Winnaar Confituurboekhandelsprijs 2022

Ako-literatuurprijswinnaar Peter Terrin mag op zaterdag 23 april (Wereldboekendag) de Confituurboekhandelsprijs 2022 op zijn palmares schrijven. Terrin won met zijn laatste roman ‘Al het blauw’ zowel de boekhandels- als de publieksprijs.

De Confituurboekhandelsprijs is een symbolische prijs die sinds 2016 wordt uitgereikt door Confituur, het kleurrijke verbond van onafhankelijke boekhandels. Eerder laureaten waren Chris De Stoop, Jeroen Olyslaegers, Koen Peeters, Peter Verhelst, Charlotte Van den Broeck en Matthias M.R. Declercq.

De boekhandelaars loven Terrin om zijn loepzuivere taalgebruik en de herkenbare vervreemding die zijn personages in alledaagse situaties soms ervaren. Terrin ziet als geen ander het grote in het kleine en weet dat moeiteloos tot bij de lezer te brengen.

“Als geen ander kan Terrin de beklemming en vervreemding die zijn personages in hun dagelijkse leven ervaren vertalen in heerlijke, spaarzame zinnen.” – Boekhandel Het Voorwoord

“Weinig auteurs beheersen hun taal- en stijlregister zo grondig als Terrin. Tot groot genot van de lezer.” – Boekhandel Walry

“Met scherpe blik – die van een fotograaf – schrijft Terrin een beeldende roman waarin details hele werelden openen en het grote drama in de kleine dingen zit.” – Boekhandel De Groene Waterman

Peter Terrin won in 2010 de Literatuurprijs van de Europese Unie voor zijn roman ‘De Bewaker’ die ook op de shortlist van de Librisliteratuurprijs stond. Zowel zijn verhalenbundel ‘De bijeneters’ als zijn roman ‘Blanco’ haalden de shortlist van de Ako-literatuurprijs die hij uiteindelijk met zijn roman ‘Post Mortem’ op zijn naam mocht schrijven. Terrin was ook auteur van het Confituur boekhandelsgeschenk ‘Het antwoord’ in 2016. In augustus 2022 verschijnt zijn nieuwe roman ‘De gebeurtenis’.

De uitreiking van de Confituurboekhandelsprijs vindt plaats tijdens een literair event bij boekhandel De Reyghere in Brugge op vrijdag 13 mei om 20u00. Deelname is gratis, graag een plaatsje reserveren via klantendienst@dereyghere.be