Winnaar Confituur Boekhandelsprijs 2024

Het is ons een eer en een genoegen om bekend te maken dat Rik Van Puymbroeck de Confituur Boekhandelsprijs 2024 wint voor zijn roman Treurwil.

Journalist en auteur Rik Van Puymbroeck werd door de Stichting Verhalende Journalistiek reeds driemaal bekroond met de titel ‘meesterverteller’ en mag nu met zijn literaire debuut Treurwil ook de Confituur Boekhandelsprijs 2024 op zijn naam schrijven.


De Confituur Boekhandelsprijs wordt sinds 2016 uitgereikt door Confituur, het kleurrijke verbond van onafhankelijke boekhandels. Eerdere laureaten waren Chris De Stoop, Jeroen Olyslaegers, Koen Peeters, Peter Verhelst, Charlotte Van den Broeck, Matthias M.R. Declercq, Peter Terrin en Jaap Robben. Hoewel oorspronkelijk een symbolische prijs, ontvangt de laureaat sinds 2023 een bedrag van 2500 euro.

De Confituur boekhandelaars zijn erg onder de indruk van Treurwil, een intiem en persoonlijk pleidooi voor verdriet met een universeel karakter. In Treurwil, uitgegeven bij De Bezige Bij, rouwt Van Puymbroeck om zijn overleden jeugdvriend, zijn jong gestorven broer en om zijn moeder. Hij onderzoekt zijn rouw en neemt vrede met verdriet dat pijn mag blijven doen.

“Treurwil ontroert door zijn eerlijkheid en intimiteit. Het is een boek dat troost biedt aan iedereen die ooit een verlies te verwerken kreeg of krijgt. Aan ieder van ons dus. ”
(Lies, Barboek in Leuven)

“Treurwil als neologisme: de wil om te treuren en het niet kunnen loslaten van geliefden. Daar puurt Van Puymbroeck een intens, bloedmooi en troostrijk boek uit.”

“Een literair kleinood met een tijdloos karakter over verdriet en verlies.”

Met de Confituur Boekhandelsprijs wil het kleurrijke verbond van onafhankelijke boekhandels een verrassend, opvallend boek uit het Nederlandse taalgebied van het voorbije jaar bekronen: een boek dat meer dan de moeite waard is en het verdient om een extra steuntje in de rug te krijgen.

De uitreiking van de Confituur Boekhandelsprijs vindt plaats tijdens een literair event bij boekhandel Salvator in Mechelen op maandag 13 mei om 20.00 u.