en over gezag (Het verlangen naar gezag, 2012). In 2014 verscheen haar veelbesproken boek Vertel. Over de kracht van verhalen. In 2017 werd Weten vraagt meer dan meten, met Sanne Bloemink en Eric Koenen, uitgegeven. Vorige maand verscheen een nieuw, erg persoonlijk, essayistisch boek.

Brinkgreve tracht in haar boek het geheim te ontrafelen van de helse destructieve kanten van het bestaan, zoals oorlogsmisdaden, zelfmoorden en depressies. Maar ze gaat ook op zoek naar het goede, naar de vitale krachten van het bestaan, zoals geluk, kinderen, aandacht en liefde. Ze verbindt in haar zoektocht het persoonlijke met het wetenschappelijke en het literaire. Ze laat zien hoe essentieel en helend contact is tussen mensen. Brinkgreve pleit voor meer nataliteit, voor de scheppende vermogens van mensen die iets ‘geboren’ willen laten worden. Niet mortaliteit, sterfelijkheid, maar nataliteit, het levenwekkende, is volgens haar de kern van het bestaan. “Haar boek dringt door tot de ingewikkelde kern van het bestaan en is ook nog prachtig geschreven” (Anne-Mei The). 

De nieuwe uitgave wordt voorgesteld door klinisch psycholoog, psychoanalyticus en hoogleraar aan de UGent PAUL VERHAEGHE

Christien Brinkgreve wordt over haar nieuwe boek gei¨nterviewd door de Pools- Belgische filosofe, schrijfster en tv-maakster ALICJA GESCINSKA

We hopen u te mogen verwelkomen op

woensdag 20 juni 2018 om 20uur in de Zuilenzaal van

HET GEUZENHUIS

Kantienberg 9, 9000 Gent
(vlakbij Kinepolis, aan de Muinkbrug) 

De toegang is gratis, maar we horen graag vooraf of u komt. Reserveren kan op www.vermeylenfonds.be (activiteiten) of telefonisch via Fabjen Schotte (Vermeylenfonds) 09 223 02 88 (kantooruren) of 0475 58 85 08

23/06/2018 - De Groene Waterman : LeesMij: The Bell Jar

Als een boek zou kunnen praten, zou het LeesMij roepen. Maar zonder mond is het moeilijk spreken. Daarom lenen van maart tot en met juni vijf gedreven literatuuronderzoekers en gepassioneerde lezers hun stem aan een boek dat volgens hen LeesMij roept.

In deze laatste sessie van het voorjaar van 2018 lezen we The Bell Jar van Virginia Woolf.

De glazen stolp volgt de ondergang van de getalenteerde Esther Greenwood in de jaren vijftig van de vorige eeuw. Wanneer Esther na haar studie stage gaat lopen bij een populair vrouwentijdschrift in New York, wordt ze voor het eerst met de wereld buiten de schoolbanken geconfronteerd. Ze hoopt op een vervolg van haar academische carrière, maar wordt afgewezen en trekt weer bij haar moeder in. Daar verzinkt ze, op zoek naar haar identiteit, steeds verder in een depressie, totdat opname in een psychiatrische kliniek de enige uitweg lijkt. 

The Bell Jar is een pijnlijk verslag van een ambitieuze jonge vrouw die niet serieus genomen wordt door de maatschappij. Plath trekt de lezer meesterlijk mee in Esthers waanzin, waardoor die niet alleen levensecht, maar ook geloofwaardig is. Ze slaagt erin in de diepste krochten van de menselijke ziel te kruipen. Door deze buitengewone prestatie is The Bell Jar een Amerikaanse klassieker geworden.

De leesgroep is gratis, maar omdat we graag het juiste aantal koffiekopjes klaarzetten, vragen we om in te schrijven door een mailtje te sturen naar  groenewaterman@groenewaterman.be

LeesMij is een initiatief van de doctorandi letterkunde van de Universiteit Antwerpen, i.s.m. met De Groene Waterman.

Afspraak : zaterdag 23 juni om 10.30 u.  bij De Groene Waterman, Wolstraat 7, Antwerpen, 03/232.93.94

Oudere berichten

Meer berichten