SLIMME LEZERS KIEZEN VOOR DE ONAFHANKELIJKE BOEKHANDEL EN ZE HEBBEN DAAR GOEDE REDENEN VOOR

Confituur bevat alle soorten fruit. Het is een smeltkroes van kleuren, formaten en smaken. Confituur is nu ook een belangenvereniging, een verzamelplaats, een kleurrijk verbond van onafhankelijke boekhandels in Vlaanderen. Stuk voor stuk kwaliteitsvolle winkels met een eigen gezicht en een grote liefde voor het boekenvak. Slimme lezers weten waarom ze kiezen voor de onafhankelijke boekhandel:

  • Het is een culturele ontmoetingsplaats. Je botst er vaak op nieuwe,verrassende en inspirerende schrijvers en boeken.
  • Het ruime en gevarieerde assortiment. Bestsellers slokken er niet alle ruimte op, er is ook aandacht voor het ‘onverwachte’,het ‘tegendraadse’ boek.
  • De belezen, bevlogen en deskundige mensen. Het zijn boekhandelaren met lef, inzet en visie (en ook een tikkeltje gekte).
  • Geen twee onafhankelijke boekhandels zijn hetzelfde. Het verschil met ketenwinkels is nog groter. De bestaande diversiteit dient te worden gekoesterd.
  • De buurt, de stad wordt er beter van, het straatbeeld aantrekkelijker. Onafhankelijke boekhandels investeren in plaatselijke projecten en organisaties.
  • De kleinschaligheid, het persoonlijke, de tegenstroom. Onafhankelijke boekhandels hebben een ziel, een eigen gezicht, het zijn nog échte boekhandels.

CONFITUUR BOEKHANDELSPRIJS 2017 :

'Wil' van Jeroen Olyslaegers werd met een overtuigende meerderheid door de Confituurboekhandelaars en hun klanten tot beste Nederlandstalige boek van 2016 gekozen. 

De Confituur boekhandelaars waren het er roerend over eens dat het maatschappelijke engagement en de niet aflatende inzet voor waardevolle literatuur van Jeroen Olyslaegers een prachtige winnaar maakt. In 'Wil' zijn ze beiden op indrukwekkend mooie wijze verenigd. 

Dit waren de andere genomineerden :

  • Brieven uit Genua, Ilja Leonard Pfeijffer
  • Rivieren, Martin Michael Driessen
  • Hoe ik talent voor het leven kreeg, Rodaan Al Galidi
  • Winterijsland, Laura Broekhuysen

Deze tweede Confituur Boekhandelsprijs werd zondagavond 23 april in het Casino in Sint Niklaas uitgereikt.

Luister hier naar het verslag over de winnaar van de Confituurprijs "WIl" van Jeroen Olyslaegers op La Classica.

 

Luister elke dag naar La Classica en ontdek één van de vijf genomineerde boeken voor de Confituur Boekhandelsprijs.

 

09/11/2017 Stefan Hertmans schrijft boekhandelsgeschenk 12/12/17

Stefan Hertmans schrijft 6de Confituur-boekhandelsgeschenk

Donderdagavond 9/11/17 stelde Confituur - de vereniging van onafhankelijke boekhandels - de auteur van haar nieuwe boekhandelsgeschenk voor. Die novelle krijgen klanten cadeau op 12 december, de Dag van de Onafhankelijke Boekhandel, bij aankoop van 17,50 euro aan literatuur. Onder de titel 'De blinde stoker van de hamam van Fez' wordt het exclusieve geschenkboek dit jaar geschreven door Stefan Hertmans, auteur van 'Oorlog en terpentijn' en 'De bekeerlinge'.

Op de Antwerpse boekenbeurs organiseerden de verenigde onafhankelijke boekhandels traditiegetrouw 'Het uur van Confituur'. Onder-voorzitter Gert De Bie wees er op de recente evoluties in het boekenvak. 'Het e-book stagneert en steeds meer uitgevers geloven in de renaissance van het papieren boek. Een renaissance die er voor de onafhankelijke boekhandel geen is, daar werd het papieren boek immers nooit doodverklaard.'

Het marktaandeel van de onafhankelijke boekhandel blijft met net geen 5% ongeveer gelijk, maar de waardering voor de lokale, onafhankelijke boekhandel wordt steeds groter. 'Getuige daarvan de houding van uitgeverijen en hun bereidheid de onafhankelijke boekhandel te steunen, en een frisse onderstroom van steeds meer jonge mensen die zelf dromen van een boekhandel.'

Confituur blikt dan ook tevreden terug op het voorbije jaar en kijkt enthousiast naar de toekomst. 'Het is nog te vroeg om de effecten van de gereglementeerde boekenprijs te beoordelen, maar onafhankelijke boekhandels kunnen alvast weer op een faire manier meewerken aan een kwalitatief en breed boekenaanbod in bibliotheken.'

Op 12 december vieren de Confituurboekhandels voor de 6de maal de Dag van de Onafhankelijke Boekhandel, met tal van activiteiten (zie www.confituurboekhandels.be) en het unieke geschenkboek van Stefan Hertmans.

De boekhandels zijn bijzonder trots om met Stefan Hertmans samen te kunnen werken. Hij voert het literair firmament in Vlaanderen aan en oogst ook internationaal grote successen. De vertaling van ‘Oorlog en terpentijn’ werd door New York Times uitgeroepen tot een van de tien beste boeken van het jaar en staat op de longlist voor de Dublin Literary Award.

 

 

29/10/2017 CONFITUUR OP DE BOEKENBEURS 2017

U vindt ons op stand 303, kom gerust even langs !

Hier een lijst van alle activiteiten op ons podium ...

Speciale avond is natuurlijk "het uur van Confituur" op donderdag 9 november om 19.30u. op ons bont podium.  Drankjes, hapjes, muziek en veel nieuws van Confituur !!

 

 

 

 

 

28/07/2017 De herder en de garagist - Elvis Peeters

Uit de pen van Elvis Peeters vloeide de straffe monoloog "De herder en de garagist", geschreven voor Monty Kultuurfaktorij. U treft de tekst nog tot 3 augustus op TAZ (Theater Aan Zee), gebracht door Tom Jansen of exclusief in druk bij uw Confituur-boekhandelaars voor een luttele 6 euro. Mooi naar inhoud, mooi naar vorm.

Wat betekenen overgave, vergeving en rituelen? In welke context helpt God en waar zit Hij in de weg? Dient de mens zich hoe dan ook zelf te redden? Is redden eigenlijk wel nodig?

God, nu is het aan U
Ik heb een heel leven
in U geloofd
Nu is het aan U
om in mij te geloven

Terwijl godsdiensten aan een heropstanding bezig lijken, staat in De herder en de garagist' een priester op een keerpunt in zijn geloof. Tijdens de nadagen van de aanslagen in Brussel vraagt hij zich af of hij moet kiezen voor God of voor de mens? En wat als die mens kiest voor een andere God?

Met de romans De ontelbarenWijDinsdag en Jacht bewees het duo Elvis Peeters dat ze als geen ander maatschappelijke ontwikkelingen weten te problematiseren. Met deze nieuwe toneelmonoloog is dat niet anders.

Exclusief bij uw Confituurboekhandel.

Prijs : 6 euro