SLIMME LEZERS KIEZEN VOOR DE ONAFHANKELIJKE BOEKHANDEL EN ZE HEBBEN DAAR GOEDE REDENEN VOOR

25/10/2017 - Boekhandel De Reyghere : Wandelen tegen de tijdgeest

Waarom Robert Macfarlane en Sylvain Tesson de natuur opzoeken

Velen dichten de natuur bijzondere helende krachten toe, anderen halen inspiratie uit het turen over zeezichten, nog anderen houden van de fysieke inspanning die een bergtocht vergt en wat dat met jou als mens doet. De natuur speelt nog steeds een belangrijke rol in onze levens, maar in drukbebouwde gebieden durven we dat al eens uit het oog verliezen. Toch zijn er opmerkelijke redenen waardoor vele auteurs specifiek de afzondering blijven opzoeken. Ze scherpen hun zintuigen aan, voelen het leven aan den lijve, komen tot nieuwe inzichten en schrijven er bovendien schitterende boeken over, zodat we van hun ervaringen kunnen meegenieten en leren. Op deze herfstavond in ons salon gaan we op pad met twee bijzondere schrijvers, een denkbeeldige wandeltocht door het werk van Robert Macfarlane en Sylvain Tesson begeleid door Joris Capenberghs.

 Waar? De Reyghere salon, Markt 12, Brugge

 Wanneer? Woensdag 25 oktober om 20u

 Inkom? € 8,- (incl. receptie)

Inschrijven

 

25/10/2017 - Boekhandel Boekarest : Mme Zsazsa! Dorien Knockaert! Sarah Devos

Mme Zsazsa komt langs met haar Honger! Niet alleen heeft ze Dorien Knockaert met haar Thuiskomen mee, maar ook Sarah Devos met haar Bosboek. Kortom, wie graag met Honger Thuiskomt na een boswandeling komt best wat boeken laten signeren.

Afspraak : Woensdag 25 oktober van 17u. tot 18u. bij Boekarest, Monseigneur Ladeuzeplein 12, Leuven

26/10/2017 - Boekhandel Walry : HET EMPATHISCH TEVEEL - IGNAAS DEVISCH

BOEKHANDEL WALRY     •     UITGEVERIJ DE BEZIGE BIJ     •   KUNSTENCENTRUM  VOORUIT

Ignaas Devisch is hoogleraar ethiek, filosofie en medische filosofie en is verbonden aan de Universiteit Gent en de Arteveldehogeschool.  Hij is ook de auteur van Rusteloosheid dat werd uitgeroepen tot Beste Spirituele Boek 2017 en de shortlist haalde van de Socratesbeker. We nodigen u graag uit op de voorstelling van zijn nieuwste boek:   

 HET EMPATHISCH TEVEEL - Op naar een werkbare onverschilligheid

 In een tijd waarin maatschappelijke tegenstellingen en sociale ongelijkheid op de voorgrond treden, klinkt een sterke roep om meer empathie. Maar is empathie altijd goed? Kunnen we er ook te veel van hebben? 

In Het empathisch teveel neemt Ignaas Devisch de lezer, uitgaande van voorbeelden uit het actuele debat, mee in de geschiedenis van het denken over empathie. Hij daagt ons uit na te denken over ons mensbeeld: schuilt in ieder mens behalve een vriend niet ook een schurk?

PROGRAMMA

Verwelkoming door Haye Koningsveld (De Bezige Bij)

Voorstelling van de nieuwe uitgave door Ignaas Devisch,

gevolgd door een gesprek met Kristof Calvo (Groen) en Mark Elchardus (hoogleraar VUB).

Moderator: Ruth Joos (VRT)

Muzikale omlijsting: Emma Posman (zang) en Bert De Rycke (piano)

 

We hopen u te mogen verwelkomen op 

donderdag 26 oktober 2017  om 20u in de

Theaterzaal van Kunstencentrum Vooruit - Sint-Pietersnieuwstraat  23,  9000 Gent

De toegang is gratis maar we horen graag vooraf of u komt. Gelieve tickets te reserveren via www.vooruit.be.

Boekhandel Walry bouwt een boekenstand, de auteur signeert. 

 

 

26/10/2017 - De Zondvloed Mechelen : Chokri Ben Chikha - Zoo humain

Zoo humain
De blijde terugkeer van de barbaar
Chokri Ben Chikha
De multiculturele samenleving - Weg van de naïeve clichés
ZOO HUMAIN. DE BLIJDE TERUGKEER VAN DE BARBAAR IS EEN BUNDELING VAN DAGBOEKNOTITIES, THEATERTEKSTFRAGMENTEN EN BESPIEGELINGEN. ALLES IS WAARGEBEURD BEHALVE DE MEEST INTERESSANTE STUKKEN. Op vraag van de minister-president gaat Chokri Ben Chikha op zoek naar antwoorden op het vraagstuk van de huidige sociaal-culturele impasse. Met de ene voet verzonken in het Tunesische zand, baant hij zich met de andere een weg door de Vlaamse klei. Hij gaat de strijd aan met de brol van zijn vader, culturele ramptoeristen, Malcolm X-imitators, pizzadozen, Belgische bisschoppen, politieke angsthazen en naïevelingen, dierentuindirecteur en pionier van de 'zoo humain' Carl Hagenbeck, en de troostindustrie.

Afspraak : Donderdag 26 okotber om 20u. bij De zondvloed, Onze-Lieve-Vrouwestraat 70, 2800 Mechelen

26/10/2017 - De Groene Waterman : Leesgroep : Onzichtbare man - Ralph Ellison

Onzichtbare man is het verhaal van een jonge, hoogopgeleide zwarte man, die geen kans krijgt om te slagen in een gesegregeerde maatschappij die weigert hem als een menselijk wezen te zien. Het verhaal volgt de fysieke en psychologische reis van de naamloze hoofdpersoon tegen de achtergrond van New York in de eerste helft van de twintigste eeuw.

Ellison weet als geen ander het brute naast het burleske en het komische naast het tragische te plaatsen in een roman die nu, 65 jaar na eerste verschijning, relevanter en urgenter is dan ooit.

Gratis, maar graag inschrijven bij groenewaterman@groenewaterman.be

Afsrpaak : Donderdag 26 oktober om 20u. bij De Groene Waterman, Wolstraat 7, Antwerpen, 03/232.93.94

27/10/2017 - De Groene Waterman : Media als katalysator van oorlog?

Media als katalysator van oorlog?
Beeldvorming in WOII en de Oorlog tegen Terreur

Hedendaagse oorlogen zijn steeds ook informatieoorlogen. Elke zijde in een conflict tracht via de eigen propaganda het eigen optreden zoveel mogelijk te legitimeren. Vaak denkt men in democratische samenlevingen van dit soort propaganda gevrijwaard te blijven en objectieve informatie te krijgen. Maar wie de historische beeldvorming rond de tweede oorlog bekijkt en de huidige berichtgeving rond de Oorlog tegen Terreur kan al snel zien dat ideologische beeldvorming telkens opnieuw sterk meespeelt.  

In zijn boek "De Mythe van de Goede Oorlog" betwist Jaques Pauwels de conventionele visie dat de Tweede Wereldoorlog louter een strijd was waarin de Verenigde Staten ten strijde trokken om democratie en vrijheid te redden. Een analyse van de machtspolitiek van die tijd laat zien dat het gangbare zwart-wit verhaal in realiteit een pak grijzer is. In zijn boek "Fast Food Fatwa's: over islam, moderniteit en geweld" gaat Jonas Slaats op zijn beurt dieper in op gelijkaardige patronen in de zogeheten 'Oorlog tegen Terreur'. Ook hij laat zien dat het standaardverhaal van 'seculiere vrijheid' vs. 'religieus extremisme' om heel wat nuance vraagt.

Op vrijdag 27 oktober gaan beide auteurs met elkaar in gesprek. Samen trachten ze de relatie tussen beeldvorming en conflict te ontrafelen. Een vergelijking tussen gisteren en vandaag om de grotere patronen bloot te leggen.


Organisatie: Kif Kif, Epo & De Groene Waterman
Gratis toegang
Afspraak : Vrijdag 27 oktober van 19.30u. bij  De Groene Waterman, Wolstraat 7, Antwerpen, 03/232.93.94

27/10/2017 - Boekhandel Malpertuis : Witte Eskimo

Joris Capenbergs vertaalde het boek van Stephen R. Brown: "Witte Eskimo - De onverschrokken reis van Knud Rasmussen" en komt vertellen over de reis van Rasmussen en zijn studie van de cultuur van de Inuït.

Afspraak : Vrijdag 27 oktober om 20u. bij Boekhandel Malpertuis, Molenstraat 24, Genk

27/10/2017 - Passa Porta : emily witt & heleen debruyne

Schrijfster Heleen Debruyne gaat in gesprek met de Amerikaanse journaliste Emily Witt, auteur van het boek Future Sex.

In Future Sex onderzoekt Emily Witt hoe, voor vrouwen die opgegroeid zijn in het tijdperk van de ‘seksuele supermarkt’, de overvloed aan opties niet noodzakelijkerwijs leidt tot een conventionele langdurige relatie.
Het brengt haar tot een persoonlijke zoektocht met hilarische en ontroerende wendingen. Witt – jong en alleenstaand – verkent het hele gamma aan mogelijkheden en seksuele subculturen, van online dating en internetporno tot polyamorie en orgastische meditatie.  Het resultaat is een eerlijk verslag, meer memoires dan essay, van een hedendaagse zoektocht naar liefde en seks.

Emily Witt is schrijfster en essayist en woont in New York. Ze schrijft onder andere voor n+1The New YorkerThe New York Times en de London Review of Books.

Heleen Debruyne werkt bij Klara. Haar columns verschijnen in Humo. In 2016 verscheen haar debuutroman De plantrekkers, in november 2017 publiceert ze samen met Anaîs Van Ertvelde De schaamte voorbij, een studie naar seksuele vrijheid. Samen bestieren ze de podcast ‘Vuile lakens’.

ORG. Passa Porta, Amsterdam University Press, WPG Uitgevers

Inschrijven

Afspraak : Vrijdag 27 oktober om 20u. bij  Passa Porta Bookshop, A. Dansaertstraat 46, 1000 Brussel

27/10/2017 - Boekhandel Walry : WAT ER OP HET SPEL STAAT - PHILIPP BLOM

Meer dan ooit manifesteert Philipp Blom zich als een van Europa’s belangrijkste en urgentste cultuurcritici. Hij schreef een vlammend betoog vol sterke beelden en scherp verwoorde inzichten, dat iedereen zou moeten lezen die zich zorgen maakt over de toekomst van wat wij voor waardevol houden: vrijheid, tolerantie, het klimaat, arbeid, democratie en mensenrechten. Philipp Blom is ook de auteur van De duizelingwekkende jaren (2009), Het verdorven genootschap (2010), Alleen de wolken (2014) en De opstand van de natuur (2017). De avond wordt georganiseerd in samenwerking met Het Vermeylenfonds.

Afspraak : Vrijdag 27 oktober om 20u. in DE KROOK BIBLIOTHEEK ZAAL DE BLAUWE VOGEL

Alle info : Boekhandel Walry

28/10/2017 - Boekhandel Malpertuis : Rudi Hermans - De man van Marie

Rudi Hermans komt zijn nieuwe roman signeren. Iedereen van harte welkom!

Afspraak : Zaterdag 29 oktober van 14u. tot 16u. bij Boekhandel Malpertuis, Molenstraat 24, Genk

05/11/2017 - De Groene Waterman : Young Adult-leesgroep: Soldaten huilen niet

Vandaag lezen we Soldaten huilen niet van Rindert Kromhout.

Soldaten huilen niet - Rindert Kromhout

In de zomer van 1937 meldt Julian Bell, 21 jaar oud, zich aan bij de Internationale Brigades, om te gaan meevechten in de Spaanse Burgeroorlog. Julian is communist. Zijn jongere broer Quentin wil schrijver worden en heeft de beste leermeesteres die hij zich kan voorstellen: zijn tante, de schrijfster Virginia Woolf. In Soldaten huilen niet vertelt Quentin over de twaalf jaren die aan Julians vertrek vooraf gaan. Hij vertelt over Charleston, het fantastische huis op het Engelse platteland waar ze in 1925 zijn gaan wonen, en over de kleurrijke bewoners en bezoekers van dat huis. Het is een rijke, inspirerende wereld van schrijvers en schilders waar de kinderen in opgroeien allemaal mensen die hun geheel eigen weg gaan, zonder zich iets aan te trekken van hoe het zogenaamd hoort of wat de buitenwereld vindt. Maar dan ineens is er de leugen die aan het licht komt, die ene onwaarheid van lang geleden een leugen die enorme gevolgen zal hebben.

Soldaten huilen niet is een op feiten en bestaande personen gebaseerde roman. Quentin, Julian en hun jongere zusje Angelica waren de kinderen van de schilderes Vanessa Bell. Vanessa en haar zus Virginia Woolf waren centrale figuren in wat wel de Bloomsbury Groep wordt genoemd, een bonte verzameling van voornamelijk kunstenaars die woonden en werkten in Engeland in de jaren twintig en dertig van de vorige eeuw.

Wat is de Young Adult-leesgroep?

De Young Adult-leesgroep van De Groene Waterman is samen van gedachten wisselen over zes zorgvuldig gekozen boeken uit het genre. We komen maandelijks samen op zondag tussen 11 en 12 uur. Onze enthousiaste vrijwilliger Eefje begeleidt het gesprek over het boek dat we die maand allemaal gelezen hebben. We willen lezen met jongeren van het eerste, tweede en derde middelbaar. Je kunt de boeken kopen in De Groene Waterman (als aandeelhouder krijg je korting) of in de openbare bibliotheken ontlenen.

Zin om deel te nemen? Mail  iris.stroep@groenewaterman.be. Deelname is gratis.

Afspraak : Zondag 5 november om 11u. bij De Groene Waterman, Wolstraat 7, Antwerpen, 03/232.93.94

06/11/2017 - Salvator Mechelen : Dalilla Hermans over Brief aan Cooper en de wereld

ism Groen Mechelen


De in 1986 in Rwanda geboren Dalilla werd op haar tweede geadopteerd door een Vlaams koppel. Ze groeide op in een dorp in de Kempen als een van de eersten met een andere huidskleur. In Brief aan Cooper en de wereld vertelt ze haar levensverhaal en legt uit hoe racisme werkt aan haar zoon. Een boeiend boek met een scherp maatschappijkritisch randje.

Inkom is 5 euro, drankjes en hapjes inbegrepen.
Inschrijven gewenst: mechelen@groen.be of info@salvator.be

Afspraak : Maandag 6 november om 20u. bij Boekhandel Salvator, Befferstraat 5, Mechelen, 015/20.18.32

08/11/2017 - Passa Porta : read & meet: hazim kamaledin

Read & Meet is de Passa Porta versie van een leesclub. We bespreken het boek niet enkel met andere lezers maar ook met de auteur zelf. Net als bij andere leesgroepen staat ook hier de dialoog centraal, met de schrijver als extra gesprekspartner. 

Hazim Kamaledin (Irak, 1954) doorzwom vele troebele watertjes, hij is een nakomeling van de profeet, werd ter dood veroordeeld in Irak, woonde lange tijd in Beiroet en bereikte via Griekenland België waar hij werkzaam is als toneelregisseur. Schoonheid raast in mij tot ik sterf is de eerste roman van Kamaledin die vertaald werd naar het Nederlands.

Het is een bevreemdend verhaal dat begint met de dood van Hazim Kamaledin. Wat volgt is een meeslepend en absurd verhaal waarin mythologie, politieke analyse en autobiografie in elkaar opgaan, en de familie van de overledene twist over de begrafenis. Kamaledin – de schrijver die gezond en wel in leven is – toont hoe fictie sterker kan zijn dan de werkelijkheid. Schoonheid raast in mij tot ik sterf werd genomineerd voor de International Prize for Arabic Fiction in 2016.

Inschrijven

Afspraak : Woensdag 8 november om 20u. bij  Passa Porta Bookshop, A. Dansaertstraat 46, 1000 Brussel

09/11/2017 - Boekhandel De Reyghere : Anne Provoost De koloniekinderen van de Westhoek

Schrijfster Anne Provoost brengt het verhaal van de grootscheepse reddingsoperatie voor kinderen uit de frontstreek tijdens WO I. Hele konvooien jonge kinderen trokken naar Frankrijk, voor jaren, zonder ouders. Annes grootmoeder, Anna Vandewalle uit Boezinge, was zo'n koloniekind.

Toen de Duitsers in april 1915 vlakbij haar huis gifgas begonnen te gebruiken werd ze samen met haar zusjes op de trein naar Parijs gezet. Voor een paar weken, zo dacht het boerenmeisje. De treinreis, het verblijf in Parijs, het scheiden van broers en zusjes, verontrustend nieuws van het thuisfront, de bevreemdende terugkeer na jaren... Het is een pakkend verhaal dat nu langzaam gedocumenteerd raakt. Anne Provoost legt met heel veel passie een stukje nooit ontrafelde geschiedenis bloot.

Naast een heel persoonlijk verhaal geeft de lezing ook een beeld van de totstandkoming van het nog te verschijnen boek 'Kinderen van de Ijzer' dat binnenkort zal wordt uitgegeven bij Querido.

Inkom : 10 euro

Inschrijven

Afspraak : Donderdag 9 november om 20u. in het De Reyghere salon, Markt 12, Brugge

 

09/11/2017 - Boekhandel Letters & Co : Jean Paul Van Bendegem - Verdwaalde stad

Op donderdag 9 november hebben we wiskundige en filosoof Jean Paul Van Bendegem te gast. Deze maand verschijnt zijn nieuwe boek ‘Verdwaalde stad’, een filosofische dwaaltocht doorheen een concrete stad, Gent, maar meer nog een mentale ontdekkingsreis in een universum waar het gaat om het geheugen, natuur versus cultuur, het maken van kennis en het bewaren en herstellen van wat was. 

Inschrijven kan alvast via boek@lettersenco.be

Afspraak : Donderdag 9 november om 20u. bij Letters & co, Markt 1, Deinze, 09 380 22 25

15/11/2017 - Passa Porta : tommy wieringa

Tommy Wieringa is een van de grootste stilisten in de Nederlandse letteren. Als u het niet van ons wil aannemen dan misschien wel van de jury’s van de Librisprijs, de Inktaap en de Gouden Boekenuil. Met Joe Speedboot brak hij  door, met Caesarion veroverde hij de wereld en met Dit zijn de namen haalde hij de canon. Na migrantenverhalen die hij volgde doorheen Oekraïne, Ethiopië en Marokko brengt Tommy Wieringa  met zijn nieuwe roman, De heilige Rita, de wereld tot bij de voordeur.

Die deur staat in Mariënveen, een vergeten dorp aan de Saksische grens. Paul Krüzen die er in een oude boerderij voor zijn vader zorgt, ziet de wereldgeschiedenis in het klein voor zijn ogen ontplooien. Na de Rus volgt de Chinees, en na een bezoek aan een bordeel over de grens volgen de problemen. Gelukkig is er nog de heilige Rita, patrones van het dorp en van de hopeloze gevallen.

Zelden verlegen voor een boude stelling of een bon mot en even zo zelden in Vlaanderen! 

Inschrijven

Afspraak : Woensdag 15 november om 20u. bij  Passa Porta Bookshop, A. Dansaertstraat 46, 1000 Brussel

15/11/2017 - Boekhandel Salvator : Wandeling door Mechelen - Herman De Coninck

met de biografie van Herman De Coninck in de hand

Auteur Thomas Eyskens voert ons anderhalf uur mee door het Mechelen van Herman De Coninck.


Met De lenige liefde (1969) werd Herman de Coninck op slag de populairste dichter van Vlaanderen, 'de man die zijn volk poëzie leerde lezen'. Na een leven vol poëzie bezweek hij in 1997 in Lissabon aan een hartaanval. Nu is er dan eindelijk een biografie van de hand van Thomas Eyskens op basis van vele gesprekken met familie, vrienden en collega's, nooit eerder gepubliceerd fotomateriaal en nagelaten correspondentie. Een rijk portret van 'leven en werken, schrijven en liefhebben'.


Bij terugkomst staat een pot warme soep klaar en kan je je exemplaar laten signeren.

Meedoen kost je 8 euro.  Wel vooraf inschrijven want de groep mag niet te groot worden.
info@salvator.be, 015/20.18.32 of loop even onze winkel binnen.

Vertrek : Woensdag 15 november om 19.30u. bij Boekhandel Salvator,Befferstraat 5, Mechelen, 015/20.18.32

16/11/2017 - Passa Porta : maarten van der graaff, tonnus oosterhoff en neske beks

In onze reeks Jalousie de métier nodigt de jonge Nederlandse dichter en romanschrijver Maarten van der Graaff (Vluchtautogedichten, C. Buddingh’-prijs 2014, Dood werk, J.C. Bloem-poëzieprijs 2017) twee collega-dichters uit die in hun werk iets doen of hebben wat hij hen ‘benijdt’: Tonnus Oosterhoff en Neske Beks (o.v.). Gastheer is Johan Reyniers.

ORG: Passa Porta

Inschfrijven

Afspraak : Donderdag 16 november om 20u. bij  Passa Porta Bookshop, A. Dansaertstraat 46, 1000 Brussel

17/11/2017 - Boekenmarkt De Markies : Stockverkoop

Wordt je stapel ongelezen boeken zo klein dat je hartkloppingen en paniekaanvallen krijgt? Goed nieuws! Het is weer bijna zover: onze stockverkoop boeken, met een grote keuze literatuur, kookboeken, kinder- en jeugdboeken, romantische verhalen, kunstboeken, fotografie, geschiedenis, esoterie, populaire wetenschap, thrillers, psychologie, filosofie, architectuur, Engelstalig, sint- en kerstboeken...

Ideaal dus om je voorraad #toread aan te vullen zodat je je altijd een comfortabele voorraad aan titels hebt liggen om uit te kiezen... 

En natuurlijk hebben we ook leuke cadeautips voor de feestdagen.  

Ben je al eens geweest? Dan weet je zo ongeveer wat te verwachten: een grote, mooie selectie boeken tot 70% korting. Nog nooit binnengesprongen? Zeker doen, je vindt vast iets interessants! De toegang is uiteraard gratis

Afspraak : van Vrijdag 17 november tot Zondag 19 november doorlopend van 10u. tot 18u. in het Zuiderpershuis, Waalsekaai 14, Antwerpen

De Markies

18/11/2017 - De Groene Waterman : Nadia Dala over haar roman De biecht

Nadia Dala werkte lange tijd als journaliste voor De Morgen en De Standaard, en trok als reporter door grote delen van de Arabisch-islamitische wereld. Bij de VRT presenteerde ze Canvas-programma’s als VoetzoekerRes Publica en Moslima’s. Dala geeft nu les aan de Thomas More Hogeschool. De biecht is haar tweede roman.

Over De biecht

De ooit succesvolle journaliste Marie ziet sinds enkele maanden alleen maar de tijd verglijden. Ze zit in haar appartement. Niets beweegt, haar gloriejaren zijn voorbij. Dan komt een telefoontje van haar oude baas. De man die haar carrière heeft gebroken, geeft haar een nieuwe kans. Of ze iemand wil interviewen in de gevangenis. Haar zus. Het heeft te maken met een grote criminele zaak. Maar wat Marie in de bezoekersruimte van de penitentiaire instelling ontdekt, gooit haar hele leven overhoop. Zeven dagen lang probeert ze de kwelgeesten in zichzelf te bezweren, familiegeheimen komen aan de oppervlakte en lang verloren gegane relaties worden moeizaam weer opgepakt.

De biecht is een verhaal over de genesis van eenzaamheid,moeilijke liefde en wederopstanding.

Afspraak : Zaterdag 18 november om 16u. bij De Groene Waterman, Wolstraat 7, Antwerpen, 03/232.93.94

21/11/2017 - Boekhandel Het Voorwoord : Derek & Renaud vs. 'T Hooft & Rimbaud

Op 6 oktober 2017 is het 40 jaar geleden dat dichter Jotie T'Hooftoverleed op 21-jarige leeftijd. Een eeuw eerder zette Arthur Rimbaud op 20-jarige leeftijd vrijwillig een punt achter zijn schrijversbestaan. Beiden lieten een imposant oeuvre na.

De term 'poètes maudits' dateert uit 1884, het was de titel van een bloemlezing die Paul Verlaine, collega en intieme vriend van Rimbaud, uitgaf met gedichten van o.a. Baudelaire, Mallarmé en Rimbaud zelf. Hij verwijst naar maatschappelijk onaangepaste of miskende dichters.

Zanger/gitarist Derek en violist/multi-instrumentalist Renaud Ghilbert(bekend van Absynthe Minded) zetten de poëzie van beide cult-poëten op muziek. Rimbaud wordt deels in eigen vertalingen in het Nederlands gebracht en omgekeerd wordt T’Hooft soms ook in het Frans gebracht. Dat Derek uit een Vlaams nest komt en Renaud uit een Franstalig, geeft het geheel een extra sausje.

Ook in de muzikale opbouw verkennen Derek & Renaud de wereld van de twee dichters. Zo ontstaan er knipogen naar The Doors en The Velvet Underground (favorieten van 't Hooft) of naar de muziek die gebruikt werd tijdens de Franse Commune, waar Rimbaoud sympathie voor had. Wie weet passeren Patti Smith of Bob Dylan de revue, want via hen leerde Derek de poëzie van Rimbaud kennen.

Een indrukwekkende muzikale trip langs helden en op zoek naar de gemeenschappelijke vormen, ideëen of kenmerken in het werk van de te vroeg gestorven dichters. Dat kan alleen maar een intense en prachtige avond opleveren.

Tickets en meer info aan den toog of in den boekenwinkel.

Afspraak : Dinsdag 21 november om 20.30u. Staminee De Living, Noordstraat 2 bus 2, 2220 Heist-op-den-Berg

22/11/2017 - Boekhandel Salvator : Boekvoorstelling - Een stad in omwenteling

 

U bent van harte welkom op de boekvoorstelling op woensdag 22 november 2017.

Herwig De Lannoy neemt u mee op een verrassende reis doorheen Mechelen tussen 1789 en 1914.
Inkom gratis
Graag een seintje indien u komt via info@salvator.be, 015/20.18.32 of loop gewoon even onze winkel binnen.

Klik hier voor alle informatie over het boek.

Afspraak : Woensdag 22 november om 20u. bij Boekhandel Salvator, Befferstraat 5, Mechelen, 015/20.18.32

23/11/2017 - Passa Porta : cowboy henk: een avond met herr seele en gasten

Bij uitgeverij Fremok verschijnt in het Frans een nieuw album van Cowboy Henk, in Vlaanderen een niet weg te denken figuur en aan Franstalige zijde een alternatieve antiheld. Daarom organiseren we een ontmoeting met deze directe erfgenaam van het Belgische surrealisme. Hij wordt geïnterviewd door Erwin Dejasse.

ORG: Passa Porta, Fremok, Grafixx

Inschrijven

Afspraak : Donderdag 23 november om 20u. bij  Passa Porta Bookshop, A. Dansaertstraat 46, 1000 Brussel

24/11/2017 - Boekenmarkt De Markies : Stockverkoop

Wordt je stapel ongelezen boeken zo klein dat je hartkloppingen en paniekaanvallen krijgt? Goed nieuws! Het is weer bijna zover: onze stockverkoop boeken, met een grote keuze literatuur, kookboeken, kinder- en jeugdboeken, romantische verhalen, kunstboeken, fotografie, geschiedenis, esoterie, populaire wetenschap, thrillers, psychologie, filosofie, architectuur, Engelstalig, sint- en kerstboeken...

Ideaal dus om je voorraad #toread aan te vullen zodat je je altijd een comfortabele voorraad aan titels hebt liggen om uit te kiezen... 

En natuurlijk hebben we ook leuke cadeautips voor de feestdagen.  

Ben je al eens geweest? Dan weet je zo ongeveer wat te verwachten: een grote, mooie selectie boeken tot 70% korting. Nog nooit binnengesprongen? Zeker doen, je vindt vast iets interessants! De toegang is uiteraard gratis.

Afspraak : Vrijdag 24 november tot Zondag 26 november doorlopend van 10u. tot 18u. in het Zuiderpershuis, Waalsekaai 14, Antwerpen

De Markies

25/11/2017 - De Groene Waterman : Boekvoorstelling - Magritte ontsluierd

René Magritte overleed in 1967, op de kop af vijftig jaar geleden, maar Belgiës beroemdste surrealist blijft ons verleiden en verbazen met zijn verwarrende beelden van wolkenvogels, zwevende bolhoedmannetjes, een bloedend standbeeld en een trein die uit de open haard komt gereden.

Met Magritte ontsluierd wil Eric Rinckhout doordringen in de geheime wereld van René Magritte en de betekenissen in zijn oeuvre ontsluieren. Samen bieden de vijftig zorgvuldig geselecteerde werken een chronologisch overzicht van zijn oeuvre en zijn verschillende stijlperiodes. Een mengeling van iconische, wereldberoemde schilderijen en minder bekend maar daarom niet minder verbazend werk van de surrealistische grootmeester.

Afspraak : Zaterdag 25 november om 14u. bij De Groene Waterman, Wolstraat 7, Antwerpen, 03/232.93.94

25/11/2017 - De Groene Waterman : Leesgroep De sprong in de techniek met auteur Lieven Goorden

'Shaping the world atom by atom'. Met dit ophefmakende motto lanceert Bill Clinton in 2000 het eerste grootscheepse onderzoek naar nanotechnologie. Zodat het vandaag - anderhalf decennium later - nanotechnologen effectief zal lukken om almaar gerichter atomen op te pakken en ze naar believen te verplaatsen. En daarmee een begin te maken met het inruilen van de ons gegeven wereld tegen iets wat we zelf maken. Nimmer konden we met technologie zoveel kanten op. Maar ook nooit was de onzekerheid zo groot. Want hoe onszelf opnieuw uitvinden? Welke kwaliteiten zullen hier prevaleren? En hoe om te gaan met zelfgemaakte creaturen die eigengereid zijn en waarmee we niet zijn vertrouwd?
Dit zijn vragen die ons allemaal - en niet alleen het laboratorium - aangaan. We zijn met zijn allen betrokken partij, als experimentator en als proefkonijn. Vandaar de oproep: laten we stilstaan bij wat we doen. En telkens opnieuw de vraag stellen: wat maakt een experiment in onze ogen acceptabel?

Samen met auteur Lieven Goorden bespreken we het boek De sprong in techniek.
Gratis - graag inschrijven via groenewaterman@groenewaterman.be

Afspraak : Zaterdag 25 november om 10u. bij De Groene Waterman, Wolstraat 7, Antwerpen, 03/232.93.94

25/11/2017 - De Groene Waterman : Jan Yoors: kunstenaar met een zigeunerhart

Is het echt waar dat Jan Yoors als twaalfjarige op reis ging met Zigeuners? En vonden zijn ouders dat zomaar goed?

Dat zijn de typische vragen die de lezers van de boeken van Jan Yoors zich stellen. Unieke boeken die het leven beschrijven van de Zigeuners in de jaren dertig en veertig, tot aan hun arrestatie en deportatie naar de vernietigingskampen van de nazi’s.

Achter het typische avonturenverhaal van een jongen die door een Zigeunerfamilie op sleeptouw wordt genomen, kon Jo Govaerts het waargebeurde verhaal reconstrueren. Daarbij komen ook zijn ouders in beeld, de glasraamontwerper Eugène Yoors en dichteres-pacifiste Magda Peeters, twee bijzondere mensen, die tijdens de Eerste Wereldoorlog vluchtelingen waren in Nederland en daar allemaal nieuwe ideeën over het leven opstaken. Terug in Antwerpen voedden zij hun zoon tussen twee wereldoorlogen op in een onconventionele sfeer en met liefde voor de gitanos. Na de Tweede Wereldoorlog nam Jan Yoors deze herinneringen mee naar New York om er een nieuw leven op te bouwen als tapijtwever, onconventioneel en met liefde voor de talrijke minderheden van die wereldstad.

Jo Govaerts presenteert het levensverhaal van Jan Yoors aan de hand van talrijk beeldmateriaal, waarin allerlei vergeten details van de geschiedenis van de twintigste eeuw aan bod komen.

Geert Van Istendael zei over dit verhaal: "Voor wie eens iets anders, maar dan ook helemaal anders wil lezen".

Over Jo Govaerts

Jo Govaerts (1972) werkte de voorbije jaren als freelance journalist. Zij publiceerde eerder o.a. poëzie, reisverhalen over Polen en Tatarstan, literaire vertalingen uit vreemde talen en was medewerker van het zeer betreurde VRT-radioprogramma Het einde van de wereld. Zij liep school in het Heilig-Hartinstituut in Heverlee, waar zich de mooiste glasramen van Eugène Yoors bevinden, en na haar studies Oost-Europakunde aan de KU Leuven studeerde zij antropologie aan SOAS in Londen, waar ook Jan Yoors antropologie studeerde.

Toegang: € 5.

Afspraak : ZAterdag 25 november om 16u. bij De Groene Waterman, Wolstraat 7, Antwerpen, 03/232.93.94

27/11/2017 - Boekhandel De Reyghere : Chris Weymeis presenteert Brugse straatnamen - deel 5

Feestelijke boeklancering met voordracht

Graag nodigen wij u uit voor de boekvoorstelling van
 
Brugge - Van Academiestraat tot Zwijnstraat
Deel 5 - Van P tot Sim
 
Na 4 eerdere delen is het werk van Chris Weymeis niet meer weg te denken uit Brugse boekenkasten. Weymeis raakte duidelijk een juiste snaar bij het publiek. Niet weinigen zijn dan ook nieuwsgierig wat zich in hun straat heeft afgespeeld. Weymeis ging op zoek naar anekdotes en artikelen uit de binnenstad en bracht ze samen.
 
We klinken op het nieuwe deel in dit boeiende levenswerk van Chris Weymeis. De auteur geeft een voordracht over het veranderende straatbeeld doorheen de geschiedenis van Brugge.
 
 

Boekgegevens

Brugge - Van Academiestraat tot Zwijnstraat - Deel 5 - P tot Sim

Chris Weymeis

Uitgeverij Van De Wiele

€ 19,95

Reserveer nu uw exemplaar

 
We genieten na met een glaasje. Achteraf is het ook mogelijk het nieuwe boek te laten signeren.

 Waar? De Reyghere salon - Markt 12, Brugge

 Wanneer? Maandag 27 november om 19u45

 Inkom? Gratis - graag op voorhand inschrijving

29/11/2017 - De Groene Waterman : Tegenlicht Meet Up

VPRO Tegenlicht Meet Up Antwerpen: Samen discussiëren, verdiepen en inspireren.

VPRO Tegenlicht is de reeks informatieve programma's waarin nieuwe ideeën en trends worden onderzocht binnen de wereld van politiek, economie, maatschappij, technologie en wetenschap.
VPRO Tegenlicht beschouwt zichzelf nadrukkelijk als de eerste en enige future affairs-rubriek binnen het bestel. Het programma nestelt zich daarmee aan de frontlinie, en zoekt zijn verhalen op die plekken waar ideeën worden ontwikkeld, getest en bekritiseerd. Via niet voor de hand liggende, controversiële en tegelijkertijd gedegen analyses wil VPRO Tegenlicht zijn kijk geven op de wereld; zowel op nationale als op internationale ontwikkelingen die onze wereld in de 21ste eeuw vormgeven.

De uitzendingen spreken tot de verbeelding, lokken discussie uit en roepen reacties op. In 2013 startte Pakhuis de Zwijger in Amsterdam in samenwerking met VPRO een nieuwe programmareeks: Tegenlicht Meet Up. Inmiddels worden overal in Nederland lokale Meet Ups georganiseerd.

Op 29 november organiseren we voor het eerst een Meet Up in De Groene Waterman. We pakken het iets anders aan: we kijken samen een recente uitzending (en gaan dus niet in debat over de uitzending van voorbije zondag). Daarna gaan we in gesprek. Je kan zelf mee beslissen welke uitzending we bespreken.

Welke uitzending wilt u op 29 november bespreken? 

 Stemmen kan tot 31 oktober via deze link.

Praktisch

De Groene Waterman - Wolstraat 7 - 2000 Antwerpen

van 19.30 u. tot 20.30 u. bekijken we samen de reportage

vanaf 20.40 u. start het debat (u kunt aansluiten bij het debat als u de reportage thuis gezien hebt)

gratis

De Tegenlicht Meet Up is een samenwerking tussen De Groene Waterman, ACV, Masereelfonds Antwerpen en The coalition of the willing.

29/11/2017 - Boekhandel Salvator : Jean Paul Van Bendegem presenteert Verdwaalde stad

Filosoferen langs straten en pleinen

Op woensdag 29 november hebben we wiskundige en filosoof Jean Paul Van Bendegem te gast. Deze maand verscheen zijn nieuwe boek ‘Verdwaalde stad’, een filosofische dwaaltocht doorheen een concrete stad, maar meer nog een mentale ontdekkingsreis in een universum waar het gaat om het geheugen, natuur versus cultuur, het maken van kennis en het bewaren en herstellen van wat was.

Inkom 5 euro, drankje inbegrepen
Inschrijven kan alvast via info@salvator.be

Afspraak : Woensdag 29 november om 20u. bij Boekhandel Salvator, Befferstraat 5, Mechelen, 015/20.18.32

02/12/2017 - De Groene Waterman : Leesgroep Femina Libera:

De feministische leesgroep Femina Libera begint aan een nieuw jaar, en de derde sessie gaat door op zaterdag 2 december, onder begeleiding van Edith Cassiers en Katrien Merckx. 

Wat?

- "Wij en ik" - Saskia De Coster

- "The Laugh of the Medusa” - Hélène Cixous

De boeken:

 

 

 

 

 

 

 

Praktisch:

De derde sessie gaat door op zaterdag 2 december, om 10u30, in de kelder van De Groene Waterman, Wolstraat 7, Antwerpen, 03/232.93.94

Tenzij anders aangegeven, gaat het om een leesgroep-opstelling. Na een korte inleiding volgt een gezamenlijke discussie naar aanleiding van het geselecteerde boek en essay uit The Essential Feminist Reader.

Iedereen is welkom om deel te nemen, voorkennis is niet vereist! De leesgroep is gratis, maar tijdige aanmelding is aangewezen gezien het beperkt aantal plaatsen. Aanmelden kan door een mailtje te sturen naar groenewaterman@groenewaterman.be.

02/12/2017 - De Groene Waterman : Boekvoorstelling Balfour's Shadow van David Cronin

Naar aanleiding van de honderdste verjaardag van de Balfour-verklaring stelt journalist en auteur David Cronin zijn boek Balfour’s Shadow - A Century of British Support for Zionism and Israel voor. Hij gaat in gesprek met Martine Vandevelde over de geschiedenis van de Israëlische bezetting van Palestina.

“His Majesty’s government view with favour the establishment in Palestine of a national home for the Jewish people, and will use their best endeavours to facilitate the achievement of this object.”

Zo luidt de beruchte Balfour-verklaring waarmee honderd jaar geleden het aanslepende Israëlisch-Palestijnse conflict begon. Deze verklaring werd in 1917 neergepend door de Britse staatssecretaris voor Buitenlandse Zaken Arthur James Balfour en heeft tot op vandaag een enorme impact op de geschiedenis.

In Balfour's Shadow, vertelt David Cronin hoe Groot-Brittannië sindsdien de zionistische beweging en de Israëlische staat is blijven steunen in woorden en in daden. Op basis van nooit eerder gepubliceerd bronnen- en archiefmateriaal werpt Balfour's Shadow nieuw licht op een oud verhaal. Cronin besteedt aandacht aan belangrijke historische gebeurtenissen zoals de Arabische Opstand, de Nakba en de stichting van de staat Israël, de oorlogen van 1956 en 1967, en de Koude Oorlog, en controversiële figuren zoals Tony Blair.

Toegangsprijs: € 5, inschrijven via  groenewaterman@groenewaterman.be.

Afspraak : Zaterdag 2 december om 14u. bij De Groene Waterman, Wolstraat 7, Antwerpen, 03/232.93.94

03/12/2017 - De Groene Waterman : Leesgroep Kinder- en Jeugdjury

Vandaag bespreken we volgende boeken:

Groep 2 (6 - 8 jaar)
Een vriendje voor altijd - Eoin Colfer en Oliver Jeffers

Een vriendje voor altijd

Alleen zijn is niet leuk, maar met een beetje elektriciteit, magie en geluk verschijnt een verzonnen vriendje precies wanneer je hem nodig hebt.

Mattie is zo'n verzonnen vriendje. Hij doet altijd zijn best het allerleukste verzonnen vriendje te zijn, maar wanneer zijn maatje een echt vriendje vindt, verdwijnt Mattie stukje bij beetje.

Dan komt Mattie Sam tegen: de beste echte vriend die Mattie ooit gehad heeft. En Mattie hoopt voor altijd...

Dit is Miep - Kristof Devos

Dit is MiepDit is Miep. Miep heeft voeten die willen dansen.

Die kreeg ze lang geleden, nog voor ze stappen kon.

Voeten die willen dansen houdt niemand tegen.

Groep 3 (8 - 10 jaar)
Arthur wordt beroemd - Håkon Øvreås, met illustraties van Øyvind Torseter

Arthur wordt beroemd

Er komt een nieuw meisje in het dorp wonen, op wie Arthur graag indruk wil maken. Dat zou vast beter lukken als hij beroemd was! Hiervoor bedenkt Arthur een plan. Eerst 'leent' hij de prijskip van de burgemeester voor een nachtje. Als hij het dier daarna zogenaamd terugvindt, komt hij vast in de krant!

Helaas loopt alles anders dan Arthur gedacht had. Om zichzelf en de kip te redden, moet hij wel de hulp inschakelen van zijn vrienden Bruno en Louise, ofwel superhelden Bruino en Blouise. Zal Arthur nu toch beroemd worden?

Groep 4 (10 - 12 jaar)
Meneer Jules of het einde van alles - Herman van de Wijdeven, met tekeningen van Françoise Beck
Meneer Jules

Op een avond meldt de nieuwslezer plompverloren dat er geen morgen meer zal zijn. Niemand begrijpt hoe het kon gebeuren, maar het is zover: het einde van alles.

De negenjarige Jonathan glipt naar buiten. Het donker is zo dik dat hij het bijna aan kan raken. De stad draait dol. Alleen in het straatje van meneer Jules is het stil.

Jonathan blijft staan bij het huis van die geheimzinnige man. Hij vraagt zich af waar de rare sprieten op het dak voor dienen. En de hoge, smalle schoorsteen. Achter de gordijnen ontdekt hij een reusachtige machine. Dat is het begin van een nachtelijk avontuur. Een spannende race tegen de allesverslindende duisternis.

Wat is KJV?

KJV is een jury van kinderen en jongeren tussen 4 en 16 jaar. Juryleden krijgen een lijst van boeken om te beoordelen. Soms komen ze samen in leesgroepen om te praten over de boeken.  Als je als jurylid alle titels van jouw leeftijdsgroep hebt gelezen, dan mag je stemmen. Op het stemformulier noteer je je top 10. Alle stemmen van heel Vlaanderen worden verzameld en geteld.
In het voorjaar krijgen alle juryleden een uitgenodiging voor het KJV-feest. Ook de meeste auteurs en illustratoren van de boeken op je lijst komen hier naartoe. Tijdens het feest worden de winnaars van de KJV bekend gemaakt.

Zin om deel te nemen? mail  iris.stroep@groenewaterman.be. Deelname is gratis.

Afspraak : Zondag 3 december om 11u. bij De Groene Waterman, Wolstraat 7, Antwerpen, 03/232.93.94

03/12/2017 - De Groene Waterman : Young Adult-leesgroep: Wonder

Vandaag lezen we Wonder van R.J. Palacio.

Wonder - R.J. Palacio

'Ik heet August, en ik ga niet beschrijven hoe ik eruitzie. Wat je ook denkt, ik weet bijna zeker dat het erger is.'

Auggie Pullman is geboren met een gezichtsafwijking, en ook na veel operaties ziet hij er nog heel ongewoon uit. Hij doet zijn best niet op te vallen, maar mensen schrikken als ze hem zien, en ze staren of kijken weg.

Als hij tien is gaat hij voor het eerst naar een gewone school. Auggie is bang dat hij niet geaccepteerd zal worden, en hij krijgt gelijk. Zijn klasgenoten negeren hem en sommigen beginnen hem te pesten. Maar er is één meisje dat zich niet door Auggies uiterlijk laat afschrikken...

Wonder is het eerste boek van R.J. Palacio en het is meteen een enorm succes. In Amerika was Wonder hét boek van het jaar en begonnen lezers campagnes tegen pesten. Het boek verschijnt in meer dan vijfentwintig landen.

Wat is de Young Adult-leesgroep?

De Young Adult-leesgroep van De Groene Waterman is samen van gedachten wisselen over zes zorgvuldig gekozen boeken uit het genre. We komen maandelijks samen op zondag tussen 11 en 12 uur. Onze enthousiaste vrijwilliger Eefje begeleidt het gesprek over het boek dat we die maand allemaal gelezen hebben. We willen lezen met jongeren van het eerste, tweede en derde middelbaar. Je kunt de boeken kopen in De Groene Waterman (als aandeelhouder krijg je korting) of in de openbare bibliotheken ontlenen.

Zin om deel te nemen? Mail  iris.stroep@groenewaterman.be. Deelname is gratis.

Afspraak : Zondag 3 december om 11u. bij De Groene Waterman, Wolstraat 7, Antwerpen, 03/232.93.94

07/12/2017 - De Groene Waterman : Leesgroep : Stilte van Shusaku Endo

In 1638 vertrekt de jonge Portugese priester Sebastian Rodrigo naar Japan, om daar te helpen bij het verspreiden van de katholieke leer. Hij weet dat hem een zware taak wacht: de Japanse machthebbers keren zich de laatste jaren steeds feller tegen de christenen. Ze worden opgejaagd, gedwongen hun geloof te verloochenen, gemarteld en gedood. Waar de jonge priester echter niet op voorbereid is, is dat zijn eigen geloof zwaar op de proef wordt gesteld. Want als de mensen die hij wil helpen, vanwege zijn overtuiging de dood vinden – wat is dan de zin van zijn komst naar dit vijandige land? En waarom heeft zijn grote voorbeeld, priester Ferreira, hun orde verraden? Erger nog: waarom lijkt God in alle talen te zwijgen?

‘Het meest aangrijpende boek over lafheid. En over schuld.’ – Bas Heijne

Gratis, maar graag inschrijven bij groenewaterman@groenewaterman.be

Afspraak : Donderdag 7 december om 20u. bij De Groene Waterman, Wolstraat 7, Antwerpen, 03/232.93.94

10/12/2017 - Boekhandel De Reyghere : Historische wandeling

12 December is de dag van de onafhankelijke boekhandel en als boekhandel met een lange geschiedenis nemen we die gelegenheid met twee handen aan om onze archieven te ontsluiten. Joris dook in onze 130jarige boekhandelsgeschiedenis en stelde een uitgebreide wandeling samen rond een aantal interessante punten die aan onze boekhandel en de literatuur in Brugge gelinkt zijn.

We verzamelen op de winterse zondagochtend van 10 december om 9u30 met koffie en een boterkoek. De wandeling neemt een tweetal uur in beslag. Vervolgens kunnen we tegen de middag opnieuw opwarmen in de boekhandel.

Op onze website leest u alvast een beknopte geschiedenis van onze boekhandel. http://www.dereyghere.be/index.php?option=com_content&view=article&id=146

Schrijf in met een mailtje naar klantendienst@dereyghere.be
Deelname: €8,- inclusief koffie, thee en een boterkoek

Afspraak : Zondag 10 december om 9.30u. bij De Reyghere salon - Markt 12, Brugge

12/12/2017 - Boekhandel De Reyghere : Dag van de Onafhankelijke Boekhandel meet Marcel Möring

Geen betere dag om onze favoriete auteurs uit te nodigen dan 12 december. Sinds 2012 vieren we op die datum de dag van de onafhankelijke boekhandel met onze collega's van Confituur.

Voor de gelegenheid zochten we naar een auteur wiens recentste boek op verscheidene van onze teamleden een diepe indruk heeft gemaakt. En ons enthousiasme was eenduidig voor Marcel Möring.

In januari 2017 verscheen 'Eden', een sterk tot de verbeelding sprekende roman rond de bijna mystieke figuur Niekas en de psychiater Mendel. Hun verhalen spelen zich in volledig diverse werelden af, zowel in tijd als in plaats, maar gaandeweg komen ze met elkaar in aanraking.

'Eden' staat bol van de metaforen en Möring blinkt erin uit in beeldspraak. En tegelijkertijd weet hij een boekenliefhebber voor zich te winnen met vele rake beschouwingen over literatuur, boeken en de rijkdom van het lezen. Geen betere manier om 12/12 met ons te vieren.

Zijn literatuur gaat niet ongemerkt voorbij. Zijn oeuvre is met onder meer een dozijn romans en novellen mer diverse belangrijke literaire prijzen bekroond. Onlangs nog ging Alicja Gescinska hem voor het Canvasprogramma Wanderlust opzoeken. De aflevering kunt u via deze link bekijken: https://www.vrt.be/vrtnu/a-z/wanderlust/2/wanderlust-s2a2/

We ontvangen Marcel Möring graag in jullie bijzijn en serveren voor de gelegenheid een glaasje bubbels of fruitsap. Zo heffen we met zijn allen het glas op de onafhankelijke boekhandel!

Schrijf in via e-mail naar klantendienst@dereyghere.be
Inkom: €8,- (incl. glaasje bubbels of fruitsap)

Afspraak : Dinsdag 12 december om 20u. in het De Reyghere salon - Markt 12, Brugge

14/12/2017 - Boekhandel De Reyghere : Delphine Lecompte presenteert Western

Ontrafel de cowboy binnenin jezelf
 
Delphine Lecompte staat op een bijzondere plek in de Nederlandstalige poëzie. Haar verhalende en vaak ontregelende gedichten zijn met geen ander te vergelijken. Haar performances nemen je op sleeptouw en laten menig luisteraar hartelijk lachen om de unieke humor van Lecomptes teksten. Maar ondanks internationaal succes, blijft Brugge haar hart beroeren en dus zijn we heel blij om Delphine in ons salon aan het woord te kunnen laten.
 
In Western is een vrouw belust op wraak. Na een moeizame jeugd in een obscuur dorp, een wisselvallig liefdesleven en een hobbelig arbeidsparcours spreekt ze over de mensen en ervaringen die haar ooit het leven zuur maakten. Eerherstel en erkenning krijgen is haar doel. 
 
Delphine brengt een performance vertrekkende vanuit haar nieuwe dichtbundel en gaat met Jooris Van Hulle in gesprek om enkele sluiers over haar werk op te lichten.

Waar? De Reyghere salon - Markt 12, Brugge

 Wanneer? Donderdag 14 december om 20u

 Inkom? € 8,- inclusief een glaasje

Inschrijven

16/12/2017 - De Groene Waterman : Club di lettura (leesgroep Italiaans) Terapia di coppia per amanti

Un nuovo appuntamento con il Club di lettura della Dante di Anversa, in collaborazione con De Groene Waterman:

Sabato 16 dicembre, ore 11:00

Terapia di coppia per amanti di Diego De Silva
Moderatore: Emiliano Manzillo

Due adulti sposati (non tra loro) si ritrovano uniti da una passione incontrollabile e da un amore coriaceo, particolarmente resistente alle intemperie. Viviana è sexy, vitale e intrigante, e ha un notevole talento per i discorsi intorcinati. Modesto è meno chic, ma abilissimo nell’autoassoluzione. Spara battute a sproposito per svicolare, e fa pure ridere. Moderatamente vigliacco, aspirerebbe alla prosecuzione a tempo indeterminato della doppia vita piuttosto che a un secondo matrimonio, visto che già il suo non è che gli piaccia granché. Ma Viviana trascina Modesto dall’analista, alla ricerca di una possibilità di salvezza per il loro rapporto ormai fragile ed esasperato da lacerazioni continue.

Tutti gli incontri della club di lettura si svolgeranno presso la libreria De Groene Waterman, Wolstraat 7, 2000 Antwerpen.
Partecipazione gratuita per i soci della Dante Alighieri.

i.s.m. Società Dante Aleghieri Comitato Di Anversa

07/01/2018 - De Groene Waterman : Leesgroep Kinder- en Jeugdjury

Vandaag bespreken we volgende boeken:

Groep 2 (6 - 8 jaar)
De Kleine - Isol

De Kleine

Op een gewone dag in een woonwijk komt plotsklaps De Kleine uit de lucht gevallen. Met luid geschreeuw kondigt hij zijn komst aan, zodat het niemand kan ontgaan dat hij gearriveerd is. Waar komt hij vandaan en waar was hij hiervoor toen hij nog niet hier was? Zou De Kleine hebben geweten waar hij naartoe ging toen hij aan zijn reis begon? Waarom beweegt hij eigenlijk alsof hij aan het luchtzwemmen is?

 

Kek iz tak? - Carson Ellis

Kek iz tak?Vlak bij de boomstam van meneer en mevrouw pissebed komt uit de grond een klein groen streepje omhoog. Rups staart ernaar in verwondering. Er komt een krulletje aan. En twee blaadjes. Steeds meer insectenvriendjes komen kijken en vragen zich af wat het is. Het wordt groter! Je kunt erop spelen! Tot een spin het ding afpakt. Maar er komt redding, waarna alle vriendjes vol verrukking genieten van het allermooiste dat ze ooit hebben gezien. En dan wordt het kouder...

Groep 3 (8 - 10 jaar)
Ollie en het kronkeldier - Wilma Geldof, met illustraties van Marieke Nelissen

Ollie en het kronkeldier

Ollie woont met zijn pleegouders in een oud wit huis vlak bij de zee. Ollie is bang voor de zee, want die heeft zijn ouders van hem afgenomen. Op een dag vindt Ollie een bijzonder dier, Kronkel. Hij is groot en heeft zwemvliesflippers en lollystokoren. Ollie wil hem houden en verstopt hem in de schuur. Maar Kronkel hoort thuis in de zee en krijgt heimwee. Kan Ollie hem laten gaan?

Groep 4 (10 - 12 jaar)
Alarm op Spitsbergen - Dixie Dansercoer & Reina Ollivier
Alarm op Spitsbergen

Emma, Svea en Antonio worden als gastsprekers uitgenodigd op een miniklimaattop op Spitsbergen. Ze pleiten er voor het gebruik van alternatieve energie en wijzen op de luchtvervuiling door de steenkoolmijnen op het eiland. Om hun standpunt kracht bij te zetten ondernemen ze een expeditie van Longyearbyen naar Barentsburg, twee plaatsen waar steenkool wordt ontgonnen. Tijdens hun tocht zullen ze alleen alternatieve energie gebruiken. De media volgen de expeditie van de jonge wetenschappers met veel aandacht. Maar ook anderen houden hen in het oog ... en Emma's team beleeft weer pittige avonturen!

Wonderlijke weetjes en fascinerende feiten over de ridders - Sarah Devos, met illustraties van Heleen Brulot

de riddersProfessor Kleinbrien vertelt je alles wat je wilt weten over de ridders: van de toernooien en steekspelen tot de jachtpartijen, van de grote veldslagen en oorlogen tot het dagelijkse leven in een kasteel.

  • Weet je dat ridders al op hun zevende startten met hun opleiding?
  • Heb je al gehoord van Willem met de korte neus?
  • Weet je hoe roddelaars in de middeleeuwen werden gestraft?
  • Ken je een goedendag, een morgenster en een hellebaard?
  • Weet je waarom wenteltrappen in middeleeuwse kastelen meestal draaien in de richting van de klok?

Wat is KJV?

KJV is een jury van kinderen en jongeren tussen 4 en 16 jaar. Juryleden krijgen een lijst van boeken om te beoordelen. Soms komen ze samen in leesgroepen om te praten over de boeken.  Als je als jurylid alle titels van jouw leeftijdsgroep hebt gelezen, dan mag je stemmen. Op het stemformulier noteer je je top 10. Alle stemmen van heel Vlaanderen worden verzameld en geteld.
In het voorjaar krijgen alle juryleden een uitgenodiging voor het KJV-feest. Ook de meeste auteurs en illustratoren van de boeken op je lijst komen hier naartoe. Tijdens het feest worden de winnaars van de KJV bekend gemaakt.

Zin om deel te nemen? mail  iris.stroep@groenewaterman.be. Deelname is gratis.

Afspraak : Zondag 7 januari om 11u. bij De Groene Waterman, Wolstraat 7, Antwerpen, 03/232.93.94

07/01/2018 - De Groene Waterman : Young Adult-leesgroep: Boy & Solo

Vandaag lezen we Boy & Solo van Roald Dahl.

Boy & Solo - Roald Dahl

Boy & Solo is een fantastisch kinderboek van en over bestsellerauteur Roald Dahl, met prachtige tekeningen van bekroond illustrator Quentin Blake.

Er zijn weinig schrijvers die zo'n boeiend leven hebben geleid als Roald Dahl. Dat begon al in zijn schooltijd: hij was proefpersoon van chocoladerepen. Ongetwijfeld de inspiratiebron voor Sjakie en de chocoladefabriek

De tijd dat Dahl in Oost-Afrika woonde was al net zo opwindend. Tijdens de Tweede Wereldoorlog vloog hij bij de Engelse luchtmacht. In Autobiografie - Boy & Solo (1916 - 1941) beschrijft Roald Dahl deze en andere indringende periodes uit zijn ongelooflijk avontuurlijke leven. Het boek bevat daarnaast veel foto's, brieven en dagboekfragmenten.

Roald Dahl schreef talloze fantastische en veelbekroonde boeken, zowel voor kinderen als voor volwassenen. Zijn Autobiografie geeft een uniek inkijkje in de jonge jaren van deze meesterverteller.

Wat is de Young Adult-leesgroep?

De Young Adult-leesgroep van De Groene Waterman is samen van gedachten wisselen over zes zorgvuldig gekozen boeken uit het genre. We komen maandelijks samen op zondag tussen 11 en 12 uur. Onze enthousiaste vrijwilliger Eefje begeleidt het gesprek over het boek dat we die maand allemaal gelezen hebben. We willen lezen met jongeren van het eerste, tweede en derde middelbaar. Je kunt de boeken kopen in De Groene Waterman (als aandeelhouder krijg je korting) of in de openbare bibliotheken ontlenen.

Zin om deel te nemen? Mail  iris.stroep@groenewaterman.be. Deelname is gratis.

Afspraak : Zondag 7 januari om 11u. bij De Groene Waterman, Wolstraat 7, Antwerpen, 03/232.93.94

18/01/2018 - De Groene Waterman : Leesgroep : Exit West van Mohsin Hamid

Twee jonge mensen ontmoeten elkaar in een stad aan de vooravond van een burgeroorlog. De moderne Nadia wordt verliefd op de aardige en bescheiden Saïd, terwijl de situatie in het land steeds explosiever wordt. Dan horen ze over deuren die je, tegen betaling, naar een veiligere plaats in het Westen leiden. Als Saïd en Nadia geen andere mogelijkheid meer zien, besluiten ze over de drempel te stappen, richting een onbekende wereld. 

Exit West is een liefdesverhaal in tijden van migratie. Mohsin Hamid vat in deze intieme roman de dagelijkse realiteit samen van het tegemoet treden van een onzekere toekomst en het achterlaten van hetgeen je liefhebt.‘Het meest aangrijpende boek over lafheid. En over schuld.’ – Bas Heijne

Gratis, maar graag inschrijven bij groenewaterman@groenewaterman.be

Afspraak : Donderdag 18 januari 2018 om 20u. bij De Groene Waterman, Wolstraat 7, Antwerpen, 03/232.93.94

01/03/2018 - De Groene Waterman : Leesgroep : De tolk van Java van Alfred Birney

Voor een Nederlandse schoenmakersdochter, een Indische voormalige oorlogstolk en hun zoon – de verteller – bestaat er geen heden. Er is alleen een belast verleden…

De jeugd van de moeder tijdens de Tweede Wereldoorlog in Brabant; de jeugd van de vader, die na de oorlog van Oost-Java naar Nederland vlucht; en de jeugd van de verteller die, geterroriseerd door zijn paranoïde vader, zijn tienerjaren op een internaat doorbrengt. Jarenlang zal hij zijn ouders achtervolgen met vragen over de oorlog, die ook hij als een zware last met zich meedraagt. Hun verhalen zijn spannend, hilarisch, gruwelijk, treurig en rauw. Hun onderlinge verhouding is afwijkend: ze zijn eerder tot elkaar veroordeeld dan dat ze een liefhebbende band hebben, met de herinnering als hun gezamenlijke vijand.

Gratis, maar graag inschrijven bij groenewaterman@groenewaterman.be

Afspraak : Donderdag 1 maart 2018 om 20u. bij De Groene Waterman, Wolstraat 7, Antwerpen, 03/232.93.94

19/04/2018 - De Groene Waterman : Leesgroep : High-Rise van J.G. Ballard

High-Rise is een ongekend scherpe en visionaire satire op een samenleving die steeds individueler wordt, waarin niemand elkaar meer het licht in de ogen gunt en ‘de ander’ niet meer dan een obstakel is om – letterlijk – hogerop te komen.

Gratis, maar graag inschrijven bij groenewaterman@groenewaterman.be

Afspraak : Donderdag 19 april 2018 om 20u. bij De Groene Waterman, Wolstraat 7, Antwerpen, 03/232.93.94

07/06/2018 - De Groene Waterman : Leesgroep : Het hart is een eenzame jager van Carson McCullers

Vier gewone mensen worstelen met de raadsels van hun leven. De setting: een zuidelijk stadje in de VS, in de jaren dertig. Mick Kelly is een tomboy met muzikaal talent, maar geen geld om dat te benutten. Jake Blount is een alcoholistische marxist op de vlucht. De teleurgestelde dokter Copeland is zwart in de verkeerde stad. En Biff Brannon, de zachtaardige kroegbaas, kijkt toe. Hun levens kruisen elkaar. Allemaal zoeken ze naar verlossing. En allemaal vermoeden ze dat het antwoord op al hun vragen zal komen van John Singer. Maar die kan niet praten. Wie zal hen redden?

Gratis, maar graag inschrijven bij groenewaterman@groenewaterman.be

Afspraak : Donderdag 7 juni 2018 om 20u. bij De Groene Waterman, Wolstraat 7, Antwerpen, 03/232.93.94

Oudere berichten

Meer berichten