SLIMME LEZERS KIEZEN VOOR DE ONAFHANKELIJKE BOEKHANDEL EN ZE HEBBEN DAAR GOEDE REDENEN VOOR

Confituur bevat alle soorten fruit. Het is een smeltkroes van kleuren, formaten en smaken. Confituur is nu ook een belangenvereniging, een verzamelplaats, een kleurrijk verbond van onafhankelijke boekhandels in Vlaanderen. Stuk voor stuk kwaliteitsvolle winkels met een eigen gezicht en een grote liefde voor het boekenvak. Slimme lezers weten waarom ze kiezen voor de onafhankelijke boekhandel:

 

 • Het is een culturele ontmoetingsplaats. Je botst er vaak op nieuwe,verrassende en inspirerende schrijvers en boeken.
 • Het ruime en gevarieerde assortiment. Bestsellers slokken er niet alle ruimte op, er is ook aandacht voor het ‘onverwachte’,het ‘tegendraadse’ boek.
 • De belezen, bevlogen en deskundige mensen. Het zijn boekhandelaren met lef, inzet en visie (en ook een tikkeltje gekte).
 • Geen twee onafhankelijke boekhandels zijn hetzelfde. Het verschil met ketenwinkels is nog groter. De bestaande diversiteit dient te worden gekoesterd.
 • De buurt, de stad wordt er beter van, het straatbeeld aantrekkelijker. Onafhankelijke boekhandels investeren in plaatselijke projecten en organisaties.
 • De kleinschaligheid, het persoonlijke, de tegenstroom. Onafhankelijke boekhandels hebben een ziel, een eigen gezicht, het zijn nog échte boekhandels.

CONFITUUR BOEKHANDELSPRIJS 2019 :

Het is een mooie traditie aan het worden: in het voorjaar reikt Confituur, het verbond van onafhankelijke boekhandels, een eigen literaire prijs uit.
We bekronen daarmee het beste Nederlandstalige boek van het voorbije jaar; dat waren eerder ‘Dit is mijn hof’ (Chris De Stoop in 2016), ‘Wil’ (Jeroen Olyslaegers in 2017) en ‘De mensengenezer’ (Koen Peeters in 2018).

 

Voor het vergeten van Peter Verhelst werd met een overtuigende meerderheid door de Confituurboekhandelaars tot beste Nederlandstalige boek van het voorbije jaar gekozen.

Lieve Joris won de publieksprijs met Terug naar Neerpelt.

Dit waren de 5 genomineerden voor de Confituurboekhandelsprijs 2019 :

 

 

 

LA CLASSICA EN DE LEESTIPS VAN CONFITUUR

De keuze van een goed boek is niet altijd even eenvoudig. La Classica helpt je hierbij een handje. Samen met de Confituur boekhandels plaatsen we vanaf zaterdag 2 juni elke week een ander boek in de schijnwerpers, geheel in de stijl en diversiteit van de verschillende boekhandels. Binnen- of buitenlandse schrijvers, fictie of non-fictie, alles zal aan bod komen.

Luister op zaterdagochtend om 10.30u naar La Classica en ontdek jouw volgende boek.

 

02/05/2019 UITREIKING CONFITUUR BOEKHANDELSPRIJS 2019

Confituur, het verbond van onafhankelijke boekhandelaars, reikte voor de vierde keer een eigen literaire prijs uit. Die bekroont het beste boek uit het Nederlandse taalgebied dat het jaar voordien verscheen. De uitreiking vond plaats op zaterdag 27 april in Brugge.

Voor het vergeten van Peter Verhelst werd met een overtuigende meerderheid door de Confituurboekhandelaars tot beste Nederlandstalige boek van het voorbije jaar gekozen.

Lieve Joris won de publieksprijs met Terug naar Neerpelt.

Dit waren de 5 genomineerden om Koen Peeters(2018) met "De mensengenezer" op te volgen:

 • Lieve Joris : "Terug naar Neerpelt"
 • Elvis Peeters : "Brood"
 • Jaap Robben : "Zomervacht"
 • Peter Terrin : "Patricia"
 • Peter Verhelst : "Voor het vergeten"

 

 

 

27/03/2019 Dirk De Wachter schrijft

MOOI NIEUWS

Dirk De Wachter schrijft exclusief essay 
De kunst van het ongelukkig zijn
voor de Maand van de Filosofie bij
Confituur (het kleurrijke verbond van onafhankelijke boekhandels). 

April is de Maand van de Filosofie, een periode waarin de onafhankelijke boekhandel extra aandacht aan filosofie besteedt. 
Sinds 2017 geeft Confituur bij die gelegenheid ook een exclusief essay uit.

Dit jaar pakt Confituur in samenwerking met uitgeverij Uitgeverij LannooCampus uit met “De kunst van het ongelukkig zijn” van Dirk De Wachter. De Wachter wijst in zijn heldere, toegankelijke stijl op de pijnpunten in onze maatschappij en de keerzijde van het ongebreideld streven naar geluk. Daardoor verliezen we het belang van verbondenheid uit het oog.

 Prijs 5,99 euro. 
 Zolang de voorraad strekt

 

 

12/12/2018 Dag van de Onafhankelijke Boekhandel - Joke Van Leeuwen gaat gratis over de toonbank

Op woensdag 12 december vieren we voor de zevende maal de Dag van de Onafhankelijke Boekhandel, en om hun trouwe klanten te bedanken bieden de Confituurboekhandels ook dit jaar weer een geschenk aan.

De eer ging deze keer naar Joke Van Leeuwen, die met de novelle 'Niet met de Wattman spreken' een prachtig boekhandelsgeschenk schreef. Vanaf 8 december en zolang de voorraad strekt, krijgt u bij aankoop van minstens 17,50 euro aan boeken dit mooie boekje gratis en voor niets.

12 December (en de dagen voor en na deze belangrijke dag) worden in verscheidene Confituurboekhandels activiteiten georganiseerd. Stuk voor stuk interessante evenementen die deze feestdag nog meer luister geven ! Een overzicht vindt u hier.